Το ΝΑΤΟ ανησυχεί ότι η Ρωσία προσπαθεί να βρει πρόσχημα για να εισβάλει στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, σχολιάζοντας τις αναφορές για επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία και τις αλληλλοκατηγορίες μεταξύ Κιέβου και ρωσόφωνων αυτονομιστών.

«Ανησυχούμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει πρόσχημα για ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει ακόμη σαφήνεια, καμία βεβαιότητα για τις προθέσεις της Ρωσίας», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη δύναμη που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες.

«Δεν είναι μια κανονική άσκηση»
«Έχουν αρκετά στρατεύματα, αρκετές δυνατότητες για να εξαπολύσουν μια πλήρη εισβολή στην Ουκρανία με πολύ λίγο ή καθόλου χρόνο προειδοποίησης και αυτό είναι που κάνει την κατάσταση τόσο επικίνδυνη. Αλλά μένει να δούμε τι κάνουν στην πραγματικότητα… Το να έχουμε τόσα πολλά μαχητικά στρατεύματα γύρω από την Ουκρανία, δεν είναι μια κανονική άσκηση. Ποτέ δεν είναι αργά για αποκλιμάκωση, ποτέ δεν είναι αργά για να βρεθεί μια πολιτική λύση», σημείωσε.

«Το ΝΑΤΟ πρέπει να απαντάει όταν βλέπει επιθετικές ενέργειες»

Μιλώντας σε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ με τους ομολόγους τους στην Ουκρανία και τη Γεωργία, δύο χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στη συμμαχία ως εγγύηση ασφάλειας κατά της Ρωσίας, ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι η συμμαχία δεν έχει δει «καμία σημαντική απόσυρση μέχρι στιγμής» από τη Ρωσία. Ανέφερε επίσης ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή, και τόνισε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να απαντάει όταν βλέπει επιθετικές ενέργειες από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αναπτύξει πρόσθετες μονάδες μάχης στη Ρουμανία και στα νοτιοανατολικά της συμμαχίας.

Αναφερόμενος στην απάντηση της Μόσχας στις προτάσεις της Δύσης για την ασφάλεια, δήλωσε ότι η συμμαχία εξακολουθεί να την περιμένει. Να σημειωθεί ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δεσμεύθηκε νωρίτερα να απαντήσει εντός λίγων ωρών. Ερωτηθείς εάν περίμενε την απάντηση της Ρωσίας σήμερα, ο Στόλτενμπεργκ δεν απάντησε ευθέως στην ερώτηση, αλλά επανέλαβε ότι βλέπει «περιθώριο για κοινό έδαφος στην εξεύρεση λύσεων που θα βελτιώσουν την ασφάλεια για όλους μας».

Απαντώντας σε ερώτηση, υπερασπίστηκε επίσης την προσέγγιση της συμμαχίας να δημοσιοποιήσει τις πληροφορίες της σχετικά με τις προθέσεις της Ρωσίας. «Όλα αυτά τα κάνουμε για να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε μια επίθεση στην Ουκρανία. Το γεγονός ότι περιγράφουμε τον κίνδυνο δεν σημαίνει ότι πιστεύουμε ότι θα συμβεί με 100% βεβαιότητα», είπε.

Η «νέα κανονικότητα»
Χαρακτηρίζοντας τη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας ως σημάδι της «νέας κανονικότητας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ εξήγησε ότι μέσα σε αυτή τη νέα πραγματικότητα η Ρωσία αμφισβητεί θεμελιώδεις αρχές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει βία όπως έκανε στην Ουκρανία και τη Γεωργία.