Μία 15χρονη Γερμανίδα με καταγωγή από την Σαουδική Αραβία πρότεινε στην εταιρεία Unicode Consortium, που δημιουργεί τα δημοφιλή εικονίδια για κινητά, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τάμπλετ, να φτιάξει Emoji με τσαντόρ (ένδυμα σαν μανδύας που φορούν σε δημόσιους χώρους οι γυναίκες στο Ιράν πάνω από τα υπόλοιπα ρούχα τους, για να καλύψουν το κεφάλι και το σώμα τους).
Η ιδέα της βερολινέζας Ράγουφ Αλχουμεντί ξεκίνησε όταν συμφώνησε με τους φίλους της, με τους οποίους μιλάει στο Whatsapp, αντί για φωτογραφίες τους να βάλουν έναν από τους emoji χαρακτήρες. Τότε, όπως είπε, διαπίστωσε ότι κανένα από τα εικονίδια δεν την αντιπροσώπευε, καθώς δεν υπήρχε κανένας γυναικείος χαρακτήρας με μαντίλα.
Μετά από έρευνα διαπίστωσε ότι ο καθένας μπορεί να υποβάλει προτάσεις για τη δημιουργία νέων χαρακτήρων emoji. Έτσι έστειλε την ιδέα της στην εταιρεία, η οποία ανταποκρίθηκε βοηθώντας της να υλοποιήσει τα αντίστοιχα σχέδια για να τα εξετάσει επισήμως.
«Αυτήν την εποχή και σε αυτές τις ηλικίες είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει εκπροσώπηση. Υπάρχουν τόσες πολλές μουσουλμάνες στον κόσμο που φοράνε μαντίλα. Μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, αλλά είναι διαφορετικό όταν μπορείς να δεις τον εαυτό σου στα πληκτρολόγια όλου του κόσμου. Ένιωσα την εμπειρία αυτή και θέλω να πω ότι είναι πολύ μεγάλη», δήλωσε η 15χρονη μιλώντας στο ΒΒC.
Σε περίπτωση που ο νέος χαρακτήρας περάσει τα τεστ επιτυχίας τότε εντός του 2017 οι γυναίκες με μπούρκα θα κάνουν την εμφάνισή τους στα πληκτρολόγια.