Φόβοι ότι πυρηνικοί πύραυλοι βυθίστηκαν με τη ναυαρχίδα του Πούτιν Moskva ανησυχούν την παγκόσμια κοινότητα εν μέσω ισχυρισμών ότι αρκετοί Ρώσοι από τα 510 μέλη του πληρώματος έχουν σκοτωθεί ή πνιγεί μετά το χτύπημα από τον ουκρανικό πύραυλο. Ένα σημαντικό πλήγμα για τον Πούτιν όσον αφορά τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία.

Η ναυαρχίδα της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία βυθίστηκε χθες μετά από έκρηξη στο πλοίο, ενδέχεται να μετέφερε πυρηνικές κεφαλές, προειδοποίησαν σήμερα αναλυτές και εμπειρογνώμονες, οι οποίοι ζήτησαν να διεξαχθεί επείγουσα έρευνα για την απειλή.

Το Moskva, ένα καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων σοβιετικής εποχής, βυθίστηκε κοντά στο λιμάνι της Σεβαστούπολης την Πέμπτη 14/4, αφού η Ουκρανία δήλωσε ότι χτύπησε το πλοίο με δύο πυραύλους κρουζ, προκαλώντας την ανατροπή του. Η Ρωσία έχει παραδεχθεί ότι το πλοίο βυθίστηκε μετά από πυρκαγιά και έκρηξη στο πλοίο, αλλά δεν έχει πει τι προκάλεσε την πυρκαγιά.

Moskva: Τι είναι το «περιστατικό σπασμένου βέλους»
Το ρωσικό πλοίο Moskva
Υπάρχουν τώρα φόβοι ότι το Moskva θα μπορούσε να έχει πάρει δύο πυρηνικές κεφαλές στα βάθη της θάλασσας σε αυτό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα περιστατικό «σπασμένου βέλους» – αμερικανική στρατιωτική αργκό για ένα ατύχημα που αφορά πυρηνικά όπλα.

Ο Mykhailo Samus, διευθυντής μιας στρατιωτικής δεξαμενής σκέψης με έδρα το Λβιβ, ο Andriy Klymenko, εκδότης της Black Sea News, και η ουκρανική εφημερίδα Defence Express προειδοποίησαν σήμερα ότι το Moskva σχεδιάστηκε για να μεταφέρει πολεμικές κεφαλές που θα μπορούσαν να χωρέσουν στη μύτη των υπερηχητικών πυραύλων P-1000 – σχεδιασμένων να καταστρέφουν αμερικανικά αεροπλανοφόρα.

«Επί του Moskva θα μπορούσαν να υπάρχουν πυρηνικές κεφαλές – δύο μονάδες», δήλωσε ο Samus, ενώ ο Klymenko κάλεσε άλλα κράτη της Μαύρης Θάλασσας – την Τουρκία, τη Ρουμανία, τη Γεωργία και τη Βουλγαρία – να επιμείνουν σε εξηγήσεις. «Πού βρίσκονται αυτές οι κεφαλές; Πού ήταν όταν εξερράγησαν τα πυρομαχικά», ρώτησε.

Εν τω μεταξύ, η Defence Express δήλωσε ότι «πήρε συνέντευξη από εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων σχεδιαστών και αξιωματικών του ναυτικού, οι οποίοι ομόφωνα και ανεξάρτητα έδωσαν την ακόλουθη απάντηση – υπάρχει πραγματική πιθανότητα η πληγείσα ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας να είχε πυρηνικά πυρομαχικά επί του σκάφους».

Το καταδρομικό Moskva, η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας
Η εφημερίδα πρόσθεσε: «Υπάρχουν πάντα πυρηνικά πυρομαχικά επί του πλοίου ή φορτώνονται μόνο κατόπιν ειδικής εντολής;».

Οι εικασίες για πυρηνική καταστροφή στροβιλίζονται καθώς παραμένουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το 510μελές πλήρωμα του Moskva, το οποίο αγνοείται σε μεγάλο βαθμό από τότε που χτυπήθηκε το πλοίο.

Μέχρι στιγμής, μόνο περίπου 50 από το πλήρωμα έχουν καταγραφεί – έχοντας παραληφθεί από τουρκικό πλοίο – ενώ άλλοι 14 φέρονται να έχουν μεταφερθεί με αεροπλάνο στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, αφήνοντας περίπου 450 άτομα των οποίων η τύχη είναι άγνωστη. Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει εκκενώσει όλο το πλήρωμα, αλλά βίντεο που τραβήχτηκε στη Σεβαστούπολη κατά τη διάρκεια της νύχτας δείχνει δεκάδες αυτοκίνητα που φέρονται να ανήκουν στους ναύτες να είναι ακόμη σταθμευμένα στο λιμάνι – γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ιδιοκτήτες τους δεν είχαν επιστρέψει για να τα παραλάβουν.

Το Moskva έμπλεξε σε μπελάδες κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης καθώς έπλεε περίπου 60 μίλια από τις ακτές της Οδησσού, του μεγαλύτερου λιμανιού και της κύριας ναυτικής βάσης της Ουκρανίας. Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι χτυπήθηκε από δύο πυραύλους κρουζ Neptune που εκτοξεύθηκαν από παράκτια πυροβολαρχία, οι οποίοι έπληξαν την αριστερή πλευρά του πλοίου.

Οι Ουκρανοί διοικητές κατέστρεψαν το τεράστιο πολεμικό πλοίο Moskva χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να αποσπάσουν την προσοχή των αμυντικών συστημάτων του και επιτρέποντας στους πυραύλους επιφανειακής βύθισης να πλήξουν.

Οι αισθητήρες προστασίας του καταδρομικού των 12.500 τόνων φαίνεται ότι δεν είδαν τους πυραύλους Neptune που κατευθύνονταν προς το μέρος του, επειδή παρακολουθούσαν τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2.

Προσφέροντας μια τεράστια ώθηση στο ηθικό του Κιέβου και ένα τεράστιο πλήγμα στο ναυτικό του Βλαντιμίρ Πούτιν, δύο πύραυλοι χτύπησαν στην αριστερή πλευρά του 611ft Moskva, ταρακουνώντας το βίαια και προκαλώντας μια καταστροφική έκρηξη και τεράστιες πυρκαγιές.

Καθώς οι φλόγες φώτιζαν τη φουρτουνιασμένη Μαύρη Θάλασσα, τα 510 μέλη του πληρώματος του πλοίου σκαρφάλωσαν απεγνωσμένα στις σωσίβιες λέμβους και τράπηκαν σε φυγή.

Ο καπετάνιος του πλοίου και οι αξιωματικοί αεράμυνας λέγεται ότι παρακολουθούσαν τα παραπλανητικά TB2, χωρίς να γνωρίζουν ότι ένα ζεύγος πυραύλων Neptune R360 ουκρανικής κατασκευής κατευθύνονταν προς το μέρος τους, αφού εκτοξεύθηκαν από πυροβολαρχία στην ακτογραμμή.

Οι πύραυλοι, ο καθένας από τους οποίους ζυγίζει έναν τόνο και έχει εμβέλεια 170 ναυτικά μίλια, πλησίασαν το Moskva στο επίπεδο της θάλασσας. Ταξιδεύοντας με τόσο χαμηλή τροχιά σε ταραγμένη θάλασσα σήμαινε ότι ήταν δύσκολο να εντοπιστούν.