Στις 19.00 το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει μήνυμα προς τους πολίτες, όπου θα σκιαγραφεί τα μέτρα για την ακρίβεια.

Πρόκειται για μέτρα που είναι εστιασμένα σε τρεις πυλώνες: σε οριζόντιες δράσεις στήριξης στο ενεργειακό πεδίο, στην οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων με την «επιταγή ακρίβειας» και σε μέτρα αντιμετώπισης των ανατιμήσεων στα καύσιμα.

Αύριο, Πέμπτη 17 Μαρτίου, οι συναρμόδιοι υπουργοί θα προχωρήσουν σε εξειδίκευση των μέτρων. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τους Υπουργούς: Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Πέρα από τις αυξήσεις σε βασικά αγαθά και λογαριασμούς ρεύματος, έντονο προβληματισμό προκαλεί η τεράστια αύξηση που παρατηρείται στις τιμές των καυσίμων. Η κυβέρνηση σκοπεύει να πάρει μέτρα ελάφρυνσης και γι αυτό το ζήτημα και σύμφωνα με το imerisia.gr, η έκπτωση θα δίνεται στην αντλία και θα κυμαίνεται όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μεταξύ 10 και 15 λεπτών το λίτρο με οροφή ένα συγκεκριμένο ποσό ανά μήνα. Το μοντέλο αυτό θα εφαρμοστεί σε Γαλλία και Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες, αλλά έχει οριζόντια μορφή και διάρκεια τέσσερις μήνες.

Μιλώντας δε στον ΑΝΤ1, ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε γίνονται οι τελικές εργασίες για την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα καταχωρίζονται τα δεδομένα αγοράς των καυσίμων από δικαιούχους, ώστε να προκύπτει το ύψος της επιδότησης.

Σύμφωνα δε με το ethnos.gr, θα υπάρξει μια ειδική πλατφόρμα, παρόμοια με αυτή του επιδόματος θέρμανσης. Όπως τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στόχος είναι «εκείνος που πηγαίνει και βάζει καύσιμα, να πληρώνει σε τιμή φθηνότερη από αυτή που αναγράφεται στην αντλία. Και εκεί θα υπάρχουν κριτήρια πιο διευρυμένα από τα κριτήρια της προηγούμενης κατηγορίας καταβολής της ενίσχυσης».

Επίσης, θα προβλέπεται οικονομική ενίσχυση των πιο ευάλωτων, με τη χορήγηση της «επιταγής ακρίβειας» για να αντιμετωπιστούν οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά. Τα χρήματα θα είναι αφορολόγητα, και δεν θα συμψηφίζονται με καμία οφειλή. Ουσιαστικά θα εφαρμοστεί ένα μοντέλο παρόμοιο με αυτό που προβλεπόταν για την έκτακτη ενίσχυση, που είχε καταβληθεί τα Χριστούγεννα . Σύμφωνα με πληροφορίες το μοντέλο που προκρίνεται είναι μια εφάπαξ ενίσχυση για χαμηλοσυνταξιούχους με εισοδηματικά κριτήρια και τους δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων και μια «διπλή» καταβολή για τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Τέλος η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε συνέχιση της ενίσχυσης στο ρεύμα και το φυσικό αέριο. Η ενίσχυση αναμένεται να πάει πάνω από τα 50 ευρώ για τις 300 κιλοβατώρες μηνιαίως. Ειδικότερα όπως τονίζεται από την κυβερνητική πλευρά τα ποσά θα είναι κατά 10% έως 30% αυξημένα για οκτώ στα δέκα νοικοκυριά τον Απρίλιο. Παράλληλα προωθούνται ειδικά μέτρα για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, με την επιδοτηση από το 50% να προσεγγίζει το 75% (ανάλογα βέβαια και με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις).