Ως ευκαιρία για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας την εμπρηστική ρητορική και τις επιθετικές ενέργειες από μέρους της Τουρκίας, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό περιεκτικές και αποτελεσματικές εξαίροντας τημαντική ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων

Μάλιστα, η συνάντηση Πούτιν – Μητσοτάκη στο Σότσι πραγματοποιήθηκε σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία καθώς έλαβε χώρα λίγες μόνο ώρες μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε ο πρόεδρος της Ρωσίας με τον Αμερικανό ομόλογό του αλλά και την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν

Μητσοτάκης: Εμπρηστική ρητορική και επιθετικές ενέργειες από μέρους της Τουρκίας

«Η Τουρκία όχι μόνο προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική διαστρεβλώνοντάς την ιστορία και τη γεωγραφία αλλά δυστυχώς και σε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και ναρκοθετούν τη σταθερότητα στην περιοχή». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο συναντήθηκε στο Σότσι. Μάλιστα προανήγγειλε ότι ενδεχόμενος εποικισμός της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων δυστυχώς θα κλείσει τα περιθώρια προόδου στο ζήτημα του Κυπριακού. «Εξέφρασα την εκτίμησή μου στη συνεπή στάση της Ρωσίας σε ό,τι αφορά ένα θέμα υψίστης σημασίας για την Ελλάδα επανέλαβα τη θέση μας για την εξεύρεση μίας βιώσιμης λύσης στο κυπριακό», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ανέφερε ότι η συνάντηση με τον κ. Πούτιν αποτελεί μία ακόμη γέφυρα ενδυνάμωσης μεταξύ των λαών μας αλλά και μία ευκαιρία να διευρυνθεί η συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων μας στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και του κοινού συμφέροντος. «Ήταν φυσικό να επιβεβαιώσουμε με τον πρόεδρο Πούτιν τα πολλά που μας συνδέουν τους αιώνες διαπερνώντας την ιστορία και τον πολιτισμό. Άλλωστε αυτή υπηρέτησε και υπηρετεί η πολύ επιτυχημένη διοργάνωση του έτους Ελλάδας Ρωσίας το οποίο θα επεκτείνουμε εντός του 2022 αλλά και πρωτοβουλίες όπως τη μικτή διυπουργική επιτροπή με τη συμμετοχή του κυρίου Βαρβιτσιώτη. Η υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου δίνει ώθηση για τη συνεργασία μας σε πωλούντο με πολλούς τομείς. Υιοθετήσαμε και το κοινό πρόγραμμα δόσεων το 2022 24 που θα προσδιορίσει τους βασικούς άξονες της μετάξης μας συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην ατζέντα των συζητήσεων ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:
Συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν κι άλλοι τομείς που μπορούμε να συγκρίνουμε για παράδειγμα οι πυρκαγιές στην Ελλάδα σε ολόκληρη την Μεσόγειο το καλοκαίρι αυτό έφερε δραματικά στο προσκήνιο την ανάγκη συντονισμού για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Παρότι την ίδια εποχή και η Ρωσία δοκιμαζόταν από καταστροφικές πυρκαγιές στην Σιβηρία έσπευσε να ανταποκριθεί στο αίτημα μας και να μας αποστείλει σημαντικές εναέριες ενισχύσεις προσβλέπουμε στην επέκταση της συνεργασίας μας ξεκινώντας από το καλοκαίρι που έρχεται.
Συζητήσαμε και ζητήματα που αφορούν την αγορά της ενέργειας η Ρωσία έχει τα τελευταία 30 χρόνια αποδειχθεί ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου όπως και η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος. Και ο πρόεδρος Πούτιν το γνωρίζει καλά αυτό καθώς αφορά μία διάσταση της συνεργασίας με τρίτες χώρες στην οποία ο ίδιος αποδίδει μεγάλη σημασία.
Συζητήσαμε την προοπτική ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα θέματα που αφορούν τον τουρισμό πως θα μπορούμε να δεχτούμε περισσότερους ρόλους επισκέπτες φέτος το καλοκαίρι και νομίζω ότι έχουμε καταλήξει σε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης
Σε ότι αφορά το ζήτημα με την Ουκρανία ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν έκρυψε την ανησυχία του για την αναζωπύρωση των εντάσεων στην Ουκρανία. «Πιστεύω ότι μία σύγκρουση δε θα έχει κερδισμένους αλλά μόνο χαμένους γι’ αυτό και θεωρώ ότι η συμφωνία του Μινσκ μας δείχνει το δρόμο», είπε.
Πούτιν: Σημαντική ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων
«Είναι χαρά να υποδεχόμαστε στη Ρωσία τον Έλληνα πρωθυπουργό. Είναι συμβολικό πως η επίσκεψη συμπίπτει με την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Θα θυμίσω πως η Ρωσία υποστήριξε εξ αρχής την ελληνική επανάσταση και πρώτη αναγνώρισε το ελληνικό κράτος» τόνισε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, στις κοινές δηλώσεις μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Σότσι της Ρωσίας.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό περιεκτικές και αποτελεσματικές και σημείωσε ότι υιοθέτησαν το πολυσύνθετο σχέδιο δράσης Ελλάδος-Ρωσίας για το 2022 -2024 και αυτό αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα των διμερών σχέσεων, όπως υπογράμμισε.

Περαιτέρω, ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε πως οι ελληνορωσικές σχέσεις ενισχύονται σημαντικά. «Το πρώτο 9μηνο του τρέχοντος έτους το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 56%» ανέφερε ενδεικτικά. Οι ρωσικές εταιρείες έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και αναμένουμε την ίδια ανταπόκριση και από τις αντίστοιχες ελληνικές, επισήμανε. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα να στηρίξει η Ελλάδα την υποψηφιότητα της Ρωσίας για τη Διεθνή Έκθεση ΕΧPO 2030. Εν συνεχεία, υποστήριξε ότι η Ρωσία εξασφαλίζει πάνω από το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδος. «Η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και την ΕΕ και θα συνεχίσει την αδιάκοπη προμήθεια φυσικού αερίου» προσέθεσε. Υπενθύμισε ότι η Ρωσία συνέλαβε το καλοκαίρι με την αποστολή πυροσβεστικών μέσων στην Ελλάδα για την κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών.

Επιπροσθέτως, ο Βλάντιμιρ Πούτιν ενημέρωσε για την απόφαση της Ρωσίας «να παραδώσουμε στην Ελληνική Δημοκρατία τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων των Ναζί που είχαν βρεθεί στη Μόσχα». Ακόμα, ανακοίνωσε ότι παρατείνεται έως τα μέσα του 2022 το έτος Ιστορίας Ελλάδος και Ρωσίας. Σημείωσε πως με τον κ. Μητσοτάκη αναφέρθηκαν σε ζητήματα σχέσεων Ρωσίας – ΕΕ, στα Βαλκάνια, και στην Ανατολική Mεσόγειο. Για το κυπριακό, ο Ρώσος Πρόεδρος διαμήνυσε πως «υποστηρίζουμε τη λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Όπως έγραψε στο ethnos.gr νωρίτερα η Κατερίνα Κοκαλιάρη οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και να ανταλλάξουν απόψεις για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις.

Να σημειωθεί πως η σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι, είναι η πρώτη των δύο ηγετών μετά την εκλογή της κυβέρνησης το 2019.