Με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής να αποδοθεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία, ξεκίνησε την συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Τι είπε για Τουρκία, φυσικό αέριο, ακρίβεια και εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι εκείνος θέλει διάλογο με την Τουρκία και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, υπενθύμισε πως δεν έκοψε εκείνος τις γέφυρες επικοινωνίας με τον Τούρκο πρόεδρο και χαρακτήρισε ανυπόστατη τη ρητορική έντασης που ακολουθεί η Άγκυρα, η οποία, εν πολλοίς, είναι εσωτερικής κατανάλωσης. Κάλεσε την Τουρκία σε αποκλιμάκωση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μέτρων σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποκλιμάκωση.

 

Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε επίσης ότι σε περίπτωση που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέσει, όπως διαρρέεται από την Τουρκία, ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών ή οποιοδήποτε άλλο ζήτημα κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ «θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι απαντήσεις».

«Επαναλαμβάνω ότι καλυπτόμαστε απόλυτα από τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν ομόφωνα και τα οποία εκφράζουν την ανησυχία τους για τις προκλήσεις της Τουρκίας. Την καλούν επίσης να σεβαστεί κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών και να αποκλιμακώσει την ένταση, που καλλιεργεί στην Ανατολική Μεσόγειο ώστε να προαχθεί στην ευρύτερη περιοχή η ειρήνη και η σταθερότητα», είπε αναφερόμενος στα συμπεράσματα.

 

Μητσοτάκης για Τουρκία: Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης
Σε ερώτηση για την Τουρκία και το αν η Αθήνα είναι ικανοποιημένη από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Με τα συμπεράσματα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σαφή όλα. Υπάρχουν δυο δρόμοι: Της αποκλιμάκωσης και της κλιμάκωσης που θα οδηγήσει την Τουρκία σε περεταίρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια και κρατά ανοιχτή τη λήψη περαιτέρω μέτρων κατά της Τουρκίας.

Το ζητούμενο είναι να σταματήσει αυτή η ακραία επιθετική ρητορική που είναι παντελώς νομικά ανυπόστατη. Η Ελλάδα έχει απαντήσει σε όλα τα φόρα και θα εξακολουθώ να καλώ την Τουρκία σε έναν καλόπιστο διάλογο για να λύνουμε με τους κανόνες καλής γειτονίας τα θέματα που έχουμε, ωστόσο είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας με αποφασιστικότητα. Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης, που έχει ως στόχο το εσωτερικό ακροατήριο. Θα φερόμαστε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είπε πως ότι δεν είναι εκείνος που έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν είμαι εγώ αυτός που έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τον κ. Ερντογάν. Το έχω πει ανά πάσα στιγμή ότι πρέπει να συναντιόμαστε και να συζητάμε. Από εκεί και πέρα άλλη είναι η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Και προφανώς αν τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα αφορά τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις», σημείωσε.