Στη Μπούχα της Ουκρανίας έφτασε, την Παρασκευή, 8 Απριλίου, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η μαρτυρική πόλη στα βορειοδυτικά του Κιέβου έχει γίνει σύμβολο της φρικαλεότητας του πολέμου στην Ουκρανία. Στη συνέχεια η φον ντερ Λάιεν, συνοδευόμενη από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, αναμένεται να μεταβεί στο Κίεβο, ως ένδειξη υποστήριξης στη χώρα που δέχεται επιθέσεις από στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας.

 

Φον ντερ Λάιεν και Μπορέλ βρέθηκαν στους ομαδικούς τάφους στη Μπούχα, όπου έχουν ταφεί δεκάδες άμαχοι που σκοτώθηκαν στις μάχες. Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Twitter, στη μικρή πόλη της Ουκρανίας γκρεμίστηκε η ανθρωπιά και, μεταξύ άλλων, υποσχέθηκε στον ουκρανικό λαό ότι, οι υπεύθυνοι για τη θηριωδία θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Οι υπεύθυνοι για τις θηριωδίες θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας. Είμαι στο Κίεβο σήμερα για να σας πω ότι η Ευρώπη είναι στο πλευρό σας», έγραψε.

Σαρλ Μισέλ: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής 30 – 31 Μαΐου

Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο Twitter ανακοίνωσε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 30-31 Μαΐου.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Όπως συζητήθηκε στις Βερσαλλίες και στη διάρκεια του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Μαΐου. Στην ατζέντα θα κυριαρχήσουν τα θέματα της άμυνας, της ενέργειας και η Ουκρανία».