Ειδικά έκτακτα μέτρα εφαρμόζει η κυβέρνηση ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια ορισμένων βασικών προϊόντων, όπως είναι τα άλευρα, τα ηλιέλαια και τα λιπάσματα. Στη σχετική τροπολογία, επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στην Ελληνική Επικράτεια υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση, με τα στοιχεία αποθεμάτων σε:

πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων
λιπάσματα,
ζωοτροφές,
ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σιμιγδάλι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο,
άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σιμιγδαλιού και αλεύρια δημητριακών
ηλίανθο και
φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο και ιδίως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

Δηλαδή οι παραπάνω επιχειρήσεις θα πρέπει να ενημερώνουν συνεχώς για την επάρκειά τους σε αποθέματα. Το υπουργείο καλεί τις εταιρείες που μετέχουν σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα να ενημερώνουν, προκειμένου να αντιμετωπίσει τυχόν ελλείψεις στην αγορά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι επιχειρήσεις θα υποβάλλουν κατ’ ελάχιστο τα παρακάτω στοιχεία:

την ποσότητα των αποθεμάτων, σε κιλά ή λίτρα και σε τεμάχια όπου ενδείκνυται
τη χώρα προέλευσης των προϊόντων
την τοποθεσία αποθήκευσης των αποθεμάτων και ιδίως τη διεύθυνση και τον ταχυδρομικό κώδικα
τα στοιχεία επικοινωνίας του νόμου εκπροσώπου της εταιρείας.
Σε κάθε περίπτωση η δήλωση θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικού συνδέσμου που βρίσκεται στον ιστότοπο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο οποίος είναι προσβάσιμος μέσω gov.gr – ΕΨΠ.

Κυρώσεις για όποιον δεν τα δηλώσει

Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης, επισύρει κυρώσεις, όπως κατάσχεση των αναφερόμενων ειδών στο μέτρο που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί ανακριβώς και διοικητικό πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

Οι υποχρεώσεις ισχύουν για διάστημα 3 μηνών, ενώ με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το χρονικό διάστημα παρατείνεται μέχρι και 3 επιπλέον, κάθε φορά, μηνών. Αντίστοιχο μέτρο είχε επιβληθεί στις εταιρείες και όταν ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού και παρατηρήθηκε έλλειψη σε μάσκες, αντισηπτικά και άλλα προστατευτικά και υγειονομικά υλικά.

Οι τιμές του ψωμιού στην Ελλάδα
Την ίδια ώρα τσουνάμι ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα, που βαραίνει δυσβάσταχτα τους πολίτες φέρνει η αύξηση τιμών σε λογαριασμούς ρεύματος, καύσιμα και πρώτες ύλες. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το πασχαλινό τραπέζι φέτος θα είναι πιο ακριβό λόγω των ανατιμήσεων, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση κατά τουλάχιστον 15% στα αρτοπαρασκευάσματα, στα τσουρέκια, στα κουλουράκια, στα κέικ και στα λοιπά γλυκίσματα, που έχουν ως βάση το μαλακό αλεύρι.