Με ένα απειλητικό μήνυμα αποχαιρέτησε ο μεταβατικός πρόεδρος της Γουινέας, πραξικοπηματίας συνταγματάρχης Μαμαντί Ντουμπουγιά, την εθνική ομάδα της χώρας λίγο προτού αναχωρήσει για το Καμερούν, όπου θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο το Κύπελλο Εθνών Αφρικής, ευρύτερα γνωστό ως Copa Africa.

«Κερδίστε το Κύπελλο αλλιώς θα μας δώσετε πίσω όλα τα χρήματα που έχουμε επενδύσει σε εσάς», είπε στους παίκτες και τον προπονητή, Κάμπα Ντιαουαρά, ο οποίος αντικατέστησε τον Γάλλο Ντιντιέ Σιξ. «Μέσα από εσάς», τόνισε απευθυνόμενος στον νέο προπονητή, «πρέπει να νιώσουμε το μεγαλείο του λαού της Γουινέας, να ανακαλύψουμε ξανά την αξιοπρέπεια και το θάρρος αυτού του λαού. Σας εμπιστεύομαι την εθνική ομάδα, προσπαθήστε να την τιμήσετε, να την πάτε πολύ ψηλά. Είναι ένα προνόμιο που δεν δίνεται σε όλους».

Και πρόσθεσε: «Ο λαός της Γουινέας σας στηρίζει ως έναν άνθρωπο γιατί είστε σύμβολο ενότητας και αλληλεγγύης. Θα χρειαστεί πειθαρχία και δέσμευση. Θέλω να έρθει το κύπελλο στη Γουινέα, να πολεμήσετε σαν στρατιώτες. Να είμαι ξεκάθαρος: ως στρατιώτες θα πεθάνουμε για να σώσουμε τη χώρα, για να σώσουμε την πατρίδα, για να σώσουμε το έθνος. Θα παρακολουθήσω όλους τους αγώνες σου και θα υπάρχουν 13 εκατομμύρια φίλαθλοι της Γουινέας εδώ και στο εξωτερικό για να σας παρακολουθούν».

Η Γουινέα θα παίξει στον 2ο όμιλο με τη Σενεγάλη, τη Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι.

Ο συνταγματάρχης Ντουμπουγιά, πρώην λεγεωνάριος του γαλλικού στρατού ανέβηκε στην εξουσία με πραξικόπημα τον περασμένο Οκτώβριο.

Σημειωτέον ότι στο Μουντιάλ του 1974 στη Γερμανία, ότι ο τότε δικτάτορας του Ζαίρ, Μομπούντου Σέσε Σέκο, απείλησε με θανατική ποινή την εθνική ομάδα της πατρίδας του, αν έχανε πάνω από 3-0 από τη Βραζιλία, μετά τη συντριβή με 9-0 από τη Γιουγκοσλαβία. Τελικά το Ζαίρ ηττήθηκε οριακά με 3-0..