Μπορεί να καταργήθηκε από σήμερα η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένες εξαιρέσεις. Έτσι, όπως προκύπτει από την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών, η υποχρέωση για χρήση μάσκας παραμένει στους εσωτερικούς χώρους των πλοίων αλλά και στα ταξί.

Ως προς το θέμα της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους των πλοίων, το μέτρο θα επαναξεταστεί στα τέλη του Ιουνίου. Επίσης, κατά τις ίδιες πηγές, παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες στα φαρμακεία.

Τι θα ισχύει για τις μάσκες στα κρουαζιερόπλοια
Κατά τα άλλα, στα κρουαζιερόπλοια, αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και επανέρχεται όταν νοσήσει ποσοστό άνω του 2% των φιλοξενούμενων ή ποσοστό άνω του 4% του πληρώματος εντός μιας εβδομάδας ή αν νοσήσει εντός 48 ωρών ποσοστό άνω του 1%του συνολικού πληθυσμού που βρίσκεται στο πλοίο. Επιπρόσθετα, καταργείται πλήρως η μάσκα στα ημερόπλοια.

Τι αλλάζει από σήμερα Τετάρτη
Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, για την προστασία από τη μετάδοση του κορονοϊού, καταργείται από σήμερα Τετάρτη, 1 Ιουνίου. Ωστόσο, η άρση της υποχρεωτικότητας, η οποία θα ισχύσει ως τις 15 Σεπτεμβρίου 2022 θα ισχύει με ορισμένες εξαιρέσεις.

Μάσκες: Για 15 μέρες παρατείνεται η χρήση στα πλοία σύμφωνα με το ΦΕΚ, αλλά σήμερα εξετάζουν ξανά το μέτρο οι ειδικοί

Εδώ και μερικές ώρες, επομένως, η μάσκα έχει καταργηθεί στα αεροπλάνα και στις υπεραστικές συγκοινωνίες, όπου υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως τα τρένα και τα υπεραστικά λεωφορεία. Η μάσκα καταργείται και για τους εργαζόμενους στους χώρους αυτούς.

Η χρήση μάσκας παραμένει στις νοσοκομειακές μονάδες, τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και άλλες δομές Υγείας όπου η παρουσία της κρίνεται απαραίτητη προς το παρόν, ενώ με μάσκα θα πρέπει να μετακινούνται όσοι χρησιμοποιούν αστικές συγκοινωνίες, όπως είναι τα αστικά λεωφορεία, το μετρό, τα τρόλεϊ, το τραμ και ο ηλεκτρικός.

Τι θα ισχύει σε σχολεία και Πανεπιστήμια

Χωρίς μάσκες θα μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο και οι μαθητές, μετά τις τελευταίες αποφάσεις της Επιτροπής Ειδικών. Μετά την άρση της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους, από την 1η Ιουνίου, οι ειδικοί εισηγήθηκαν το ίδιο και για σχολεία – Πανεπιστήμια. Η εισήγηση των εμπειρογνωμόνων έγινε δεκτή από το υπουργείο Παιδείας κι έτσι μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί βάζουν με τη σειρά τους τις μάσκες… στην τσέπη από 1/6, καθώς η χρήση τους παραμένει μόνο ως σύσταση. Παράλληλα, οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test κάθε εβδομάδα.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας μόνο στις εξετάσεις
Η μοναδική περίπτωση που η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική από μαθητές και φοιτητές είναι κατά τη διάρκεια των Εξετάσεων. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 23 Μαΐου ξεκίνησαν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, που θα διαρκέσουν έως τις 15 Ιουνίου, ενώ σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2022, οι εξετάσεις ξεκινούν για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕΛ την Παρασκευή 3 Ιουνίου και για τα ΕΠΑΛ μία μέρα νωρίτερα.