Την θλίψη του για τον θάνατο δέκα ομογενών μας στην Ουκρανία, εκφράζει με ανάρτησή του στο Twitter ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπογραμμίζει πως «απόψε σκεφτόμαστε με θλίψη την Ελλάδα, που έχασε άδικα δέκα ομογενείς».

Ειδικότερα, στην ανάρτηση που έκανε στα ελληνικά, ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρει: «Δεν είναι μόνο ο λαός της Ουκρανίας που πενθεί σήμερα εξαιτίας του πολέμου που προκάλεσε η Ρωσία, αλλά όλοι οι λαοί της Ευρώπης. Απόψε σκεφτόμαστε με θλίψη την Ελλάδα που έχασε άδικα δέκα ομογενείς που ζούσαν στην Oυκρανία, κοντά στην Μαριούπολη.»

Δεν είναι μόνο ο λαός της Ουκρανίας που πενθεί σήμερα εξαιτίας του πολέμου που προκάλεσε η Ρωσία, αλλά όλοι οι λαοί της Ευρώπης. Απόψε σκεφτόμαστε με θλίψη την Ελλάδα που έχασε άδικα δέκα ομογενείς που ζούσαν στην Oυκραvιά κοντά στην Μαριούπολη.

Δέκα οι νεκροί ομογενείς
Μακρύς ήταν το Σάββατο, ο κατάλογος ομογενών μας στην ανατολική Ουκρανία, που έχασαν τη ζωή τους έπειτα από ρωσικούς βομβαρδισμούς, ενώ συνεχίζεται την Κυριακή το σφυροκόπημα της περιοχής, όπως και άλλων στην Ουκρανία, απο ρωσικές δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, στο χωριό Σαρτανά που δέχτηκε επιθέσεις από αέρος, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, έχασαν τη ζωή τους ακόμη τέσσερις Έλληνες ομογενείς.

“Οι από αέρος επιθέσεις κατά αμάχων, που συνεχίζονται στο χωριό Σαρτανά και οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο επιπλέον τεσσάρων ομογενών, αποτελούν απαράδεκτες εγκληματικές ενέργειες. Τις καταδικάζουμε απερίφραστα. Καλούμε την Ρωσική Ομοσπονδία να διακόψει αμέσως τις εναέριες επιθέσεις και κάθε ενέργεια εναντίον αμάχων πολιτών”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την εξής ανάρτηση στο Twitter στα αγγλικά για τις απώλειες δέκα Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία: «10 αθώοι πολίτες ελληνικής καταγωγής σκοτώθηκαν σήμερα από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές κοντά στη Μαριούπολη. Σταματήστε τους βομβαρδισμούς τώρα!».

Με ανάρτηση του επίσης στα αγγλικά ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει την θλίψη του για τον θάνατο των 10 ομογενών στην Ουκρανία. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει: «Κι άλλοι αθώοι άνθρωποι νεκροί στην Ουκρανία. Τα θερμότατα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των ομογενών μας που σκοτώθηκαν. Η Ρωσική εισβολή πρέπει να σταματήσει άμεσα. Πρέπει να γυρίσουμε στον δρόμο της διπλωματίας».

Νωρίς το απόγευμα, έγινε γνωστό ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν, όλοι ελληνικής καταγωγής, από βομβαρδισμό στο χωριό Σαρτανά, ενώ λίγο αργότερα, ακόμα τέσσερις Έλληνες έπεσαν νεκροί στο χωριό Μπουγάς.

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε τηλεφωνικά έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα και τον κάλεσε αύριο στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών είχε θέσει μετ’επιτάσεως στον Ρώσο ομόλογό του, κατά την πρόσφατη συνάντηση τους, το ζήτημα της ανάγκης προστασίας της Ελληνικής ομογένειας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός και όλα τα πολιτικά κόμματα εξέφρασαν την θλίψη τους για τους θανάτους των ομογενών.

Πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα: Στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά οι ρωσικές Αεροπορικές και Διαστημικές Δυνάμεις σήμερα δεν επιχειρούσαν

«Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη σχετικά με το θάνατο και τον τραυματισμό Ελλήνων ομογενών στην περιοχή του Ντονμπάς» ανέφερε, νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα.

Στην ανακοίνωσή της προστίθεται επίσης: «Από την πλευρά μας, με την πλήρη υπευθυνότητα διαβεβαιώνουμε ότι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας είναι αποκλειστικά και μόνο στρατιωτικές μονάδες και υποδομές. Εμείς δε βομβαρδίζουμε κατοικημένες περιοχές και χωριά, ούτε οποιεσδήποτε πολιτικές ή κοινωνικές υποδομές. Στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά οι ρωσικές Αεροπορικές και Διαστημικές Δυνάμεις σήμερα δεν επιχειρούσαν.

Ταυτόχρονα επισημαίνουμε ότι ο ουκρανικός στρατός και τα εθνικιστικά τάγματα νεοναζί εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστοί για χτυπήματα, ακόμα και με βαρέα όπλα, κατά αμάχων. Αυτό είναι αποδεδειγμένο και επισήμως καταγεγραμμένο.

Προειδοποιούμε ότι το καθεστώς του Κιέβου είναι πιθανό να χρησιμοποιεί την Ελληνική, καθώς και άλλες εθνικές κοινότητες που ζουν στην Ουκρανία, ακριβώς για να προκαλέσει και να φουσκώσει την αντιρωσική αντίδραση από το εξωτερικό».