Γονυπετείς ζήτησαν συγγνώμη για την κακοποίηση 330.000 παιδιών πέντ και έξι ετών στους κόλπους της γαλλικής καθολικής Εκκλησίας επίσκοποι και ιερείς στη Λούρδη, Σύμφωνα με πρόσφατη ανεξάρτητη έρευνα, από το 1950 τα χιλιάδες παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από ιερείς και από λαϊκούς που εργάζονταν στους εκκλησιαστικούς θεσμούς.

«Πολύ αργά (ζήτησαν συγχώρεση)…Για ορισμένους (θύματα της κακοποίησης), είναι πολύ αργά. Για εκείνους που αυτοκτόνησαν, είναι πολύ αργά…» αναφέρει η Βερονίκ Γκαρνιέ, θύμα κακοποίησης από καθολικό ιερέα.

Τα θύματα όμως ζητούν να αποδοθούν ευθύνες, να τιμωρηθούν επιτέλους οι δράστες και να αποζημιωθούν για την κακοποίηση που υπέστησαν.

«Η λέξη “μετάνοια” που χρησιμοποίησαν δεν μου λέει τίποτα-είναι μια τυχαία λέξη από το λεξικό. Πρέπει να μου πουν πως οι δράστες των κακοποιήσεων θα τιμωρηθούν και θα αποκλειστούν από την εκκλησία. Ενώ εγώ από το 1962 μπήκα σε ψυχιατρική κλινική, ο δράστης της κακοποίησής μου αποκτούσε κύρος…» τονίζει ο Ζαν Μαρί Ντελμπό, θύμα κακοποίησης από ιερέα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ

« Ήμασταν ζωντανοί-νεκροί» λέει ο Ζαν Φρανσούα, που ως μαθητής στο Εκκλησιαστικό σχολείο στη Σαβάν, κακοποιούταν σεξουαλικά από τον εξομολογητή του, που είχε στήσει ολόκληρο «τελετουργικό». Και μετά την κακοποίηση, τον έβαζε να ζητεί συγχώρεση λες και ευθυνόταν εκείνος..

« (Μετά την εξομολόγησή μας, ο πνευματικός) συζητούσε μαζί μας για να μας γνωρίσει, πώς πάνε οι σπουδές μας και μετά άρχιζε να μας θωπεύει και καταλήγαμε στο κρεβάτι που ήταν δίπλα μας» λέει ο Ζαν Φρανσουά.

Για ένα «σύστημα» που φρόντιζε να καλύπτεις τις κακοποιήσεις κάνει λόγο και άλλος μαθητής του σχολείου-«κολαστηρίου»…

« Υπήρχε σύστημα για τα πάντα. Και υπήρχε και ένα σύστημα να καλύπτει οτιδήποτε γινόταν» τονίζει ο Ζαν Ρενέ.