Αύριο θα ανακοινωθεί τελικά το πακέτο των μέτρων στήριξης κατά της ακρίβειας, που θα περιλαμβάνει επιπλέον των επιδοτήσεων στα τιμολόγια σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, το έκτακτο επίδομα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και μέτρο της μερικής κάλυψης του κόστους των υγρών καυσίμων.

Το τελευταίο μέτρο είναι και το πιο δύσκολο να οριστικοποιηθεί, καθώς η περίμετρος των δικαιούχων θα είναι μεγαλύτερη, ενώ στόχος είναι να περιληφθούν και οι επαγγελματίες των μεταφορών, και άρα το κόστος ανεβαίνει. Στην εφαρμογή του υπάρχουν δύο σενάρια.

Το ένα να επιτυγχάνεται η επιστροφή φόρου ή μέρους του φόρου που βαρύνει τα καύσιμα, κάτι που έχει ένα βασικό πρόβλημα. Οτι θα πρέπει να εκδίδονται φορολογικά στοιχεία για τον καταναλωτή τα οποία θα δηλώνονται εκ των υστέρων ώστε να υπάρχει η επιστροφή μέρους του φόρου (ΕΦΚ + ΦΠΑ) που είναι από τους ψηλότερους στην Ευρώπη. Ωστόσο, ο τρόπος αυτός απαιτεί μεγάλη διαδικασία και την ανάγκη να εκδίδονται «προσωποποιημένες» αποδείξεις -κάτι που δεν μπορεί να γίνει σήμερα από τα πρατήρια- οι οποίες στη συνέχεια θα πρέπει να δηλώνονται σε μια νέα πλατφόρμα στην ΑΑΔΕ και έπειτα να επιστρέφεται ο φόρος.

Η λύση που προκρίνεται περισσότερο είναι μια λύση παρόμοια με αυτή που λειτούργησε με την κάλυψη πάγιων δαπανών. Ενα voucher με ένα συγκεκριμένο εφάπαξ ποσό για κάθε δικαιούχο ανάλογο με την κατανάλωση που θα βεβαιώνεται από τις σχετικές δαπάνες, το οποίο θα αναλώνεται σταδιακά για την πληρωμή υποχρεώσεων στο Δημόσιο. Το τελικό σενάριο θα κλείσει την τελευταία στιγμή με τις όποιες συμπληρώσεις πριν ανακοινωθεί.

Σε ό,τι αφορά στο έκτακτο επίδομα για τους οικονομικά ευάλωτους, την «επιταγή ακρίβειας» όπως την ονόμασε ο πρωθυπουργός, τα πράγματα είναι πιο απλά. Η περίμετρος και τα κριτήρια θα είναι ίδια με αυτά του επιδόματος που δόθηκε στο τέλος του χρόνου σε ανέργους, μακροχρόνια ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους, χαμηλόμισθους και ΑμεΑ.

Παράλληλα, έρχεται αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις τόσο για τον Μάρτιο όσο και για τον Απρίλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου η χονδρική τιμή του ρεύματος κατέγραψε άνοδο άνω του 50% σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Αυτό που εξετάζεται είναι να υπάρξει σημαντική ενίσχυση της επιδότησης ώστε να απορροφηθεί το ίδιο ποσοστό επιβαρύνσεων όπως τον Φεβρουάριο. Οσον αφορά στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που υπάγονται στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, έχει υπογραμμίσει ότι η επιδότηση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Επίσης, θα ληφθεί μέριμνα να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη επιδότηση για τις πλέον ενεργοβόρες επιχειρήσεις όπως επιτρέπει -υπό προϋποθέσεις- η αναθεωρημένη εργαλειοθήκη της Ε.Ε.

Τη χρηματοδότηση του πακέτου των μέτρων εξασφαλίζει ο Προϋπολογισμός, ο οποίος καταγράφει για το πρώτο δίμηνο του χρόνου υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα κατά 873 εκατ. ευρώ μαζί με τα 300 εκατ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας η προθεσμία πληρωμής των οποίων είχε παραταθεί ως το τέλος Φεβρουαρίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, σχολίασε την αύξηση κατά 870 εκατ. ευρώ των φορολογικών εσόδων για το πρώτο δίμηνο του χρόνου σημειώνοντας ότι «μέρος της αύξησης αυτής, ποσού 300 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Μετά την αφαίρεσή του, τα έσοδα είναι κατά 587 εκατ. ευρώ καλύτερα του στόχου, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η οικονομία -προ του πολέμου- αναπτυσσόταν με ταχύτερους ρυθμούς από τους προβλεπόμενους στον Προϋπολογισμό». Πρόσθεσε επίσης ότι η υπέρβαση αυτή «διευκολύνει την κυβέρνηση να λάβει μέτρα ανακούφισης τόσο των νοικοκυριών, προπαντός των ευάλωτων, όσο και των επιχειρήσεων, από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης».

Τα 580 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για τα μέτρα στήριξης θα κατευθυνθούν στα δύο πρόσθετα μέτρα. Οι επιδοτήσεις θα συνεχίζουν να καλύπτονται από τα έσοδα του Δημοσίου από τις δημοπρασίες ρύπων, όπως συμβαίνει από τον περασμένο Νοέμβριο. Ο λογαριασμός βρίσκεται εκτός του Προϋπολογισμού και δεν επηρεάζει χρέος και έλλειμμα.

Αρμόδια πηγή ξεκαθάρισε χθες ότι τα μέτρα στήριξης θα είναι έκτακτα και κανένα τους δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.