Η Ελλάδα παραλαμβάνει σήμερα 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων για τη θεραπεία του κορονοϊού. Τις δόσεις θα παραλάβει το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο συμμετέχει η χώρα μας για την προμήθεια της συγκεκριμένης θεραπείας.

Τι είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα
Σημειώνεται πως η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων θα γίνεται από τα νοσοκομεία όλης της χώρας και με συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια, που εξετάζει η Επιτροπή Λοιμώξεων. Τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν μπορούν να χορηγηθούν σε όλους τους ασθενείς με covid-19. Η χορήγησή τους γίνεται στο νοσοκομείο, ενδοφλέβια και χρειάζεται παρακολούθηση του ασθενή.

Στόχος της συγκεκριμένης αγωγής είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες που έχουν σχεδιαστεί στο εργαστήριο για να μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον κορονοϊό. Προσκολλώνται στην πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2, εμποδίζοντας τον ιό να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για την προμήθεια του αντιικού χαπιού της εταιρίας Merck. Ωστόσο, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η ύπαρξη καλών και αποτελεσματικών φαρμάκων δεν καταργεί την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.