Ημέρες πριν το καλοκαίρι θυμίζουν οι εικόνες στα εμβολιαστικά κέντρα αυτές τις ημέρες, καθώς η συμμετοχή στην επιχείρηση “Ελευθερία” έχει αναζωπυρωθεί και οι πολίτες εμβολιάζονται. Χθες πραγματοποιήθηκαν συνολικά σχεδόν 75000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων περισσότεροι από 20000 πρώτης δόσης.

Ο εμβολιαστικός ρυθμός τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι η θετική πλευρά της “δοκιμασίας” που περνούν τα νοσοκομεία και η χώρα λόγω του τέταρτος κύματος και αριθμών κρουσμάτων που δεν έχουμε ξαναδεί σε προηγούμενα κύματα.

Τα στοιχεία για τα προγραμματισμένα νέα ραντεβού αποδεικνύουν ότι πολλοί σκεπτικοί πολίτες έχουν πεισθεί για τα οφέλη των εμβολίων μετά από τόσους μήνες που χορηγούνται σε όλο τον πλανήτη. Πολλοί έχουν δει μέλη της οικογένειάς τους να χάνουν τη ζωή τους και αντιλαμβάνονται ότι ο “αγώνας” με τον ιό είναι άνισος.

Επιπλέον, αποδίδει η στρατηγική των μέτρων που εφαρμόζονται εδώ και δύο εβδομάδες και αφορά στο εκτεταμένο τέστινγκ των ανεμβολίαστων προκειμένου να έχουν πρόσβαση σχεδόν σε όλες τις δραστηριότητες.

Τα τελευταία δεδομένα για τα ραντεβού δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα και σύμφωνα με αυτά σε μία εβδομάδα προγραμματίστηκαν 200.000 νέα ραντεβού πρώτης δόσης. Σε διάστημα δύο εβδομάδων έχουν κλειστεί περισσότερα από 375000 ραντεβού πρώτης δόσης. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ημέρα 25000 πολίτες που επέλεγαν έως τώρα να μην εμβολιαστούν προστίθενται στη “δεξαμενή” των εμβολιασμένων. Εάν συνεχίσει αυτή η δραστηριότητα τότε μέσα στο χειμώνα θα φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό ανοσίας, όχι ικανό να .. εξαφανίσει τον ιό, καθώς οι ειδικοί λένε ότι με το μεταλλαγμένο στέλεχος “Δέλτα” απαιτείται τείχος ανοσίας άνω του 90%, αλλά η κοινωνία να είναι ανοιχτή χωρίς να επικρατεί αυτή η κατάσταση συναγερμού που επικρατεί σήμερα, με 8.000 και πλέον νέες μολύνσεις κάποιες ημέρες.

Παράλληλα με την πρώτη δόση, χιλιάδες είναι καθημερινά και οι εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης. Χθες έγιναν επιπλέον 47915 αναμνηστικές δόσεις, με το σύνολο των εμβολιασμένων και με την τρίτη δόση να ανέρχεται σε 711.013 πολίτες. Σύμφωνα με όσα ανέφερε τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δικαιούχοι τρίτης δόσης τώρα είναι 2,1 εκατομμύρια πολίτες.

Το θετικό μήνυμα που εκπέμπει η “Ελευθερία” βάζει για την ώρα στον … πάγο την εφαρμογή επιπλέον μέτρων. Η κυβέρνηση με δεδομένη την τάση στους εμβολιασμούς αλλά και την πιθανή κορύφωση του τέταρτου κύματος που έχουν αρχίσει να βλέπουν οι επιστήμονες, θεωρεί ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει η ανάγκη για επιπλέον μέτρα, διαμηνύοντας βέβαια πως όποιος περιορισμός ισχύει για τους ανεμβολίαστους δεν θα αλλάξει έως τα Χριστούγεννα.