Με την πανδημία του κορονοϊού να είναι ακόμα εδώ, ανοίγει και πάλι η συζήτηση γύρω από το ποιοι θα πρέπει να κάνουν και τέταρτη δόση εμβολίου για να μην νοσήσουν βαριά από την COVID-19. Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Παρασκευής (24.06.2022), η πρόεδρος Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου επισήμανε ότι η σύσταση για την 4η δόση αφορά συγκεκριμένα άτομα.

«Η χθεσινή ανακοίνωση της επιτροπής δεν αφορά εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, είναι για συγκεκριμένα άτομα στα οποία δίνεται η δυνατότητα. Η σύσταση παραμένει εμβολιασμός για τα άτομα άνω των 60 ετών» είπε χαρακτηριστικά η Μαρία Θεοδωρίδου. Τόνισε επίσης ότι η σύσταση της επιτροπής για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού με 4η δόση είναι η ίδια και παραμένει με αυτή που έχει διατυπωθεί στις αρχές Μαΐου.

 

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών εξήγησε ότι η 4η δόση έχει όφελος για τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν υποκείμενο πρόβλημα. Διευκρίνισε ότι η χθεσινή ανακοίνωση δίνει την δυνατότητα σε άτομα που για διαφορετικούς λόγους, όχι μόνο για λόγους υγείας, επιθυμούν να κάνουν 4η δόση.

Ποιους αφορά η 4η δόση
«Τα έχουμε γνωρίσει με τα αιτήματα που έχουν υποβάλει προς την επιτροπή. Γι’ αυτούς ανοίγει η πλατφόρμα. Για περιπτώσεις που το επάγγελμά τούς τους εκθέτει σε μεγάλο βαθμό στον ιό, ή ακόμα για κοινωνικά θέματα, για ανθρώπους που έχουν ρυθμίσει ταξίδια και δεν θέλουν να τα χάσουν γιατί είναι σημαντικά για την ζωή τους ή για θέματα οικογενειακά. Και βέβαια υπάρχουν και οι άνθρωποι που συμβιώνουν στο περιβάλλον τους με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Γι’ αυτούς τους λίγους ανοίγει. Πιστεύω ότι δεν θα πάνε πολλοί να κάνουν την 4η δόση και όπως γράφτηκε και στην ανακοίνωση δεν θα ανοίγαμε στον γενικό πληθυσμό για έναν εμβολιασμό που ακόμη δεν ξέρουμε το πρόσθετο όφελος» επισήμανε η Μαρία Θεοδωρίδου.

 

Τι είπε για τους 65 και άνω και τις ανακοινώσεις για νέο εμβόλιο
Στα άτομα άνω των 65 ετών, για τα οποία από τον Μάιο έχει δοθεί το πράσινο φως για τον εμβολιασμό με την 4η δόση, το ποσοστό που έχει εμβολιαστεί είναι εξαιρετικά χαμηλό, τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, συγκεκριμένα μόλις το 15% έχει εμβολιαστεί. «Και αν επανερχόμαστε με αυτή την σύσταση είναι για να τονίσουμε ότι αυτά τα άτομα ακριβώς, άνω των 60 ετών είναι αυτοί που πρέπει να κάνουν την 4η δόση, το έχουν αμελήσει. Σε αυτό το σημείο να σταθούμε και όχι αν άνοιξε η πλατφόρμα για τους λίγους που έχουν ειδικούς λόγους να κάνουν την 4η δόση» ανέφερε χαρακτηριστικά η Μαρία Θεοδωρίδου.

Στο ερώτημα αν τα άτομα στο ηλικιακό όριο των 60 ετών θα πρέπει να προχωρήσουν στην 4η δόση ή να περιμένουν τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια, Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως «το να πιάσουν τις μεταλλάξεις είναι το ευκταίον αλλά να μην οικοδομούμε υπέρμετρες φιλοδοξίες για το όποιο καινούριο εμβόλιο» και συνέστησε πως τα άτομα που πλησιάζουν τα 60 και δεν έχουν κάποιο πρόβλημα άλλο που να τα απασχολεί ή άλλο θέμα που να θέλουν να ενισχύσουν την άμυνά τους μπορούν να περιμένουν.

Μάλιστα αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις που έγιναν από την Moderna πριν λίγες ημέρες για ένα εμβόλιο που θα έχει και το αρχικό στέλεχος της Γιουχάν, αυτό που χρησιμοποιούμε τώρα δηλαδή και μεταλλάξεις της Όμικρον.

Σε σχέση με την ανοσία της αγέλης, σύμφωνα με την Μαρία Θεοδωρίδου είναι ένας όρος που έχει αμφισβητηθεί επιστημονικά τόσο για τον κορονοϊό όσο και για άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, ωστόσο αυτό που υπάρχει, σημείωσε, είναι μια ενίσχυση της ανοσίας από την κυκλοφορία του ιού.

«Επομένως υπάρχει μια πρόσθετη ανοσία διαφορετικού βαθμού, ανάλογα με την μετάλλαξη και ανάλογα και με τον τύπο της λοίμωξης που έχει προσθέσει στην ανοσία. Μπορεί να έχει περάσει ένα διάστημα μετά την πρώτη αναμνηστική δόση που κάναμε, αλλά δεν είμαστε τελείως ευάλωτοι επειδή εξασθένησαν τα αντισώματα. Υπάρχει και η κυτταρική ανοσία αλλά και η υπενθύμιση της ανοσίας από τις λοιμώξεις της κοινότητας και συμβάλουν ώστε να μην είμαστε τόσο εκτεθειμένοι» εξήγησε.

Τι πρέπει να κάνουν οι εμβολιασμένοι που έχουν νοσήσει
Επιπλέον, διευκρίνισε πως αν κάποιος είναι πλήρως εμβολιασμένος και έχει νοσήσει, καλό είναι να κάνει την 4η δόση τουλάχιστον 4 μήνες μετά την νόσηση, σημειώνοντας πάντως πως ειδικά για κάποιον που έχει κάνει και την 3η δόση και έχει νοσήσει μετά δεν είναι αναγκαία η χορήγηση της 4ης δόσης.

Με μάσκα σε κλειστούς χώρους
Σε ό,τι αφορά την άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, η Μαρία Θεοδωρίδου σχολίασε «στους κλειστούς χώρους νομίζω ότι η μάσκα παραμένει» και προσέθεσε πως η απόφαση που ελήφθη από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων για την χρήση της μάσκας έχει στηριχθεί σε πολύ σημαντικά κριτήρια. «Απλώς ο καθένας μας θα πρέπει να κρίνει πού κυκλοφορεί, με ποιους συναναστρέφεται και να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα. Δηλαδή η μάσκα σε κλειστό χώρο ή σε συναναστροφή με πολλά άτομα πρέπει να παραμένει» τόνισε.

Όσο για το φθινόπωρο, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών σημείωσε πως πάντα ο Σεπτέμβριος για το θέμα των αναπνευστικών λοιμώξεων παραμένει ένα ανοιχτό κεφάλαιο με ερωτηματικά. Σε κάθε περίπτωση όμως, υποστήριξε πως δεν είναι δυνατόν να ζήσουμε αυτά που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. «Έχουν γίνει φοβερά άλματα, από τον τρόπο διάγνωσης, από τον τρόπο αντιμετώπισης των ασθενών, τον τρόπο πρόληψης, τις θεραπείες με τα καινούρια αντιικά. Αυτό το μήνυμα πρέπει να το επαναλαμβάνουμε και να μην σκεφτόμαστε τις γκρίζες ημέρες της πανδημίας» κατέληξε η ίδια.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ