Αφήσατε στην άκρη το κινητό σας περίπου μία ώρα πριν να κοιμηθείτε, βάλατε τις αγαπημένες σας πιτζάμες και κοιμηθήκατε σχεδόν αμέσως χωρίς να ξυπνήσετε κατά την διάρκεια της νύχτας. Αυτή είναι η εικόνα μιας βραδιάς ποιοτικού ύπνου. Αλλά τι ήταν αυτό που ακριβώς σας βοήθησε να κοιμηθείτε τόσο καλά;

Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Sleep Health, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που καθορίζουν αν πραγματικά αποκομίζετε ή όχι τα οφέλη του πλήρους, ποιοτικού ύπνου. «Στο παρελθόν, προσδιορίζαμε τον ύπνο με βάση τις αρνητικές επιδράσεις του, συμπεριλαμβανομένης της δυσαρέσκειας» μας λένε οι ειδικοί.

«Εστιάζαμε δηλαδή σε όλα όσα μας κρατούσαν ξάγρυπνους». Τώρα οι ειδικοί προσδιορίζουν τους παράγοντες που μπορούν να σας χαρίσουν την πολύτιμη αναζωογονητική αίσθηση ξεκούρασης.
Τα 4 συστατικά του ποιοτικού ύπνου

Εξετάζοντας πάνω από 200 μελέτες, οι ειδικοί κατέληξαν στα ακόλουθα στοιχεία:

1. Χρειάζεται μισή ώρα ή λιγότερο για να αποκοιμηθείτε.

2. Ξυπνάτε μόνο μία φορά κατά την διάρκεια της νύχτας ή και καθόλου.

3. Αν όντως ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας, θα ξανακοιμηθείτε σε 20 λεπτά ή λιγότερο.

4. Κοιμάστε τουλάχιστον το 85% του χρόνου που βρίσκεστε στο κρεβάτι.

Τα καλά νέα, όπως μας λένε οι ειδικοί, είναι ότι τώρα που έχετε την «συνταγή» του καλού ύπνου, έχετε την ευκαιρία να την εξασκήσετε κάθε βράδυ. «Σκεφτείτε τα τέσσερα στοιχεία ως τον στόχο και τους κανόνες του ποιοτικού ύπνου» καταλήγουν.