Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στην ομιλία του σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του CHP, άσκησε δριμεία κριτική στον Ερντογάν για την οικονομία, αλλά και την πολεμική που έχει αναπτυχθεί μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών και δημάρχου Κωνσταντινούπολης.

«Είναι τόσο θυμωμένοι που δεν μπορούν να χωνέψουν τη δουλειά που κάνουν οι δήμαρχοί μας. Προσπαθούν να τους πιέσουν, να πετάξουν κάθε είδους συκοφαντίες. Οι δήμαρχοί μας εξέτασαν τους φακέλους διαφθοράς. Εάν ο Ερντογάν καταθέσει μήνυση, είμαι έτοιμος να το αποδείξω στο δικαστήριο. Αλλά δεν μπορεί να κάνει μήνυση από φόβο. Η βασική τους δουλειά είναι να τρέφονται, καταπατώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η αξία σας είναι τόσο μικρή που δεν μπορεί να αγγίξει ούτε το δαχτυλάκι των δημάρχων μας», είπε απαντώντας στον εταίρο του Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που έκανε λόγο νωρίτερα για παραπομπή του δημάρχου Κωνσταντινούπολης στη δικαιοσύνη.

«Οι μεγαλύτερες ληστείες στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των διακυμάνσεων της ισοτιμίας του δολαρίου. Όσοι αύξησαν την ισοτιμία του δολαρίου και πούλησαν στα 18 και μετά τα αγόρασαν πίσω στα 13, κέρδισαν του κόσμου τα λεφτά. Ήταν η μεγαλύτερη ληστεία στην ιστορία της δημοκρατίας», δήλωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου υποσχόμενος μάλιστα να δώσει λεπτομερή στοιχεία για αυτή τη ‘ληστεία’.

«Δεν θα ξεχάσουμε αυτή τη ληστεία, όπως δεν ξεχάσαμε τα 128 δισεκατομμύρια δολάρια», είπε. «Στόχευαν να ληστέψουν το κράτος, όχι να κυβερνήσουν αυτά τα 19 χρόνια», συνέχισε ο Κιλιτσντάρογλου. «Μια χούφτα άνθρωποι, έχουν κολλήσει σαν τσιμπούρια στην πλάτη του έθνους και του ρουφούν το αίμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έφτασε να παρομοιάσει την Τουρκία με τον Τιτανικό. «Θυμάστε υπήρχε ένα πλοίο που λεγόταν Τιτανικός. Όταν ο Τιτανικός βυθίστηκε, έκλεισαν τις πόρτες στο αμπάρι, όπου βρίσκονταν οι φτωχοί. Για να μην ανέβουν και μπουν στις σωσίβιες λέμβους. Θέλουν να κάνουν το ίδιο, στο πλοίο που βυθίζεται. Θέλουν να μπουν στις βάρκες και να φύγουν, αλλά δεν θα τους αφήσουμε.

Το πρόσωπο που παρείχε τη μεγαλύτερη υπηρεσία στους τοκογλύφους στην ιστορία της Δημοκρατίας της Τουρκίας είναι το άτομο που ζει στο παλάτι, το όνομά του είναι Ερντογάν, αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος επανέλαβε την έκκλησή του για πρόωρες εκλογές.

«Έχουμε το δικαίωμα να θέσουμε το ερώτημα, ποιος αύξησε υπέρογκα τις τιμές. Ποιος έκανε υπέρογκες τις τιμές για το έθνος. Την αύξηση του ρεύματος την έκαναν οι ξένες δυνάμεις, οι μανάβηδες ή οι αστυνομικοί; Ποιος έκανε την αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 52% και 127%; Εσύ την έκανες την αύξηση, αδερφέ. Ποιος έκανε τη μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία της δημοκρατίας στο ρεύμα; Το έκαναν αυτό οι ξένες δυνάμεις; Ποια δύναμη το έκανε αυτό; Πώς θα το πληρώσουν τώρα οι πολίτες; Τί σημαίνει αύξηση στην ηλεκτρική ενέργεια; Αύξηση ηλεκτρικής ενέργειας σημαίνει αύξηση σε ο,τιδήποτε, από βελόνα μέχρι κλωστή. Όλοι χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια. Ο Ερντογάν είναι που προετοίμασε το περιβάλλον για υπέρογκες τιμές και αυξημένα επιτόκια. Ποιος λέει ψέματα στο λαό ότι θα πολεμήσει τις υπέρογκες τιμές; Ο Ερντογάν!

Αλλά να σας πω; Στο μόνο που δεν υπάρχει αύξηση είναι στον αέρα που αναπνέουμε προς το παρόν», δήλωσε χαρακτηριστικά, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι η χώρα και οι πολίτες θα πεινάσουν.

«Ζούμε την άνοιξη, χειμώνα δεν έχουμε δει ακόμα. Εάν ο αγρότης δεν καταφέρει να βγάλει παραγωγή από τις καλλιέργειες, θα έρθουμε αντιμέτωποι με επισιτιστική κρίση. Έχω προειδοποιήσει εδώ και εβδομάδες ότι μπορεί να αντιμετωπίσουμε επισιτιστική κρίση. Το άτομο που ζει στο παλάτι βάζει αυτές τις υπέρογκες αυξήσεις και φορτώνει το έθνος. Το όνομά του είναι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», είπε.

Τα νοικοκυριά ζουν μία μεγάλη ανθρώπινη τραγωδία, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «(Η εξουσία) Ζει σε έναν άλλο κόσμο. Δεν καταλαβαίνουν και δεν θέλουν να καταλάβουν. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η Τουρκία σε χώρα βαρόνων του δολαρίου».

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επέκρινε επίσης την παραχώρηση-μίσθωση του λιμανιού της Αττάλειας στο Κατάρ, την ώρα που συνεργάζονται με τους Ελληνοκύπριους για εξόρυξη φυσικού αερίου.

«Ήρθαν οι σεΐχηδες του Κατάρ, τους υποδέχθηκαν με λαμπρές εκδηλώσεις τους φιλοξένησαν. Ο ίδιος (σ.σ. Ερντογάν) πήγε και στο Κατάρ, που συνεργάζεται με τους Ελληνοκύπριους στην αποκλειστική οικονομική ζώνη στην ανατολική Μεσόγειο για να κάνουν έρευνες. Βγήκε μήπως άχνα; Είπε κανείς κουβέντα; Από τον Μπαχτσελί, από τον Ερντογάν βγήκε άχνα; Ή από τον υπουργό Εξωτερικών; Τί έγινε; Όταν έχουμε να κάνουμε με Καταριανούς, κλείνουν το στόμα τους με αυτοκόλλητη ταινία. Επειδή το Κατάρ γνωρίζει πολλά, μα πάρα πολλά μυστικά. Δεν μπορούν να μιλήσουν εναντίον του Κατάρ», σημείωσε.