Το έργο της Μιμής Ντενίση “Κι από Σμύρνη, Σαλονίκη” – ‘Σμύρνη μου αγαπημένη’ #2, επανέρχεται στη σκηνή του “Θέατρον”, στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” από τον Νοέμβριο.

Λίγα λόγια για το έργο
Το έργο της Μιμής Ντενίση “Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη” είναι το πρώτο ελληνικό θεατρικό sequel και αποτελεί συνέχεια του έργου “Σμύρνη μου αγαπημένη”, που συγκλόνισε εκατοντάδες χιλιάδες θεατές και έγινε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.

Η αρχόντισσα της Σμύρνης Φιλιώ Μπαλτατζή και τα παιδιά της καταφέρνουν να επιζήσουν της Μικρασιατικής καταστροφής και μετά από μεγάλες περιπέτειες καταλήγουν στη Μακεδονία. Η Σαλονίκη γίνεται η πατρίδα των προσφύγων. Μια πολυπολιτισμική πόλη με ντόπιους, πρόσφυγες, Πόντιους και Εβραίους που ζουν αρμονικά παρά τις διαφορές τους. Το έργο παρακολουθεί την πορεία της οικογένειας και πολλών νέων χαρακτήρων την περίοδο από την ανταλλαγή των πληθυσμών μέχρι την αρχή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Η ανέλιξη των προσφύγων από την απόλυτη φτώχεια σε μια καινούρια αξιοπρεπή ζωή, η προσπάθειά τους να γίνουν ένα με τ’ αδέλφια τους στην Ελλάδα, η άνοδος και η πτώση της ακμάζουσας Εβραϊκής κοινότητας, δίνονται ανάγλυφα μέσα από τους χαρακτήρες. Το έργο είναι μια μεγάλη νωπογραφία της εποχής με φόντο την πολιτική κατάσταση μέσα από προσωπικές ιστορίες και με τη μουσική της εποχής από τα σεφαραδίτικα, μέχρι τα ρεμπέτικα και τον Αττίκ, να αναδεικνύουν τις αισθητικές και πολιτιστικές αντιθέσεις ανάμεσα σε ντόπιους και πρόσφυγες.

Το έργο γράφτηκε μετά από ενδελεχή έρευνα σε κείμενα ελληνικά και ξένα, Θεσσαλονικιών συγγραφέων και Εβραίων και θα ανέβει, όπως και η “Σμύρνη μου αγαπημένη”, στο “Θέατρον” του Κέντρου Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”.

Συντελεστές:
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Μιμή Ντενίση
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Κινησιολογία: Μάρω Μαρμαρινού
Φωτισμοί: Αργύρης Θέος
Τρισδιάστατα γραφικά: Κωνσταντίνος Τηλιγάδης – Δημήτρης Αγαθόπουλος

Πρωταγωνιστεί η Μιμή Ντενίση
Μαζί της: Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Κατερίνα Γερονικολού, Λευτέρης Ελευθερίου, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Νικολέττα Βλαβιανού, Πάνος Σταθακόπουλος, Πρόδρομος Τοσουνίδης, Νίκη Παλληκαράκη, Μαρία Εγγλεζάκη, Λευτέρης Βασιλάκης, Αναστασία Σκοπελίτη, Εστέλλα Κοπάνου, ο Μιχάλης Μητρούσης και η Όλγα Πολίτου

Παίζουν επίσης: Μανώλης Γεραπετρίτης, Χρήστος Βελιάνο, Δήμητρα Μιχαηλίδου, Μαριλένα Δήμα, Έφη Σταυροπούλου, Ηλίας Νομικός, Κατερίνα Αντωνιάδου, Αντώνης Βαρθαλίτης, Αιμίλιος Μωσαΐδης, Νίκος Νικολαΐδης, Μαρίλια Μητρούση.

Ζωντανά επί σκηνής ο μουσικός Σωτήρης Μαργώνης