Η κακοκαιρία “Genesis” πλήττει περιοχές της χώρας, με σφοδρές βροχές, καταιγίδες αλλά και χαλαζοπτώσεις. Πριν από λίγο εστάλη νέο προειδοποιητικό SMS στους κατοίκους περιοχών όπου αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα.

Συγκεκριμένα, εστάλη μήνυμα μέσω του “112” για Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και νησιά Βορείου Αιγαίου.

Δείτε το μήνυμα που εστάλη στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης:

 

Σημειώνεται ότι έως τις 6 σήμερα το απόγευμα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει δεχθεί 112 κλήσεις για κοπές δέντρων, αντλήσεις υδάτων, αφαιρέσεις αντικειμένων και μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Αναλυτικότερα:

-Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, 29 κλήσεις εκ των οποίων, 5 για κοπές δέντρων, 13 για αντλήσεις υδάτων και 11 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία (κυρίως από Πάτρα και Αγρίνιο για απεγκλωβισμούς από ασανσέρ).

-Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, 6 κλήσεις εκ των οποίων, 3 για κοπές δέντρων, 1 για άντληση υδάτων και 2 για αφαιρέσεις αντικειμένων σε Κέρκυρα και Λευκάδα.

-Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 3 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στην Νίκαια.

-Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 52 κλήσεις εκ των οποίων, 13 για κοπές δέντρων σε Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη και Καβάλα, 39 για αντλήσεις υδάτων κυρίως στη Δράμα.

-Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 16 κλήσεις εκ των οποίων, 8 για κοπές δέντρων και 7 για αντλήσεις υδάτων σε Θεσσαλονίκη, Πιερία, Ημαθία και 1 για παροχή βοηθείας.

-Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας 6 κλήσεις εκ των οποίων, 3 για κοπές δέντρων και 3 για αντλήσεις υδάτων σε Πτολεμαΐδα, Δεσκάτη και Σέρβια Κοζάνης.

Μέχρι στιγμής, η κακοκαιρία δεν έχει προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα στην Κεντρική Μακεδονία. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το πρωί μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 16 κλήσεις εκ των οποίων, 8 για κοπές δέντρων και 7 για αντλήσεις υδάτων σε Θεσσαλονίκη, Πιερία, Ημαθία.

Εξάλλου, χειριστής εκσκαφέα ακινητοποιήθηκε σε συσσωρευμένα νερά, στα Βρασνά του δήμου Βόλβης στη Θεσσαλονίκη. Επιχείρησαν στο σημείο 7 πυροσβέστες με 3 οχήματα και τον μετέφεραν σε ασφαλές σημείο.

Εντονότερα ήταν τα προβλήματα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 39 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, κυρίως στη Δράμα, όπου αυτή την ώρα σημειώνεται ισχυρή βροχόπτωση. Ακόμη, πυροσβέστες επιχείρησαν για να απομακρύνουν κομμένα δέντρα σε 13 περιπτώσεις, σε Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη.

Τέλος, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 6 κλήσεις εκ των οποίων, 3 για κοπές δέντρων και 3 για αντλήσεις υδάτων σε Πτολεμαΐδα, Δεσκάτη και Σέρβια Κοζάνης.

Πλημμύρισαν οι δρόμοι σε Βόλο και Λάρισα
Στο έλεος της κακοκαιρίας Genesis βρίσκεται από το πρωί ο Βόλος.

Σφοδρή καταιγίδα πλήττει από τις 12.30 μετά το μεσημέρι τον Βόλο, το Πήλιο και τις περιοχές του Αλμυρού και του Βελεστίνου με κύρια χαρακτηριστικά την πολύ δυνατή βροχόπτωση, τους ισχυρούς ανέμους και την πτώση εκατοντάδων κεραυνών μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Από τη βροχή και τους ανέμους σαρώνεται ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου και έχουν πλημμυρίσει δρόμοι σε πολλά σημεία, αφού το πολύ καλό αποχετευτικό δίκτυο δεν μπορεί να απορροφήσει τις μεγάλες ποσότητες των ομβρίων υδάτων. Σε μερικές περιπτώσεις μέσα στον Βόλο έχει ζητηθεί η συνδρομή της Πυροσβεστικής για απαντλήσεις υδάτων, αλλά και πτώσεις κλαδιών δέντρων πάνω στο οδόστρωμα. Στην περιοχή του Βελεστίνου με ιδιαίτερη ένταση η βροχή έπληξε κυρίως το Περίβλεπτο, την Χλόη και ολόκληρο τον Δήμο Ρήγα Φεραίου και οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πολύ μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες σε όλη την πεδινή περιοχή.

Ανάλογες εικόνες υπάρχουν και στο Πήλιο, όπου η σφοδρή βροχόπτωση συνεχίζεται και πλήττει τα οπωροφόρα στους Δήμους Ζαγοράς-Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου καταστρέφοντας τους καρπούς κυρίως στα κεράσια και τα ροδάκινα που ήταν έτοιμοι προς συγκομιδή.

Σύμφωνα με το thessaliatv.gr, μεγάλα προβλήματα με τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία Genesis στην πρωτεύουσα του δήμου Κιλελέρ την κωμόπολη της Νίκαιας, μόλις 10 λεπτά από τη Λάρισα. Η στάθμη των νερών του ποταμού Νεμπεγλεριώτη που διασχίζει το χωριό έχει ανέβει επικίνδυνα με αποτέλεσμα τα όμβρια που καταλήγουν εκεί από το δίκτυο να επιστρέφουν μέσα στον οικισμό προκαλώντας πλημμυρικά φαινόμενα.