Δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ρωσικού στρατού ακούγονται να βρίζουν τον Πούτιν σε φερόμενη τηλεφωνική τους συνομιλία που διέρρευσε, επικρίνοντας την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, τον περασμένο μήνα.

Οι συνταγματάρχες Μαξίμ Βλάσοφ και Βιτάλι Κοβτούν απέδωσαν την απώλεια χιλιάδων στρατιωτών της Ρωσίας στην κακή διοίκηση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο ακούγονται να αποκαλούν «κα..όλη».

«Θα έπρεπε να πετάξει ένας πύραυλος στο [ουκρανικό] κοινοβούλιο στο Κίεβο. Γιατί δεν στείλαμε έναν γ….ένο πύραυλο; Αυτό ήταν, Πούτιν την έχεις γ…σει. Κ…όλη Πούτιν!», ακούγεται να λέει ο Κοβτούν, σύμφωνα με αναφορές του Radio Free Europe.

«Γιατί δεν στείλαμε πύραυλο στο Κίεβο; Κάτι έγινε πολύ λάθος».

Στην φερόμενη ως τηλεφωνική κλήση μεταξύ τους, οι δύο συνταγματάρχες τα «έβαλαν» και με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, τον οποίο ο Βλάσοφ αποκαλεί «ανίκανο ερασιτέχνη».

«Υπάρχουν φρικτές απώλειες των παιδιών μας, γαμώτο. Και ξέρεις, είμαι λίγο εξοικειωμένος με τη στρατιωτική ιστορία, και το συγκρίνω με τον γα…νο Σοβιετο-Φινλανδικό πόλεμο του 1939-1940. Είναι ένα και το αυτό», είπε ο Βλάσοφ.

Οι εκτιμήσεις λένε ότι οι Σοβιετικοί έχασαν περισσότερους από 125.000 στρατιώτες σε αυτόν τον πόλεμο με τη Φινλανδία. «Ο Σόιγκου είναι τελείως ηλίθιος», ακούγεται να απαντά ο Κοβτούν.

Οι δυο τους επέκριναν επίσης το Κρεμλίνο για τη συγκέντρωση μιας «ομάδας από γλείφτες» που ηγούνται της πολεμικής προσπάθειας. Φάνηκαν επίσης να αμφισβητούν το ότι ο πόλεμος γίνεται για να «αποναζιστικοποιηθεί» η Ουκρανία, όπως ισχυρίζεται η Μόσχα.

«Αυτός ο [στρατηγός Αλεξάντερ] Ντβόρνικοφ είναι ένας θρύλος της καταστροφής», ακούγεται να λέει ο Κοβτούν, αναφερόμενος στον Ρώσο στρατηγό, γνωστό και ως «ο χασάπης της Συρίας», που ανέλαβε την ηγεσία της εισβολής τον περασμένο μήνα.

Όσον αφορά τους μισθούς των στρατιωτών, οι δύο αξιωματούχοι είχαν και εκεί τα παράπονά τους. «Δεν έχουμε συμβεβλημένες δυνάμεις, σιγά μην είχαμε!», λέει ο Κοβτούν. «Γιατί να έχουμε; Τους πληρώνουν 30.000 ρούβλια (σσ. 456 ευρώ) τον μήνα, πού να βρεθούν συμβασιούχοι;»