Ο ΟΗΕ ανεβάζει τους τόνους: ο διεθνής οργανισμός ζήτησε σήμερα (19/11) αποδείξεις ότι η Κινέζα πρωταθλήτρια του τένις Πενγκ Σουάι, η οποία εξαφανίστηκε αφού κατηγόρησε έναν πρώην κορυφαίο ηγέτη της χώρας πως την εξανάγκασε να κάνει σεξ μαζί του, είναι καλά.

«Θα ήταν σημαντικό να έχουμε αποδείξεις για το πού βρίσκεται κι αν είναι καλά. Και προτρέπουμε να διεξαχθεί μια διαφανής έρευνα για τους ισχυρισμούς της για σεξουαλική επίθεση», είπε Λιζ Θρόσελ, υπεύθυνη Μέσων και Επικοινωνίας στο Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Ζητούμε μια διαφανή έρευνα. Αυτό θα πρέπει να ισχύει για όλες τις καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση. Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πού βρίσκεται και σε ποια κατάσταση είναι», επέμεινε, τονίζοντας ότι «η σεξουαλική επίθεση υπάρχει σε όλες τις κοινωνίες».

Η υπόθεση αποκτά δυναμική

Η 35χρονη Πενγκ Σουάι κατηγόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ζανγκ Γκαολί, έναν από τους επτά ισχυρότερους πολιτικούς της Κίνας από το 2013 έως το 2018, ότι την εξανάγκασε σε σεξουαλική σχέση πριν από τρία χρόνια, προτού την κάνει ερωμένη του.

Αυτή η κατηγορία δημοσιεύτηκε για λίγο στις 2 Νοεμβρίου στον επίσημο λογαριασμό της Πενγκ στο Weibo, το κινεζικό αντίστοιχο του Twitter, αλλά η Κίνα μπλόκαρε γρήγορα κάθε αναφορά σε αυτό το μήνυμα.

Ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που αποκαλύφθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Twitter από το κινεζικό κρατικό κανάλι CGTN, δημιούργησε αμφιβολίες. Ήταν το στιγμιότυπο ενός email που αποδίδεται στην Πενγκ Σουάι, με παραλήπτη τη διοίκηση της WTA.

Σε αυτό, φέρεται να ισχυρίζεται ότι οι κατηγορίες της «είναι ψευδείς» και ότι ξεκουράζεται στο σπίτι της. «Όλα είναι καλά. Ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον», καταλήγει το email, αλλά το περιεχόμενο του μηνύματος δημιούργησε αμφιβολίες ως προς την αυθεντικότητά του.

Η WTA, η οποία διαχειρίζεται το γυναικείο επαγγελματικό σιρκουί του τένις, ζήτησε «μια διεξοδική, δίκαιη και διαφανή έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες για σεξουαλική βία κατά της Πενγκ Σουάι».