Η εξασφάλιση της ευρωπαϊκής συμμετοχής της ΑΕΚ την επόμενη σεζόν θα περάσει μέσα από… συμπληγάδες και τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από ποτέ ως προς την ευρωπαϊκή κατάταξη του συλλόγου, με ότι αυτό συνεπάγεται

Προσοχή: Παρότι η αγωνιστική λογική επιτάσσει την προσέγγιση βήμα-βήμα και αυτό που προέχει τη δεδομένη στιγμή είναι να καταφέρει η ομάδα να εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο, εξυπακούεται πως αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Ακόμα και με το καλό σενάριο που είναι η εξασφάλιση του ευρωπαϊκού εισιτηρίου για το Conference, η ΑΕΚ θα πρέπει να προκριθεί στη φάση των ομίλων της διοργάνωσης για να διατηρήσει τα κεκτημένα και να βελτιώσει τη θέση της στο club ranking της UEFA.

Γυρίζει αλλά θέλει πλήρη ετοιμότητα

Στους ευρωπαϊκούς αγώνες οι ισορροπίες είναι λεπτές και καμιά φορά όσο εύκολα ανεβαίνεις θέσεις στο ranking τόσο εύκολα κατεβαίνεις και το αντίστροφο. Ας ελπίσουμε ότι από το καλοκαίρι θα δούμε την ΑΕΚ να επιστρέφει στο πρώτο στάδιο, εκείνο δηλαδή που ανεβαίνει θέσεις, όμως ρεαλιστικά δεν το λες μια απλή διαδικασία όλο αυτό. Η ομάδα θα κληθεί να είναι έτοιμη νωρίς, να μην επαναλάβει τα περσινά με τη Βελέζ έχοντας πάρει το μάθημά της ότι τα καλοκαιρινά προκριματικά δεν μπορεί να τα κερδίσει η διαφορά ποιότητας με κάποιους αντιπάλους, αλλά η πιο «σφιχτή» ομάδα της δεδομένης στιγμής.

Η θέση 81 του ranking και ο ορατός κίνδυνος

Στο απευκταίο ενδεχόμενο που η «Ένωση» δεν καταφέρει να προκριθεί ούτε την επόμενη σεζόν στη φάση των ομίλων του Conference, τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα σε ότι έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή της κατάταξη. Του χρόνου φεύγει από την 5ετία της ΑΕΚ η σεζόν 2017-18 που ήταν η καλύτερη σεζόν του συλλόγου από πλευράς συγκομιδής βαθμών. Τότε η ΑΕΚ μάζεψε 9.000 βαθμούς από το σύνολο των 20.000 βαθμών που μάζεψε σε όλη την τελευταία 5ετία.

Με αυτή τη συγκομιδή αυτή τη στιγμή η «Ένωση» βρίσκεται στη θέση 81 του ranking, ισοβαθμώντας με την Μπέτις και βρισκόμενη μπροστά από τις Κλουζ (19.500), Μίτιλαντ (19.000) και Μόλντε (19.000). Σε περίπτωση που η ομάδα δεν εξασφαλίσει τη συμμετοχή της ούτε του χρόνου σε ευρωπαϊκό όμιλο τότε κινδυνεύει να ακόμα και πίσω από τη θέση 120 του ranking, κάτι που σημαίνει ότι το έργο της μπορεί να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τις επόμενες χρονιές γιατί θα μπαίνει στις κληρώσεις (τουλάχιστον σε πολλές εξ αυτών) ως ανίσχυρη.

Το φετινό παράδειγμα του ΠΑΟΚ και η ανάγκη που γεννά η Φιλαδέλφεια

Το φετινό παράδειγμα του ΠΑΟΚ που έχει ανεβάσει φέτος στο Conference το ranking του κατά 9.000 βαθμούς (όσους πήρε και η ΑΕΚ στο Europa League το 17-18) δείχνει από μόνο του ότι η νέα διοργάνωση είναι μια καλή ευκαιρία για τις ελληνικές ομάδες να μαζέψουν βαθμούς παίζοντας αρκετά παιχνίδια με αντιπάλους αν μη τι άλλο βατούς. Σε πρώτο χρόνο η ΑΕΚ σπατάλησε την ευκαιρία πριν καν βγει ο Ιούλιος, ωστόσο κανείς δε θέλει να σκέφτεται ότι η «Ένωση» δε θα έχει συμμετοχή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ειδικά σε μια πολύ σημαντική σεζόν όπως η επόμενη που θα συνδυαστεί με την ιστορική επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια.

πηγή…aek365.gr