Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Πειραιώς 131, η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «Η Γυναίκα με τα Μαύρα». Το μεταφυσικό ψυχολογικό θρίλερ της Σούζαν Χιλ, σε θεατρική διασκευή του Στίβεν Μάλατρατ, μετάφραση και σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη και πρωταγωνιστές τον Τάσο Χαλκιά και τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη, καταχειροκροτήθηκε από τους καλεσμένους.

Ανάμεσά τους οι: Μανώλης Δούνιας, Άκης Σακελλαρίου, Αλέκος Συσσοβίτης, Πένυ Παπουτσή, Αλεξάνδρα Αιδίνη, Δανάη Μιχαλάκη, Θάνος Καληώρας, Γεράσιμος Σκαφίδας, Δημήτρης Πετρόπουλος, Μίνως Θεοχάρης, Αρετή Πασχάλη, Κωνσταντίνα Κλαψινού, Τζερόμ Καλούτα, Ελένη Βαίτσου, Ίντρα Κέιν, Ιωάννης Απέργης, Άρης Χαλκιάς, Αλεξία Κουλούρη, Γιώργης Χριστοδούλου, Σάσα Σταμάτη, Μάκης Κουτσονίκας, Βασίλειος Γρίβας, Ολυμπία Σκορδίλη, Ανδρέας Μάνεσης, Γερακίνα Μπουρίκα, Βίκυ Κάβουρα και Βασίλης Σαμαριτάκης.

Η στοιχειωμένη ατμόσφαιρα, οι κραυγές, οι υπόκωφοι ήχοι, η ομίχλη και οι σκιερές γωνιές εξάπτουν τη φαντασία. Το βιβλίο της Σούζαν Χιλ «Η Γυναίκα με τα Μαύρα» κυκλοφόρησε το 1983 στην Μ. Βρετανία. Το 1989 παρουσιάστηκε η θεατρική προσαρμογή του Στίβεν Μάλατρατ στο West End του Λονδίνου, όπου παίζεται έως σήμερα στο θέατρο Fortune.

Στην Ελλάδα, το είδαμε το 1992-93 από τον Αλέκο Αλεξανδράκη και τον Δάνη Κατρανίδη στο θέατρο Ιλίσια. Το 2007-08, ο Δάνης Κατρανίδης το ανέβασε και πάλι με τον Γιώργο Κέντρο στο θέατρο Μέλι. To 2017-2018, ανέβηκε στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη με τον Νίκο Κουρή και τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη, πάλι σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη.

Οι σκηνές του ταξιδιού με το τρένο, των διαδρομών με την άμαξα και του γλιστρήματος στο βάλτο είναι από τις πιο χαρακτηριστικές του έργου. Μέσω της αφήγησης πλάθεται η ατμόσφαιρα κινδύνου και φόβου, που διαχέεται εντέχνως από τα σκοτεινά δωμάτια της απομονωμένης έπαυλης στους εξίσου απειλητικούς εξωτερικούς χώρους κι αντίστροφα. Το φινάλε είναι απροσδόκητο, και η αφήγηση αναδεικνύεται ικανή ακόμη και να ζωντανέψει την γυναίκα με τα μαύρα, που «μολύνει» με την κατάρα της ακόμα και τον ίδιο τον ηθοποιό…