Είναι προφανές πως η επιστροφή των 6 βαθμών στον Άρη, δυσκολεύει την κατάσταση για τον Παναθηναϊκό. Επειδή εκεί που ήταν τέταρτος και ανάλογα με όσα θα συμβούν τελευταία αγωνιστική, ίσως να «καθάριζε» νωρίς-νωρίς την τετράδα. Τώρα, πρέπει το Τριφύλλι να κάνει ανατροπή στα δεδομένα που παρουσιάζονται στην βαθμολογία.

Ως ομάδα ο Παναθηναϊκός μόνο χάνει από τέτοιου είδους αποφάσεις. Αλλά δεν πειράζει. Ίσα-ίσα είναι καλύτερα έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα. Για να μην υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία στον… αέρα. Να μην μπορεί κανείς να πει πως βγήκες στην τάδε θέση, επειδή ο Άρης είχε το -6.

Δεν εξετάζουμε το γιατί επιστράφηκαν οι βαθμοί στην ομάδα της Θεσσαλονίκης. Δικό της θέμα, δεν μπορεί να απασχολεί τον Παναθηναϊκό. Ούτε φυσικά θα κάτσουν οι Πράσινοι να… κλαφτούν για το γεγονός. Σε μια κατάσταση που δεν είναι πρωτόγνωρη. Εδώ κάποτε απειλούσαν να κλείσουν σχολεία για να επιστραφούν βαθμοί στον Ολυμπιακό, με τα περιβόητα επεισόδια που τα έκαναν «άγνωστοι» στη Νέα Σμύρνη. Έτσι κρίθηκε το πρωτάθλημα τελευταία αγωνιστική.

Ποδοσφαιρικά ο Παναθηναϊκός είναι ανώτερος του Άρη. Η βαθμολογία δεν το αποτυπώνει ακόμη αυτό, επειδή οι Πράσινοι έχουν «αυτοκτονήσει» σε πολλά ματς. Ή τους «αυτοκτόνησαν» όπως στην Κρήτη με τον ΟΦΗ. Αλλά εκεί δε μετρά ως «αφαίρεση» βαθμών που θα άλλαζε τα δεδομένα. Δεν πειράζει, προτιμότερο να έχει ψηλά το κεφάλι ο Παναθηναϊκός, παρά να το χαμηλώνει ανάλογα το συμφέρον.

Ποδοσφαιρικά και μόνο. Στο χορτάρι. Εκεί που πρέπει να κρίνονται όλα λοιπόν. Τώρα οι Πράσινοι είναι στο -3 απ’ τον Άρη και στο -4 απ’ την ΑΕΚ. Διαφορές που μπορούν να καλυφθούν στις 10+1 αγωνιστικές που απομένουν. Λόγω του ποδοσφαίρου που αποδίδει η κάθε ομάδα.

Μην μπερδεύετε τη συσπείρωση και τον ενθουσιασμό με ποδοσφαιρική εικόνα. Έχει τεράστια διαφορά. Σε βάθος χρόνου ο ενθουσιασμός, η ρέντα, η συσπείρωση, δεν μπορούν να σε οδηγήσουν. Το ποδόσφαιρο μπορεί να το κάνει. Γι’ αυτό θεωρούμε πως ο Παναθηναϊκός θα πετύχει έστω το μίνιμουμ, το αυτονόητο. Δηλαδή την Ευρωπαϊκή του έξοδο.

Επιτυχία δε θα είναι. Τέτοια ορίζεται για το υπόλοιπο της σεζόν, μόνο η κατάκτηση του κυπέλλου. Η Ευρώπη μέσω πρωταθλήματος, είναι το αυτονόητο. Για να μπουν όλα σε μια σειρά. Όλα και όλοι. Ειδικά αυτοί που έκλαιγαν τόσο καιρό. Ξεχνώντας πως το 2019 ο Παναθηναϊκός είχε -9 βαθμούς και δεν μπόρεσε να διεκδικήσει σβήσιμο Ευρωπαϊκής ποινής. Ή το γεγονός πως τερμάτισε ψηλότερα πριν δύο χρόνια, αλλά πάλι η τιμωρία της UEFA δεν έφερε συμμετοχή στην Ευρώπη.

Αλλά εκείνα ήταν διαφορετικές ιστορίες και ευθύνη των Πράσινων φυσικά. Τώρα θα ήταν… αδικία. Πάντα αδικία ορίζεται αυτό που δεν κάνει κακό στον Παναθηναϊκό. Η αδικία του Παναθηναϊκού, είναι φυσιολογικό για το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Με ευθύνη των ίδιων των Πράσινων φυσικά. Οι υπόλοιποι κοιτούν το συμφέρον τους και καλά κάνουν.

Θα φανεί που θα «κάτσει» η μπίλια βαθμολογικά το βράδυ της Κυριακής. Μετά τα ματς Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και Άρη. Για το πώς θα μπουν οι τρεις ομάδες στο έξτρα πρωτάθλημα. Η λογική λέει πως αν ο Παναθηναϊκός επικρατήσει στο Περιστέρι, θα μαζευτεί ή θα εξαφανιστεί η διαφορά που τώρα βλέπουμε. Μια διαφορά που έτσι κι αλλιώς είναι στα χέρια των Πράσινων.

Γιατί αν πάρει τα ματς που πρέπει, τότε θα κάνει το χρέος του. Αρκεί να σταματήσει τα δώρα. Συνδυάζοντας το καλό του ποδόσφαιρο με ουσία. Χωρίς κανείς να μπορεί να πει κουβέντα και να δικαιολογηθεί.

Τουλάχιστον τώρα θα μετριαστεί η… ζαλάδα απ’ τις δικαιολογίες του καθενός. Στο κάτω-κάτω, αν ο Παναθηναϊκός ποδοσφαιρικά και στο χορτάρι δεν μπορεί να τελειώσει μια σεζόν 36 αγώνων πρωταθλήματος, έχοντας περισσότερους βαθμούς απ’ τον Άρη, άδικα συζητάμε. Δε θα αξίζει να είναι στην Ευρώπη. Μέσω πρωταθλήματος πάντα, επειδή ο πραγματικός στόχος είναι το κύπελλο. Μην το ξεχνάμε…

πηγή…sdna.gr