Οι καρποί του γκότζι μπέρι είναι πλέον γνωστοί σε όλον τον κόσμο. Εχουν γλυκόξινη γεύση και αξιοσημείωτη θρεπτική αξία. Περιέχουν πολύ υψηλά ποσοστά αντιοξειδωτικών ουσιών, βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, Ε, σίδηρο, πάνω από 18 διαφορετικά είδη αμινοξέων και πολλές άλλες θρεπτικές ουσίες. Φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τους ηλικιωμένους. Στη διάρκεια σχετικής έρευνας παρατηρήθηκε βελτίωση της ψυχικής υγείας και των νοητικών λειτουργιών των συμμετεχόντων, καθώς και της ποιότητας του ύπνου τους. Θεωρείται ισχυρό αντιγηραντικό και ελιξίριο μακροζωίας. Επίσης συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού. Το goji berry (Lycium chinense) έχει καταγωγή από την Ασία. Ανακαλύφθηκε στις κορυφές των Ιμαλαΐων και του Θιβέτ από τους Κινέζους και αναφέρεται στις λαϊκές παραδόσεις από το 2800 π.Χ. Πλέον είναι γνωστό σε όλον τον κόσμο. Ανήκει στην οικογένεια των σολανωδών, όπου κατατάσσονται οι πατάτες και οι ντομάτες.

Οι πορτοκαλοκόκκινοι καρποί του μοιάζουν με μούρα και έχουν γλυκιά, ελαφρώς όξινη γεύση, σαν να πρόκειται για συνδυασμό κερασιών και φραμπουάζ. Η ωρίμασή τους, η οποία εξαρτάται από το κλίμα, ξεκινά τον Αύγουστο και ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο. Επειδή οι καρποί του είναι μαλακοί και οξειδώνονται εύκολα, δεν αγγίζονται με τα χέρια, αλλά συλλέγονται με ειδικό είδος υφάσματος μέσα σε ψάθες και μετά αποξηραίνονται.

«Βόµβα» θρεπτικών συστατικών τα goji berries

Είναι το πρώτο σε περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών ουσιών άγριο φρούτο. Αποτελεί μία από τις πλουσιότερες πηγές βιταμινών και θρεπτικών ουσιών, γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ως «υπερτροφή». Περιέχει υψηλά ποσοστά βιταμινών του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β6), όμως το πιο εντυπωσιακό είναι ότι περιέχει περισσότερο β-καροτένιο από τα καρότα, περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, καθώς και βιταμίνη Ε, που σπάνια υπάρχει σε φρούτα.

Επίσης, έχει πάνω από 18 διαφορετικά είδη αμινοξέων, πολλούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά, διατροφικές ίνες, ενώ εκτός από σίδηρο περιέχει μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο και ο φώσφορος.
Τι λένε οι έρευνες

Μελέτες έχουν δείξει πως εκχυλίσματα και συστατικά του goji berry παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες φαρμακολογικές ιδιότητες, υποδεικνύοντας ότι ενδεχομένως να είναι ένα ευεργετικό τρόφιμο για την πρόληψη και θεραπεία χρόνιων ασθενειών.

Η κλινική αποτελεσματικότητά του, ωστόσο, δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες και κυρίως καλά σχεδιασμένες κλινικές δοκιμές με τα κατάλληλα φυτοχημικά εκχυλίσματα του καρπού, ώστε να αξιολογηθούν οι δυνατότητές του και να γίνει αποδεκτό επιστημονικά ως «ιατρικό» φυτό. Επιπλέον, κάποιες από τις ευεργετικές δράσεις του ήταν εμφανείς μόνο σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις συστατικών του καρπού, δηλαδή σε ποσότητες που δύσκολα μπορούν να ληφθούν με τη συμβατική κατανάλωσή του.
Πώς µας ωφελεί

* Θεωρείται ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, λόγω των υποχοληστερολαιμικών του ιδιοτήτων. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει και στην αντιμετώπιση ασθενειών όπως η αθηροσκλήρωση και ο διαβήτης.

* Πιστεύεται ότι συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

* Συμβάλλει στη διατήρηση της καλής όρασης και στη βελτίωσή της. Τα θρεπτικά συστατικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που περιέχει δρουν προστατευτικά έναντι της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη. Επιπλέον σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη η τακτική κατανάλωση μιας μικρής μερίδας αποξηραμένων goji berries μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη ή στην καθυστέρηση της ανάπτυξης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας εξαιτίας της γήρανσης, σε υγιείς μεσήλικες, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υγιείς συμμετέχοντες ηλικίας 45 έως 65 ετών που κατανάλωναν 28 γραμμάρια (περίπου μία χούφτα) goji berry πέντε φορές την εβδομάδα για 90 ημέρες αύξησαν την πυκνότητα των προστατευτικών χρωστικών στα μάτια τους.

* Του αποδίδονται αντικαρκινικές ιδιότητες χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυσακχαρίτες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Οι πολυσακχαρίτες φαίνεται πως παρεμποδίζουν τις γονιδιακές μεταλλάξεις, οι οποίες ευθύνονται για την ανάπτυξη καρκινικών όγκων, ενώ ο συνδυασμός τους με τις αντιοξειδωτικές ουσίες πιστεύεται ότι αποτρέπει τη δημιουργία ελεύθερων ριζών.

* Οι φυτικές ίνες του θεωρείται ότι βελτιώνουν τη λειτουργία του πεπτικού (π.χ. σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δυσκοιλιότητα).

* Φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τους ηλικιωμένους. Στη διάρκεια σχετικής έρευνας, παρατηρήθηκε βελτίωση της ψυχικής υγείας και των νοητικών λειτουργιών των συμμετεχόντων, καθώς και της σεξουαλικής δραστηριότητας και της ποιότητας του ύπνου τους. Γενικότερα, πιστεύεται πως ενισχύει τη λίμπιντο, βελτιώνει τη διάθεση, καταπολεμά την αϋπνία και προσφέρει ενέργεια, ενώ θεωρείται ισχυρό αντιγηραντικό και ελιξίριο μακροζωίας.

Οι καρποί του τρώγονται ωμοί ή αποξηραμένοι μαζί με δημητριακά, μούσλι, ξηρούς καρπούς ή άλλα φρούτα. Επίσης μπορούν να προστεθούν στο γιαούρτι σας ή να μπουν σε σπιτικά κουλουράκια, κέικ και μπάρες.