Το aek365 με τη βοήθεια του Wyscout αναλύει τα αγωνιστικά πεπραγμένα του Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς και τα στοιχεία που μπορεί να δώσει ο Σέρβος στον άξονα της ΑΕΚ

Ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς ξεκίνησε την καριέρα του στη Βοϊβοντίνα παίζοντας ως αριστερός εξτρέμ ωστόσο από τη μετακίνησή του στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης και μετά καθιερώθηκε στον άξονα όπου βρήκε και το στοιχείο του, έχοντας όμως πολύπλευρες δυνατότητες στο παιχνίδι του. Στο heat map του Wyscout κάτω από την κεντρική φωτογραφία του άρθρου μπορείτε να δείτε τους χώρους στους οποίους κινείται ο Σέρβος μέσα στο γήπεδο.

Ασυνήθιστες παραστάσεις για χαφ της ΑΕΚ

Αν εξαιρέσουμε την παρουσία του Κριχόβιακ που ήρθε την περασμένη σεζόν ως… guest star αλλά και την ελάχιστη (λόγω ατυχίας) και εύκολα ξεχασμένη παρουσία του Ζουκουλίνι στα Σπάτα, ποτέ η ΑΕΚ δεν έφερε χαφ με αυτές τις παραστάσεις. 142 ματς στην Μπουντεσλίγκα με περίπου 8.000 λεπτά συμμετοχής με τη φανέλα της Άιντραχτ (κυρίως) αλλά και της Χοφενχάιμ, δεν είναι νούμερα που έχουν ξαναμπεί σε βιογραφικό χαφ τον οποίο η «Ένωση» πρόκειται να κάνει δικό της.

Στο δεύτερο μισό της περασμένης σεζόν με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, ο Γκατσίνοβιτς έδωσε ένα σοβαρό δείγμα αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις και στο ελληνικό κοινό, σε μια ομάδα με την οποία δεν έκανε προετοιμασία και που τη γνώρισε παίζοντας. Σημαντική παράμετρος η παραπάνω, γιατί εξηγεί πως αν «δέσει» καλύτερα με μια ομάδα από το καλοκαίρι τότε το ταβάνι του μέσα στη σεζόν θα είναι ακόμα ψηλότερο.

Χαφ που ντριμπλάρει

Ο Γκατσίνοβιτς είναι ένα 8άρι το οποίο δε διστάζει να κάνει κάτι το οποίο για να το βρει κανείς σε προηγούμενο χαφ της ΑΕΚ πρέπει να ανατρέξει αρκετά χρόνια πίσω προκειμένου να το δει: Ντριμπλάρει. Στο ελληνικό πρωτάθλημα στο δεύτερο μισό της προηγούμενης σεζόν, ο Σέρβος είχε μέσο όρο 4.15 προσπάθειες στο ένας εναντίον ενός ανά παιχνίδι με ποσοστό επιτυχίας 44.7%. Για να υπάρχει μια σύγκριση οι αριθμοί των υπόλοιπων παικτών της ΑΕΚ σε αυτό το κομμάτι ήταν 1.23 (46%) ο Σιμάνσκι και 1.4 (58%) ο Σάκχοφ.

Αν βάλουμε και τον Κριχόβιακ στην κουβέντα, ο Πολωνός ήταν στο 2.87 (40%), πιο πίσω από τον Γκατσίνοβιτς σε αυτό το κομμάτι ωστόσο είναι παίκτες διαφορετικών ποιοτικών χαρακτηριστικών ως προς τον τρόπο παιχνιδιού τους. Συνεπώς η ΑΕΚ παίρνει κάτι το οποίο έλειπε επί σειρά ετών από τα χαφ της, όπως η ικανότητα του Γκατσίνοβιτς να κουβαλήσει την μπάλα και να περάσει τον αντίπαλο.

Πολύ καλός πασέρ

Ένα στοιχείο του Γκατσίνοβιτς στο οποίο έχουν σταθεί αρκετά και στον Παναθηναϊκό ήταν οι πάσες του. Ο μέσος όρος 1.2 στην κατηγορία διαπεραστικές πάσες του Wyscout (είναι οι πιο δύσκολες πάσες που αξιολογούν το κάθετο παιχνίδι ενός ποδοσφαιριστή) με ποσοστό επιτυχίας 27.3% είναι αρκετά πιο ψηλά από όλα τα 8άρια της ΑΕΚ τα τελευταία πολλά χρόνια, με εξαίρεση τον Κριχόβιακ. Αν πάρουμε ως δεδομένο ότι από τα χαφ με τα οποία η «Ένωση» ξεκίνησε την προηγούμενη σεζόν ο καλύτερος με την μπάλα ήταν ο Σάκχοφ, τότε η διαφορά φαίνεται αμέσως αφού ο Ουκρανός στην αντίστοιχη κατηγορία είχε 0.4 διαπεραστικές πάσες με 25% επιτυχία.

Από την άλλη ο Κριχόβιακ ο οποίος έκανε μια σπουδαία καριέρα χάρη στο μυαλό και στο κάθετο παιχνίδι του δεν ήταν ότι επιχειρούσε πολύ περισσότερες φορές διαπεραστικές πάσες σε σχέση με τον Γκατσίνοβιτς (1.56) είχε όμως αρκετά πιο ψηλό ποσοστό επιτυχίας σε αυτές (43.9%).

Στις υπόλοιπες κατηγορίες πάσας, ο Σέρβος την περασμένη σεζόν με τη φανέλα του Παναθηναϊκού στο ελληνικό πρωτάθλημα είχε 2.4 μεταβιβάσεις προς το τελευταίο τρίτο ανά ματς (77.3% επιτυχία), 2.29 πάσες προς την αντίπαλη περιοχή (33.3%) και 7.2 πάσες προς τα μπροστά ανά αγώνα με ποσοστό επιτυχίας 53%.

Ανασταλτική συμπεριφορά

Παρότι πρόκειται για… πρώην μεσοεπιθετικό, η μετατόπισή του στον άξονα τον έβαλε σε μια διαδικασία απόκτησης και ανασταλτικής παιδείας. Λέγεται μάλιστα πως ένας από τους λόγους που έκαναν τον Γιοβάνοβιτς να τον θέλει σαν τρελός τον περασμένο Γενάρη στον Παναθηναϊκό ήταν το γεγονός ότι διέκρινε ισορροπία στο παιχνίδι του. Το ίδιο σύμφωνα με το ρεπορτάζ έπαιξε βασικό ρόλο και στο να τον επιλέξει ο Ματίας Αλμέιδα. Δεδομένα οι σημαντικότερες δυνατότητες στο παιχνίδι του Γκατσίνοβιτς αφορούν το δημιουργικό κομμάτι ωστόσο είναι χρήσιμος και ανασταλτικά με το πρέσινγκ του σε όποιο σημείο βρίσκεται να βοηθάει πολύ στην άμεση ανάκτηση της μπάλας από την ομάδα του.

Έχει 5 ανακτήσεις κατοχής κατά μέσο όρο ανά ματς, 2.62 κλεψίματα και 65.4% στις συνολικές του αμυντικές προσπάθειες ανά παιχνίδι. Με δεδομένο πως πρόκειται για παίκτη με πιο δημιουργικά χαρακτηριστικά, στο ανασταλτικό κομμάτι θα παίξει ρόλο το «πάντρεμα» με έναν πιο αμυντικογενή χαφ ενώ σημαντικό στην οικονομία της συγκεκριμένης κουβέντας είναι και το σχήμα με το οποίο πρόκειται να αγωνιστεί τη νέα σεζόν η ΑΕΚ, κάτι που για την ώρα δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο. Πάντως με δεδομένη την προσπάθεια για αποκτηση Γιόνσον και Πινεδα φαίνεται πως ένα από τα βασικά συστήματα του Αλμέιδα θα είναι το 4-3-3.

πηγη…aek365.gr