Η επιτυχία του Τζον Λένον του 1971 «Imagine» ανακαλείται συχνά σε περιόδους πολέμου ή συγκρούσεων, με τους στίχους του να καλούν για ενότητα και ειρήνη.

Αλλά είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία που τελικά προκάλεσε τον γιο του, Τζούλιαν να ερμηνεύσει το τραγούδι αυτό για πρώτη φορά. Ο Τζούλιαν Λένον ανάρτησε ένα βίντεο στο YouTube, όπου ερμηνεύει το συγκεκριμένο κομμάτι, γράφοντας πως για χρόνια αντιστεκόταν στο να τραγουδήσει το τραγούδι της εποχής του πολέμου του Βιετνάμ.

 

Ο λόγος που ο γιος του Τζον Λένον επέλεξε να πει τώρα το «Imagine»

«Η μόνη φορά που θα σκεφτόμουν να τραγουδήσω το Imagine θα ήταν εάν επρόκειτο για το τέλος του κόσμου» είπε. Αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια «ασύλληπτη τραγωδία« έγραψε και «ως άνθρωπος και καλλιτέχνης, ένιωσα υποχρεωμένος να απαντήσω με τον πιο αξιοσημείωτο τρόπο που μπορούσα».

Το εξώφυλλό του είναι για την υποστήριξη της προσπάθειας συγκέντρωσης χρημάτων #StandUpForUkraine, η οποία διοργανώθηκε από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Global Citizen. Μια εκδήλωση στη Βαρσοβία το Σάββατο για την υποστήριξη του έρανου συγκέντρωσε δωρεές ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους Ουκρανούς πρόσφυγες, οι οποίοι ανέρχονται σε πάνω από 4,5 εκατομμύρια σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ, με σχεδόν τα μισά από αυτά να προσέρχονται από δωρεές από κυβερνήσεις, εταιρείες και ιδιώτες. Το άλλο μέρος προήλθε από επιχορηγήσεις και δάνεια από δημόσια ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ο Τζούλιαν Λένον, του οποίου η καριέρα ως μουσικός ξεκίνησε το 1984 με την κυκλοφορία του άλμπουμ του «Valotte», έγραψε ότι επέλεξε το τραγούδι εν μέρει επειδή οι στίχοι του «αντανακλούν τη συλλογική μας επιθυμία για ειρήνη παγκοσμίως. Γιατί μέσα σε αυτό το τραγούδι, μεταφερόμαστε σε έναν χώρο, όπου η αγάπη και η συντροφικότητα γίνονται η πραγματικότητά μας, αν όχι για μια στιγμή».

Ο γιος του Τζον Λένον έγραψε ότι το τραγούδι «αντανακλά το φως στο τέλος του τούνελ, που όλοι ελπίζουμε.

Και δεν είναι ο μόνος καλλιτέχνης που θέλει να στηρίξει μέσω της μουσικής τον αγώνα της Ουκρανίας. Την περασμένη εβδομάδα και οι Pink Floyd κυκλοφόρησαν το πρώτο πρωτότυπο κομμάτι που συνέθεσαν μετά από 28 χρόνια με τίτλο «Hey, Hey Rise Up», με τα έσοδά του να πηγαίνουν στη στήριξη της Ουκρανίας.