Η Ουκρανία δεν θα ξανανοίξει το διαμετακομιστικό σημείο της Σοχρανίφκα για τη ροή αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέχρις ότου το Κίεβο αποκτήσει πλήρη έλεγχο του συστήματος αγωγών του, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της εταιρίας διαχείρισης του ουκρανικού δικτύου μεταφοράς αερίου GTSOU σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο Reuters.

Η εταιρία κήρυξε προχθές, Τρίτη, κατάσταση ανωτέρας βίας, επικαλούμενη κλοπή αερίου από υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές και σταμάτησε τη ροή αερίου μέσω του Σοχρανίφκα, απ’ όπου διέρχεται σχεδόν το ένα τρίτο του αερίου που στέλνει η Ρωσία μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη.

Ο αγωγός διέρχεται από την περιφέρεια Λουχάνσκ της Ουκρανίας, τμήμα της οποίας τελεί υπό τον έλεγχο υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών από το 2014.

“Δεν θα ανοίξουμε. Μέχρι τον πλήρη έλεγχο επί του περιουσιακού στοιχείου”, δήλωσε ο επικεφαλής της GTSOU Σέρχιι Μακόγκον σε γραπτά σχόλια.

Είπε πως η ρωσική κρατική εταιρία παραγωγής αερίου Gazprom δεν γνώριζε ότι οι αυτονομιστές άρχισαν να κλέβουν αέριο που διέρχεται από την Ουκρανία.

“Δεν νομίζω πως η Gazprom ήταν ενήμερη πως (οι αυτονομιστές) είχαν αρχίσει να κλέβουν διαμετακομιστικό αέριο από εμάς”.

Ο Μακόγκον είπε πως η Gazprom εξακολουθεί να είναι σε θέση να διανείμει όλες τις ποσότητες που προορίζονται για την Ευρώπη χρησιμοποιώντας το διαμετακομιστικό σημείο της Σούντζα, που παραμένει ανοικτό.

Η Gazprom δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλια.

Η εταιρία έχει πει πως δεν είναι τεχνολογικά δυνατό να αλλάξει τη διαδρομή όλων των προμηθειών της μέσω του σημείου της Σούντζα, ισχυρισμός που το Κίεβο έχει πει ότι δεν αληθεύει.

Νωρίτερα σήμερα, η Gazprom ανακοίνωσε πως θα μειώσει την – ήδη μειωμένη – μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας κατά 1/3.

Περίπου 50,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αναμένεται να μεταφερθούν μέσω του Σταθμού της Σούτζα έναντι 72 εκατομμυρίων χθες, σύμφωνα με την Gazprom, την οποία επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Αυτό συνεπάγεται μείωση σχεδόν 30%, έπειτα από την πτώση κατά 18% που είχε καταγραφεί χθες.

Η ουκρανική εταιρεία διαχείρισης αγωγών φυσικού αερίου, OGTSU, απέκλινε λίγο στην εκτίμησή της για την ποσότητα του φυσικού αερίου που θα διοχετευθεί στην ευρωπαϊκή αγορά, κάνοντας λόγο για 53 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σήμερα έναντι 73 χθες. Σε κάθε περίπτωση, μίλησε για μεγέθη ίδιας τάξης, με αυτά που αναφέρει η Gazprom.

Για την κατάσταση αυτή, οι δυο πλευρές επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη: Η Ουκρανία δήλωσε χθες αδύναμη να εγγυηθεί τις παραδόσεις μέσω των εγκαταστάσεων της Σοχρανίβκα, στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ, λόγω της παρουσίας ρωσικών δυνάμεων εκεί και ζήτησε από τη Gazprom να αυξήσει τον όγκο φυσικού αερίου που διοχετεύεται στον Σταθμό της Σούτζα. Σήμερα, η Ουκρανία δήλωσε το ίδιο και για τον σταθμό του Νοβοπσκόφ.

Την ευθύνη στη Ρωσία επέρριψε και η Κομισιόν, η οποία παράλληλα εγγυήθηκε πως δεν θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα με την τροφοδοσία της Ευρώπης. «Η Ουκρανία τόσα χρόνια ήταν συνεπής στις παραδόσεις της. Για το ότι αδυνατεί να εγγυηθεί τη λειτουργία των σταθμών, φταίει η Ρωσία», ανακοίνωσε.

Από πλευράς της, η Μόσχα αντέτεινε ότι η διαμετακόμιση μπορεί να γίνει μέσω του σταθμού της Σοχρανίβκα, καθώς μια αλλαγή της ροής προς τον σταθμό της Σούτζα είναι αδύνατη.

Χθες, η Γερμανία διαπίστωσε μείωση κατά 25% του όγκου φυσικού αερίου που έλαβε μέσω ενός από τους βασικούς αγωγούς διαμετακόμισης που διέρχονται από την Ουκρανία. Την ίδια ώρα, η Ευρώπη εξετάζει τις εναλλακτικές της, όσον αφορά το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς οι περισσότερες χώρες θεωρούν παραβίαση των κυρώσεων το να πληρώσουν για το αέριο σε ρούβλια, όπως ζητά ο Πούτιν.