Στο τέλος Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το Fuel Pass 2, για την οποία δόθηκαν χθες διευκρινήσεις από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στόχος της κυβέρνησης είναι το νέο επίδομα να ρίξει την τιμή της βενζίνης κάτω από τα 2 ευρώ για τον καταναλωτή, για το τρίμηνο Ιούλιος – Σεπτέμβριος, με τους δικαιούχους στην ηπειρωτική χώρα να λαμβάνουν 80 ευρώ για το εν λόγω διάστημα και τους οδηγούς στα νησιά 100. Αυτό συνεπάγεται αντίστοιχα 26,6 ευρώ και 33,3 ευρώ ανά μήνα.

Όπως ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο, το Fuel Pass 2 θα δοθεί στους δικαιούχους στο τέλος Ιουλίου ενώ οι δικαιούχοι θα είναι περισσότεροι σε σχέση με εκείνους τους Απριλίου.

Παράλληλα επεκτείνεται η επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, της τιμής πώλησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά. Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας τον ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο.

Πώς θα πέσουν οι τιμές της βενζίνης
Όπως γράφει το imerisia.gr, οι νέες επιδοτήσεις θα ρίξουν την τιμή των καυσίμων για τους οδηγούς, ως εξής:

Με 2,40 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή (π.χ. Αττική), ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,96 ευρώ.
Mε 2,06 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε ηπειρωτική περιοχή (π.χ. Αττική), ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,62 ευρώ.
Με 2,55 ευρώ η βενζίνη σε νησιωτική περιοχή (π.χ. Δωδεκάνησα), ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,99 ευρώ.
Με 2,22 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε νησιωτική περιοχή (π.χ. Κυκλάδες), ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,66 ευρώ.
Πόση θα είναι η επιδότηση

Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό δύναται να κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

Ωστόσο, για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 15 ευρώ (έναντι 5 ευρώ που ίσχυε με την προηγούμενη επιδότηση).

Πώς οι οδηγοί θα λάβουν τα μέγιστα δυνατά χρήματα
Άλλα χρήματα θα λάβει κάποιος με την ψηφιακή κάρτα και άλλα αυτός που θα επιλέξει να λάβει τα χρήματα στον τραπεζικό του λογαριασμό, όπως εξηγεί στο ρεπορτάζ του για το OPEN, ο Βασίλης Τσεκούρας.

Η κυβέρνηση, ουσιαστικά, δίνει ένα έξτρα κίνητρο: ήταν 5 ευρώ το bonus (για όποιον επέλεγε την ψηφιακή κάρτα) στο Fuel Pass 1, ενώ στο Fuel Pass 2 θα είναι 15 ευρώ.

Αναλυτικότερα:

Οχήματα

Όσοι επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα θα λάβουν 80 ευρώ επιδότηση, ενώ όσοι διαθέσουν το IBAN για καταβολή των χρημάτων στον λογαριασμό τους θα λάβουν 65 ευρώ. Αυτό αφορά τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Όσον αφορά στα νησιά, οι μόνιμοι κάτοικοι θα λάβουν 100 και 85 ευρώ, αντίστοιχα.

Μοτοσυκλέτες

Όσοι επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα θα λάβουν 60 ευρώ, ενώ όσοι διαθέσουν το IBAN για καταβολή των χρημάτων στον λογαριασμό τους θα λάβουν 45 ευρώ.

Οι μόνοι κάτοικοι των νησιών θα λάβουν 70 και 55 ευρώ, αντίστοιχα.

Οι αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια

Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν εισόδημα 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 45.000 ευρώ, όπως διευκρίνισε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Δηλαδή:

Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Και όποιο μέλος της οικογένειας υπάρχει, προστίθενται 3.000 ευρώ.
Ζευγάρι με δύο παιδιά έως 39.000 ευρώ.
Ζευγάρι με τέσσερα παιδιά -που εδώ είναι το «ταβάνι»- έως 45.000 ευρώ

Σημειώνεται πως στα τέλη του Ιουλίου προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη νέα κάρτα καυσίμων.

Συνεχίζεται η επιδότηση στην αντλία
Παράλληλα, συνεχίζεται και για το επόμενο τρίμηνο η επιδότηση στην αντλία του πετρελαίου κίνησης (diesel) με 0,12 ευρώ/λίτρο ή 0,15 ευρώ/λίτρο με τον ΦΠΑ. Το κόστος ανέρχεται σε 115 εκατ. ευρώ.

Κάποια παραδείγματα που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θάνος Πετραλιάς:

Για τα 60 λίτρα καυσίμου τον μήνα, μετά την επιδότηση,

Στην Αττική, η τιμή της βενζίνης από 2,40 ευρώ/λίτρο θα μειωθεί σε 1,96 ευρώ/λίτρο. Το πετρέλαιο κίνησης, από 2,06 ευρώ/λίτρο θα μειωθεί σε 1,62 ευρώ/λίτρο.
Στα Δωδεκάνησα, η βενζίνη από 2,55 ευρώ/λίτρο θα μειωθεί σε 1,99 ευρώ/λίτρο.
Στις Κυκλάδες, το πετρέλαιο κίνησης από 2,22 ευρώ/λίτρο θα μειωθεί σε 1,66 ευρώ/λίτρο.
Τέλος, εντός του Αυγούστου, αντί για τον Νοέμβριο, θα επιστραφεί στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, μετά από αίτηση στη σχετική πλατφόρμα, ο ΕΦΚ για το πετρέλαιο