Γερμανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Στουτγκάρδης έφτιαξαν την μικρότερη φωτογραφική μηχανή στον κόσμο που έχει μέγεθος όσο ένας κόκκος αλατιού και μπορεί να εγχυθεί μέσα στο σώμα μέσω σύριγγας και συγκεκριμένα σε όργανα όπως ο εγκέφαλος λόγω της μικροσκοπικής της κάμερας!
Παρά το γεγονός ότι χρειάστηκαν μόλις «λίγες ώρες να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να τη δοκιμάσουν», εντούτοις η φωτογραφική μηχανή είναι ικανή για «αποδόσεις υψηλής οπτικής ποιότητας και είναι ιδιαίτερα συμπαγής».
Αν και ο φακός της έχει πλάτος μόλις 0,1 χιλιοστά, έχει τη δυνατότητα να εστιάζει σε εικόνες από απόσταση 3 χιλιοστών και να τις αναμεταδίδει μέσω οπτικής ίνας μήκους 1,7 μέτρων.
Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι η κάμερα αυτή θα μπορούσε χρησιμοποιηθεί ως ένα «μικροσκοπικό ενδοσκόπιο για την εξερεύνηση του εσωτερικού του ανθρώπινου σώματος», ως μια «σχεδόν αόρατη» κάμερα ασφαλείας» ή ακόμα να ενσωματωθεί και σε ρομπότ. Ωστόσο, για να ξεκινήσουν μια τέτοια διαδικασία θα πρέπει πρώτα να έχουν ολοκληρώσει τις δοκιμές και να είναι προετοιμασμένοι για τυχόν ρυθμιστικά εμπόδια.
Η έρευνά τους έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Nature Photonics.