Δεν έχει συμβεί λίγες φορές… μπορεί να ξεκινήσατε το τρέξιμό σας γεμάτοι ενέργεια και καλές προθέσεις, μόνο για να καταλήξετε απογοητευμένοι όταν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να συνεχίσετε για όσο στοχεύετε. Πολλοί νέοι δρομείς δυσκολεύονται να τρέξουν 1,5 χιλιόμετρο χωρίς να ξεκουραστούν.
Τα μυστικά για να τρέξετε 1,5 χιλιόμετρο

Ενώ μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να σταματήσετε, μην τα παρατάτε. Χρειάζεται χρόνος για να ενισχύσετε την αντοχή σας ως δρομέας. Τα μυστικά για να συνεχίσετε να τρέχετε δίχως να σταματήσετε είναι ο σωστός ρυθμός και η καλή φόρμα.

Μόλις μάθετε τι να κάνετε (και τι να μην κάνετε), το τρέξιμο για μεγαλύτερες εκτάσεις θα γίνει ευκολότερο. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τρέξετε περίπου 1,5 χιλιόμετρο, δίχως να σταματήσετε.
Αναπνεύστε σωστά

Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι πρέπει να εισπνέουν από την μύτη τους και να εκπνέουν από το στόμα, καθώς τρέχουν. Αν και αυτό μπορεί να λειτουργήσει για μερικούς, δεν είναι πάντα η σωστή προσέγγιση.

Κατά τη διάρκεια σκληρότερων ή ταχύτερων διαδρομών, θα πρέπει να αναπνέετε βαθιά αλλά άνετα. Για τους περισσότερους δρομείς, αυτό σημαίνει ότι εισπνέουν τόσο από τη μύτη όσο και από το στόμα για να βεβαιωθούν ότι λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο.

Με κάθε αναπνοή, προσπαθήστε να αναπνέετε βαθιά από την κοιλιά σας και όχι από το στήθος σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή του χαρακτηριστικού πλευρικού πόνου.
Μειώστε την ταχύτητα

Όταν ξεκινάτε να τρέχετε, είναι πολύ συνηθισμένο να τρέχετε πολύ γρήγορα. Ενώ μπορεί να αισθάνεται καλά στην αρχή, μπορεί να εξαντληθείτε πολύ νωρίτερα από όσο περιμένετε ή στοχεύετε. Αντ ‘αυτού, κρατήστε τον ρυθμό σας υπό έλεγχο και θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να τρέξετε για πολύ περισσότερο.

Η ταχύτητα του καθενός θα είναι ελαφρώς διαφορετική, αλλά μπορείτε να ξεκινήσετε στοχεύοντας να τρέχετε με ρυθμό συνομιλίας (θα πρέπει να μπορείτε να μιλάτε σε πλήρεις προτάσεις καθώς τρέχετε). Εάν διαπιστώσετε ότι δεν έχετε αρκετές ανάσες, τότε επιβραδύνετε.

Καθώς η φυσική σας κατάσταση βελτιώνεται, θα καταφέρετε να αυξήσετε την ταχύτητά σας. Προς το παρόν, είναι πιο σημαντικό να χτίσετε εμπιστοσύνη και αντοχή πριν να αυξήσετε το ρυθμό.
Καλή στάση σώματος

Κρατήστε τους ώμους σας χαλαρούς, κάτω και πίσω για να εξασκήσετε καλή στάση του σώματος καθώς τρέχετε. Εάν κλίνεται προς τα εμπρός (ένα συνηθισμένο λάθος αρχάριου), κλείνετε την περιοχή του θώρακα που μπορεί να δυσκολέψει την αναπνοή. Μπορεί να καταλήξετε να αισθάνεστε κουρασμένοι πολύ νωρίτερα ως αποτέλεσμα.

Διατηρώντας τη στάση σας όρθια, διατηρείτε τους αεραγωγούς ανοιχτούς και η αναπνοή σας θα είναι ευκολότερη. Κάθε λεπτό περίπου κατά τη διάρκεια του τρεξίματός σας, κάνετε μια γρήγορη σάρωση στάσης και βεβαιωθείτε ότι οι ώμοι και το μπροστινό μέρος του σώματός σας είναι στην σωστή θέση.