Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν μια σημαντική συμφωνία για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν στην ΕΕ τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια πρόσθετα κυβικά μέτρα του καυσίμου – γνωστού ως LNG – μέχρι το τέλος του έτους. Το μπλοκ έχει ήδη δηλώσει ότι θα μειώσει τη χρήση ρωσικού φυσικού αερίου ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αυτό σημαίνει αύξηση των εισαγωγών και παραγωγή περισσότερης ανανεώσιμης ενέργειας. Η συμφωνία ανακοινώθηκε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια τριήμερης επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες.

«Τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας να σταματήσουν αμέσως», λέει η ΕΕ
«Τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Οι υπεύθυνοι και οι συνεργοί τους θα λογοδοτήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», τονίζουν οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες στα συμπεράσματά τους για τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Στο κείμενο συμπερασμάτων επισημαίνεται ότι η Ρωσία εξαπολύει επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού και στοχεύει πολιτικές εγκαταστάσεις, όπως νοσοκομεία, σχολεία και καταφύγια, παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. «Η πολιορκία της Μαριούπολης και άλλων ουκρανικών πόλεων και η άρνηση πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι απαράδεκτες. Οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να προβλέψουν αμέσως ασφαλείς οδούς προς άλλα μέρη της Ουκρανίας, καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια που θα παραδοθεί στη Μαριούπολη και σε άλλες πολιορκημένες πόλεις», τονίζουν οι 27.

Ακόμη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτρέπει τη Ρωσία να εγγυηθεί επειγόντως την ασφαλή διέλευση των αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί σε όλες τις άλλες εμπόλεμες ζώνες, «προς προορισμό της επιλογής τους», να απελευθερώσει αμέσως όλους τους ομήρους, να επιτρέψει αδιάλειπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και να δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Προτρέπει επίσης τη Ρωσία να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, και να συμμορφωθεί με την πρόσφατη εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ).

Αναφερόμενη στην καταστροφή και τις τεράστιες απώλειες που υπέστη η Ουκρανία από τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας, η ΕΕ δεσμεύεται να παρέχει υποστήριξη στην ουκρανική κυβέρνηση για τις άμεσες ανάγκες της και, μόλις σταματήσει η ρωσική επίθεση, για την ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής Ουκρανίας. Για το σκοπό αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να δημιουργήσει ένα Καταπιστευματικό Ταμείο Αλληλεγγύης της Ουκρανίας και καλεί τους διεθνείς εταίρους του να συμμετάσχουν και να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες χωρίς καθυστέρηση. Καλεί την Επιτροπή να συνεχίσει να παρέχει τεχνική βοήθεια προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης δωρητών, σε εύθετο χρόνο για να χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ουκρανίας.

Εξάλλου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη Διακήρυξη των Βερσαλλιών, αναγνωρίζοντας τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και την ευρωπαϊκή επιλογή της Ουκρανίας, όπως αναφέρεται στη Συμφωνία Σύνδεσης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του προς την Επιτροπή να υποβάλει τη γνώμη της σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις των Συνθηκών. Τονίζει, επιπλέον, ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει συντονισμένη πολιτική, οικονομική, υλική και ανθρωπιστική υποστήριξη.

Οι 27 υπογραμμίζουν ότι η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής υιοθετήσει σημαντικές κυρώσεις που έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, παραμένει έτοιμη να κλείσει τα κενά και να στοχεύσει την πιθανή καταστρατήγησή τους, καθώς και να προχωρήσει γρήγορα με περαιτέρω συντονισμένες αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, για να αποτραπεί με αποτελεσματικό τρόπο η ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίσει τη στρατιωτική επίθεση.

Ζελέσνκι προς ΕΕ: Αργήσατε με τις κυρώσεις
Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ υπογραμμίζοντας ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία είναι μια σύγκρουση αξιών και ότι η χώρα του έχει αποδείξει ότι υπερασπίζεται τις αξίες της ΕΕ.

Μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρος Ζελένσκι τόνισε ότι η «Ουκρανία είναι μια χώρα που παρέχει ιατρική περίθαλψη και τροφή σε Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου, επιτρέποντάς τους να τηλεφωνήσουν στους συγγενείς τους, ενώ την ίδια στιγμή οι ουκρανικές αρχές ενταφιάζουν νεκρούς Ρώσους στρατιώτες, τους οποίους εγκαταλείπουν οι εισβολείς».

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ευχαρίστησε τους ηγέτες της ΕΕ για την ενιαία υποστήριξη τους προς την Ουκρανία, αλλά υπογράμμισε ότι η ΕΕ άργησε να επιβάλει κυρώσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά “ευχαριστώ” στη Γερμανία για το κλείσιμο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, αλλά προσθέτοντας ότι η απόφαση ελήφθη πολύ αργά.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας απευθύνθηκε και σε συγκεκριμένα κράτη μέλη της ΕΕ ξεχωριστά λέγοντας χαρακτηριστικά «Η Λιθουανία είναι μαζί μας. Η Εσθονία είναι μαζί μας. Η Γαλλία και ο Εμανουέλ Μακρόν είναι μαζί μας. Η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Τσεχία. Η Ρουμανία γνωρίζει τι σημαίνει αξιοπρέπεια και είναι στο πλευρό μας, όπως και η Βουλγαρία. Η Ελλάδα είναι μαζί μας. Ελπίζω και η Γερμανία. Η Κροατία είναι μαζί μας. Και η Σουηδία. Η Φινλανδία και η Ολλανδία, οπότε ας βρούμε μια κοινή προσέγγιση».

Στην αντεπίθεση η Μόσχα
Η Ρωσία από την πλευρά της καταφέρθηκε εναντίον των σχεδίων του NATO για τη συγκρότηση τεσσάρων επιπλέον πολυεθνικών μάχιμων σχηματισμών στην ανατολική του πτέρυγα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε «επικίνδυνη και αποσταθεροποιητική» την «συγκέντρωση δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα» του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

«Η στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης επιταχύνεται» εξαιτίας των ενεργειών «της συμμαχίας», υποστήριξε και έκρινε ότι το NATO επιβεβαιώνει τον αντιρωσικό του προσανατολισμό.

Δεσμευόμενη να συνεχίσει να εξοπλίζει την Ουκρανία, «η συμμαχία επιβεβαιώνει ότι αυτό που την ενδιαφέρει είναι η συνέχιση των εχθροπραξιών», υποστήριξε ακόμη η κυρία Ζαχάροβα.

Αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το NATO ενεργοποίησε αμυντικά σχέδια –συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής του άμυνας–, συμφώνησε να αναδιαταχθούν δυνάμεις ταχείας αντίδρασης και έθεσε 40.000 στρατιωτικούς, αεροπορικούς και ναυτικούς πόρους στην ανατολική του πτέρυγα υπό απευθείας νατοϊκή διοίκηση.

Συγκροτούνται τέσσερις επιπλέον σχηματισμοί μάχης ώστε άμεσα να μπορούν να αναπτυχθούν στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.

Η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας κατηγόρησε τα κράτη-μέλη της συμμαχίας ότι υιοθετούν άβουλα την επιδίωξη των ΗΠΑ να επιβληθεί πλήρης αποκλεισμός της Ρωσίας, να κλιμακωθεί η λεγόμενη στρατηγική αποτροπής. Μίλησε για αντιρωσική υστερία που αξιοποιείται για να αυξηθούν οι πωλήσεις όπλων, από τις οποίες ιδίως η Ουάσινγκτον θα εξασφαλίσει μεγάλα οικονομικά κέρδη, όπως υπογράμμισε.

Υποστήριξε ακόμη ότι το NATO συγκαλύπτει «μυστικά εργαστήρια» των ΗΠΑ στην Ουκρανία για την έρευνα πάνω σε βιολογικά και χημικά όπλα –η αμερικανική κυβέρνηση έχει διαψεύσει τον ισχυρισμό– την ώρα που κατηγορεί αδίκως τη Ρωσία ότι εκείνη σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά, βιολογικά ή χημικά όπλα.