ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Όπερα του Γιώργου Κουρουπού σε λιμπρέτο Ιουλίτας Ηλιοπούλου.

Η περιπέτεια της προετοιμασίας και του ξεσπάσματος της Επανάστασης του 1821 είναι το θέμα της όπερας Ελπίς Πατρίδος. Η ζωή μιας οικογένειας στη Σμύρνη διασταυρώνεται με τα ιστορικά γεγονότα, τα πρόσωπα και τις ιδέες που οδήγησαν στον Αγώνα και στα πρώτα βήματα της διαμόρφωσης του νεοελληνικού κράτους.

Γενναίοι άνθρωποι που καθόρισαν, είτε με την πνευματική τους δύναμη είτε με τις τολμηρές τους αποφάσεις και πράξεις, την Επανάσταση –ο Ρήγας, ο Καποδίστριας, οι Φιλικοί, ο Παπαφλέσσας, ο Μαυροκορδάτος, οι ήρωες αγωνιστές– ζωντανεύουν την ανάγκη ανεξαρτησίας, ενώ εμβληματικές φάσεις της περιόδου αυτής, από την κήρυξη της Επανάστασης έως την πρώτη Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, προβάλλουν ανάγλυφα την ελπίδα για μια ελεύθερη πατρίδα, για μια δικαιότερη ζωή.

Το αποτύπωμα των γεγονότων στις ψυχές των απλών ανθρώπων που πρωταγωνιστούν, αλλά και τα μύχια αισθήματά τους, οι συναντήσεις και η εξέλιξη της προσωπικής τους ζωής, η θυσία και ο έρωτας συμπληρώνουν την ανάπλαση μιας ξεχωριστής εποχής, που γέννησε την ελπίδα και στερέωσε το διαρκές αίτημα ελευθερίας και δημοκρατίας.

Παραγγελία του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών – Πρώτη παρουσίαση

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου
Σκηνικά – Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα

Συμμετέχουν:
Τάσης Χριστογιαννόπουλος, βαρύτονος
Θεοδώρα Μπάκα, μετζοσοπράνο
Τάσος Αποστόλου, μπάσος
Ειρήνη Καράγιαννη, μετζοσοπράνο
Πέτρος Μαγουλάς, μπάσος
Άρτεμις Μπόγρη, μετζοσοπράνο
Βασίλης Καβάγιας, τενόρος
Γιάννης Καλύβας, τενόρος
Μιχάλης Ψύρρας, βαρύτονος

Χορωδία της ΕΡΤ
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Μουσική διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης