Γερμανοί ερευνητές αναπτύσσουν ένα τεχνητό ρομποτικό νευρικό σύστημα που θα διδάσκει στα ρομπότ να… νιώθουν πόνο! Επίσης, θα τα μαθαίνει να αντιδρούν γρήγορα για να αποφεύγουν ζημιά στα εξαρτήματά τους.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Leibniz στο Αννόβερο, οι οποίοι παρουσίασαν πρόσφατα τη δουλειά τους στην IEEE International Conference on Robotics and Automation (ICRA) στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, πιστεύουν ότι προστατεύοντας τα ίδια τα ρομπότ, το σύστημα αυτό θα προστατεύει και τους ανθρώπους εργάτες, καθώς θα εργάζονται σε μικρή απόσταση από τα ρομπότ και προβλήματα που δεν έχουν εντοπιστεί δεν θα μπορούν να προκαλέσουν ατυχήματα.
Το όλο σύστημα χρησιμοποιεί ένα νευρικό μοντέλο ρομποτικού ιστού που εμπνέεται από τη δομή του ανθρώπινου δέρματος για να αποφασίζει πόσο πόνο θα έπρεπε να νιώθει το ρομπότ, για μια δεδομένα ποσότητα δύναμης. Όπως οι ανθρώπινοι νευρώνες, το μοντέλο μεταδίδει πληροφορίες πόνου σε επανειλημμένες «εξάρσεις» αν η δύναμη που ασκείται ξεπεράσει ένα όριο, και το σχετικό «χειριστήριο πόνου» αντιδρά, αφού πρώτα καταχωρήσει τις πληροφορίες ως ελαφρύ, μέσο ή μεγάλο πόνο. Το ρομπότ «νιώθει» άσχημα και αποσύρεται λίγο μόλις παύσει το γεγονός που προκαλεί τον πόνο, για να επιστρέψει μετά σε περίπτωση μικρού πόνου. Σε περίπτωση μέσου, αποσύρεται πιο μακριά, ενώ σε περίπτωση μεγάλου λαμβάνονται έκτακτα μέτρα, καθώς θεωρείται πως απαιτείται βοήθεια.