Ελληνική Συμμετοχή

Εμμανουέλα Αργυροπούλου «Γυναίκα, Γίνεσαι»

Η Εμμανουέλα Αργυροπούλου, φωτογράφος με πολυετή παρουσία στα καλλιτεχνικά δρώμενα, για μια ακόμα χρονιά επιλέχθηκε από την Διεθνή Επιτροπή Επιλογής 2021 της Διεθνούς Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Φλωρεντίας που πραγματοποιήθηκε από τις 22 έως τις 31 Οκτωβρίου 2021, στο Fortezza da Basso της Φλωρεντίας, για να εκπροσωπήσει την χώρα μας στην κατηγορία της Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας με ένα μέρος της συλλογής Woman, You Become| «Γυναίκα, Γίνεσαι». 

 

Woman, You Become| «Γυναίκα, Γίνεσαι»

«Όλοι παραδέχονται ότι το ανθρώπινο είδος περιλαμβάνει θηλυκά·

σήμερα, όπως και παλιότερα, τα θηλυκά αποτελούν το ήμισυ της ανθρωπότητας,

και παρ’ όλα αυτά μας λένε ότι «η θηλυκότητα κινδυνεύει»,

μας παροτρύνουν «Να είστε γυναίκες, να παραμείνετε γυναίκες,

να γίνετε γυναίκες».

Επομένως, το κάθε θηλυκού γένους ανθρώπινο πλάσμα

δεν είναι απαραίτητα γυναίκα.

Για να είναι, πρέπει να αποτελεί κομμάτι αυτής της μυστηριώδους και απειλούμενης πραγματικότητας, δηλαδή της θηλυκότητας.»

[…] «Αν το γεγονός ότι λειτουργεί ως θηλυκό δεν αρκεί για να καθορίσει τη γυναίκα,

αν επίσης απορρίπτουμε την ερμηνεία του «αιώνιου θηλυκού»

 και αν παρ’ όλα αυτά δεχόμαστε, έστω και προσωρινά,

την ύπαρξη γυναικών στη Γη,

τότε δεν έχουμε παρά να θέσουμε το ερώτημα:

Τι είναι η γυναίκα;»

Σιμον Ντε Μποβουαρ, «το Δεύτερο Φύλο».

Οι γυναίκες της συλλογής πορτραίτων της Εμμανουέλας Αργυροπούλου με τίτλο  «Γυναίκα, Γίνεσαι»  απαντούν στο ερώτημα αυτό της Σιμον Ντε Μποβουαρ.

Τα πορτρέτα ακουμπούν στις σελίδες του βιβλίου, ενώ κάθε θηλυκό ταυτίζεται με στοιχεία της Φύσης και της Τέχνης, λέξεις και έννοιες επίσης… θηλυκές, τόσο στα ελληνικά, όσο και στα ιταλικά.

 

Η Διεθνής Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Φλωρεντίας ιδρύθηκε το 1997, με σκοπό να προσφέρει μια καινοτόμο πλατφόρμα συνάντησης των καλλιτεχνών με το κοινό τους, και έχει γίνει ένα από τα πιο σημαντικά σύγχρονα καλλιτεχνικά δρώμενα στη διεθνή σκηνή.

 Στις δώδεκα προηγούμενες Μπιενάλε, περισσότεροι από 6000 καλλιτέχνες από εκατό χώρες συγκεντρώθηκαν για να συμμετάσχουν σε έναν πολιτισμικό διάλογο στο λίκνο της Αναγέννησης, τη Φλωρεντία.

Η επιλογή των συμμετεχόντων καλλιτεχνών πραγματοποιείται από Διεθνή Επιτροπή Επιλογής, αποτελούμενη από 12 μελή που προέρχονται από 12 χώρες και έχουν επιλεχθεί σύμφωνα με την εμπειρία τους στο χώρο της σύγχρονης τέχνης σε διεθνές επίπεδο, με σκοπό να επιλέξουν τους καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν στην έκθεση.

 

Η Εμμανουέλα Αργυροπούλου είναι κάτοχος Bachelor of Arts in Multimedia Production από το Middlesex University του Λονδίνου.  Έχει επίσης σπουδάσει 3D Animation και Επεξεργασία Εικόνας στο Akto College και Συντήρηση πινάκων στο “Istituto per l’Arte e il Restauro – Palazzo Spinelli” στη Φλωρεντία της Ιταλίας.

Η Εμμανουέλα έκανε τα πρώτα της μαθήματα φωτογραφίας στο New Trier High School, στο Σικάγο των ΗΠΑ. Έκτοτε, έχει σπουδάσει φωτογραφία δίπλα σε μια σειρά ευρέως καταξιωμένων φωτογράφων, όπως π.χ.

Φ. Καραγιαννόπουλος, Γ. Ριζομάρκος,

  1. A. Kratochvil, B. Sasha, N. Economopoulos, and A. D’Agata.

Ατομικές δουλειές της έχουν εκτεθεί σε Αθήνα | Ηλεία | ‘Άμστερνταμ \ Ολλανδία | Βρυξέλλες \ Βέλγιο, ενώ έχει συμμετάσχει σε ομαδικές δουλειές που έχουν εκτεθεί σε Αθήνα | Θεσσαλονίκη | ‘Άμστερνταμ \ Ολλανδία | Βρυξέλλες \ Βέλγιο | Κωνσταντινούπολη.

Τον Φεβρουάριο 2018 παρουσίασε την πιο πρόσφατη ατομική δουλειά, που αφορούσε στην εικονοποίηση ερωτικών στίχων του μεγάλου Έλληνα στιχουργού Λευτέρη Παπαδόπουλου, και περιλαμβάνει 30 ασπρόμαυρα έργα διαφόρων διαστάσεων. Την έκθεση εγκαινίασε ο ίδιος ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.

 

Τον Ιανουάριο 2020 στην Φλωρεντία τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο  «International Leonardo Da Vinci PrizeThe Universal Artist», ενώ τον Ιανουάριο 2021 στην Βενετία τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο  «International Prize Raffaello & Canova», βραβεία που απονέμεται κάθε χρόνο σε ένα μικρό αριθμό καλλιτεχνών που διακρίνονται για το έργο τους και τη συνολική προσφορά τους στην τέχνη.