Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σήμερα, Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου, σε νέο μήνυμα προς τον ελληνικό λαό.

Στο διάγγελμά του, που θα γίνει το απόγευμα γύρω στις 6, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί και στον τρόπο που θα κάνουμε Χριστούγεννα, επαναλαμβάνοντας, κατά τις πληροφορίες, πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα αλλά οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα συνεχίζουν να έχουν απαγορεύσεις. Επίσης ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον ελληνικό λαό για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, θα δώσει στοιχεία για θανάτους και διασωληνωμένους

Δεν μένουν παρά μερικές εβδομάδες μέχρι τα Χριστούγεννα, με την Ευρώπη να «βράζει» από τον κορονοϊό και την πανδημία να «απειλεί» την περίοδο των εορτών, η κυβέρνηση ωστόσο συνεχίζει να αποκλείει τα οριζόντια μέτρα, επιμένοντας στο πρέσινγκ προς τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και ούτε θα αυστηριοποιηθεί ακόμη περισσότερο οι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους που θα μοιάζει με σκληρό lockdown.

Από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός θα επισημάνει εκ νέου τη σημασία αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης ενώ αναμένεται να στείλει και από τη δική του πλευρά μήνυμα σχετικά με την έμφαση που αποδίδεται στους άνω των 60 ετών συμπολίτες μας, οι οποίοι, σύμφωνα και με όλα τα επιστημονικά δεδομένα, είναι οι πλέον ευάλωτοι στο ενδεχόμενο βαριάς νόσησης.

Κορονοϊός – Τρομάζουν οι αριθμοί: Δέκα ασθενείς 18-39 ετών έχασαν τη ζωή τους σε δύο εβδομάδες – Αυξάνεται η διασπορά και στην Αττική

Αυξανόμενος είναι ο αριθμός των νέων που χάνουν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού, υπενθυμίζοντας πως κανείς δεν είναι άτρωτος και όλοι χρειάζεται να εμβολιαστούν προκειμένου να προστατευτούν από βαριές επιπλοκές της Covid-19, κίνδυνο για νοσηλεία σε Εντατική και θάνατο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, δέκα νέοι μεταξύ 18 και 39 ετών έχασαν τη ζωή τους σε διάστημα δύο εβδομάδων εξαιτίας της Covid-19. Αυτή η ηλικιακή ομάδα αντιπροσωπεύει το 0,8% του συνόλου των θανάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα. Το συντριπικό ποσοστό (83,4%) των θανάτων αφορά σε πολίτες από 65 ετών και πάνω, που έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να διασωληνωθούν και να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας του κορονοϊού. Για αυτό και οι επιστήμονες επιμένουν στην επιτακτική ανάγκη εμβολιασμού αυτών των ατόμων που είναι ανεμβολίαστοι αλλά και χορήγησης τρίτης δόσης για όσους έχει παρέλθει ένα εξάμηνο από τη δεύτερη δόση ώστε να διατηρήσουν την άμυνά τους.

Εως και χθες διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 19 νέοι 18-39 ετών, ποσοστό 3,4% του συνόλου των διασωληνωμένων ασθενών. Πάρα πολλοί ασθενείς που είναι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι μεταξύ 40 και 64 ετών (44,6%), ηλικιακή ομάδα που μαζί με τους νεότερους 18-39 ετών “οδηγούν” την πανδημία καθώς καταγράφουν το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων. Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών αυτών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Ειδικότερα, από σύνολο 561 ασθενών που νοσηλεύονταν έως χθες το μεσημέρι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία, οι 466 (83,07%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 95 (16,93%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Η επίδραση του τέταρτου κύματος στον ανεμβολίαστο πληθυσμό έχει οδηγήσει σε ισχυρή πίεση τα νοσοκομεία. Το σύνολο των νοσηλευόμενων έχει ξεπεράσει τις 4000 με την κατάσταση να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη σε βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, αλλά έχει ξεκινήσει να πιέζεται και η Αττική.

Τα κρούσματα των τελευταίων ημερών στο Λεκανοπέδιο ξεπερνούν κατά πολύ τα αντίστοιχα της Θεσσαλονίκης, που είχαν την … πρώτη θέση στον επιδημιολογικό χάρτη τον περασμένο μήνα.

Στην Αττική χθες εντοπίστηκαν 1632 νέα κρούσματα, σχεδόν 500 από τα οποία (συγκεκριμένα, 495) μόνο στο κέντρο της Αθήνας. Την ίδια στιγμή, προχθές ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ για το Λεκανοπέδιο … 2025 μολύνσεις, αριθμός που είχε να καταγραφεί από το τέλος του περασμένου Μαρτίου όταν η Αττική ήταν στη “δίνη” του τρίτου κύματος και τα νοσηλευτικά ιδρύματα σε “κόκκινο συναγερμό”. Για την ώρα νοσοκομείο αποκλειστικής χρήσης κορονοϊού στην Αττική είναι το “Σωτηρία”, ωστόσο εάν η κατάσταση πιεστεί και άλλο, θα μετατραπούν και άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα σε only covid όπως έχει συμβεί και στο προηγούμενο επιδημικό κύμα.