Ένα δωρεάν self test συστήνει να γίνεται μια φορά την εβδομάδα από τους εμβολιασμένους, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης ενώ προσθέτει ότι «καλό θα ήταν οι ανεμβολίαστοι να κάνουν rapid test ακόμα και για τα σουπερμάρκετ»

Μιλώντας στο Πρώτο πρόγραμμα, ο καθηγητής ανέφερε πως αυτήν την στιγμή είμαστε σε μια ήπια μείωσης της αύξησης των κρουσμάτων.

« Περιμένουμε μια κορύφωση στις αρχές Δεκεμβρίου πανελλαδικά, ανάμεσα στην 1η-3η Δεκεμβρίου, της τάξεως των 7400 κρουσμάτων μάξιμουμ σαν κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο, άρα πολύ πιο κάτω από τις 9.000-10.000 που έχουν συζητηθεί και αυτό οφείλεται στην αύξηση των τεστ» τόνισε

Γύρω στα 3.500 θα πέσουν τα κρούσματα τα Χριστούγεννα, εκτιμά ο κ. Σαρηγιάννης και γύρω στα 2.500 κοντά στην Πρωτοχρονιά. Αυτή η τάση μπορεί να συνεχιστεί προς τα κάτω, προϋποθέτοντας ότι θα κάνουμε αυτά που πρέπει και ότι θα διατηρήσουμε τα τεστ.Επίσης αυξάνεται ο εμβολιασμός και όσο συμβαίνει αυτό τόσο καλύτερα θα πηγαίνουμε, υπογράμμισε.

«Κάνουμε ουσιαστικά τώρα, αυτό που ζητούσαμε να γίνει από την αρχή. Δεν μιλάμε μόνο για τα τεστ που υποχρεούνται να κάνουν οι ανεμβολίαστοι και τα παιδιά αλλά και για την αύξηση των μοριακών και ράπιντ τεστ που κάνει ο ΕΟΔΥ».

Για τους μαθητές, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να παραμείνουν τα δύο self test καθώς έχει κατορθωθεί με αυτόν τον τρόπο να μην ξεφύγει το πρόβλημα στα σχολεία, διότι τα δημοτικά λειτουργούν σαν πολλαπλασιαστής της διασποράς στην κοινότητα. Από την στιγμή που αυξάνεται η διασπορά, ναι μεν το ποσοστό των παιδιών που έχουν κολλήσει δεν είναι πολύ μεγάλο, αλλά ο αριθμός μεγαλώνει σημαντικά.

. Τέλος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα χρήσης διπλής μάσκας στα ΜΜΜ, ενώ τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας στην τρίτη δόση του εμβολίου για τους άνω των 65 ετών.