Τουλάχιστον έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και 15 ακόμη τραυματίστηκαν σε έναν ρωσικό βομβαρδισμό στο Χάρκοβο, στην βορειοανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης με ανάρτηση του στο Telegram, την ώρα που προκαλούσε παγκόσμια αίσθηση η καταστροφή πλοίου του ρωσικού στόλου από ουκρανικές δυνάμεις.

«Σύμφωνα με προκαταρκτικό απολογισμό, έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και ακόμη 15 τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται», έγραψε ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ.

Ο βομβαρδισμός που εξαπολύθηκε με «όπλα μεγάλου βεληνεκούς» έπληξε ένα ταχυδρομείο κοντά στο οποίο οι κάτοικοι της περιοχής ελάμβαναν ανθρωπιστική βοήθεια, τόνισε ο Σινεγκούμποφ, κάνοντας λόγο για ένα «νέο έγκλημα των Ρώσων κατακτητών».

Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας που αριθμούσε πριν τον πόλεμο σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κατοίκους, βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα.

Από την αρχή της εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου, η πόλη σφυροκοπείται από ρωσικούς βομβαρδισμούς που έχουν καταστρέψει σχεδόν χίλια κτίρια στην περιοχή, τα περισσότερα από τα οποία είναι κτήρια κατοικιών, δήλωσε την Δευτέρα ο δήμαρχος της, Ιγκόρ Τερέχοφ.

Απώθηση ρωσικών δυνάμεων σε μερικές περιοχές γύρω από το Κίεβο

Ενώ προκαλεί παγκόσμια αίσθηση η καταστροφή πλοίου του ρωσικού στόλου από ουκρανικές δυνάμεις, η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι τα στρατεύματα της έχουν απωθήσει ρωσικές δυνάμεις από κάποιες περιοχές γύρω από το Κίεβο , αλλά η Ρωσία εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα περικυκλώσει και θα καταλάβει το Κίεβο.

«Σε μερικούς τομείς ο εχθρός έχει οπισθοχωρήσει περισσότερο από 74 χιλιόμετρα, σε κάποιους άλλους τομείς ο εχθρός βρίσκεται σε απόσταση 35 χιλιομέτρων» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ σε τηλεοπτική ενημέρωση.

Χωρίς να επικαλείται κάποια αποδεικτικά στοιχεία, ανέφερε ότι το Κρεμλίνο έχει αποστείλει πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Λευκορωσία για να ενισχύσει τα στρατεύματα του που επιτίθενται στο Κίεβο.

Το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 1.035 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη 1.650 τραυματίστηκαν σε έναν μήνα του πολέμου στην Ουκρανία.

Ενενήντα παιδιά συγκαταλέγονται μεταξύ των νεκρών, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι οι πραγματικοί αριθμοί πιστεύεται ότι είναι πολύ υψηλότεροι λόγω των καθυστερήσεων που υπάρχουν στις αναφορές που φθάνουν από περιοχές με έντονες εχθροπραξίες, συμπεριλαμβανομένης της πολιορκημένης πόλης της Μαριούπολης.

Η UNICEF ανέφερε σε ξεχωριστή ανακοίνωση ότι 4,3 εκατομμύρια παιδιά – περισσότερα από τα μισά από τα 7,5 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας κάτω των 18 ετών – έχουν εκτοπιστεί, συμπεριλαμβανομένων των 1,8 και πλέον εκατομμυρίων που έχουν καταφύγει στο εξωτερικό.

Όλα αυτά, ενώ οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποφάσιζαν την δραστική ανάληψη περαιτέρω δράσης, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.