Η πρώτη προσπάθεια της Chanel για ένα ημερολόγιο δεν προκάλεσε την εορταστική ευθυμία που ήλπιζε.

Για να γιορτάσει την 100η επέτειο από το άρωμα και το μπουκάλι της, ο πολυτελής οίκος κυκλοφόρησε μια σειρά από αντικείμενα περιορισμένης έκδοσης σε σχήμα του εικονικού μπουκαλιού Νο. 5, συμπεριλαμβανομένου ενός ημερολογίου γεμάτο με «μυστηριώδεις απολαύσεις και εκπλήξεις… με τον τυχερό αριθμό της Gabrielle Chanel». Αν και το δώρο περιλαμβάνει προϊόντα ομορφιάς Chanel πλήρους μεγέθους, οι πελάτες δεν περίμεναν να βρουν «καλούδια» όπως αυτοκόλλητα και ψεύτικα βραχιόλια στα 27 κουτιά του, δεδομένου ότι η τιμή του είναι 825 δολάρια ΗΠΑ.

Το κιτ τράβηξε την προσοχή του κόσμου στα social media, μετά από όχι και τόσο κομψούς χαρακτηρισμούς όπως «απάτη» και «ηλίθιο» από τους χρήστες στο κινεζικό κοινωνικό δίκτυο Weibo. Στο TikTok, μια σειρά βίντεο από τη χρήστη Elise Harmon συγκέντρωσε εκατομμύρια προβολές, οδηγώντας τους χρήστες του Διαδικτύου να προειδοποιήσουν τους αγοραστές ότι το δώρο «δεν άξιζε τον κόπο» στις αναρτήσεις της Chanel στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Μπρούνο Παβλόφσκι, πρόεδρος της Chanel, ανταποκρίθηκε στην περιφρόνηση. «Αυτή η διαμάχη είναι λίγο ντροπή γιατί δεν ήταν αυτό που σκόπευε η Chanel», λέει στο WWD. Προσθέτει ότι η Chanel περίμενε πραγματικά να λάβει θετικές αντιδράσεις από τους πελάτες.

«Προφανώς, βλέπουμε ότι πρέπει να είστε προσεκτικοί και ως εκ τούτου, στο μέλλον, θα είμαστε σίγουρα πολύ πιο προσεκτικοί», υπόσχεται το στέλεχος της Chanel.

Η Chanel απέρριψε επίσης έναν ισχυρισμό της TikToker λέγοντας ότι η μάρκα την έχει «μπλοκάρει» στο TikTok. Διευκρινίζει ότι, δεδομένου ότι η εταιρεία δεν είναι ενεργή στο TikTok και δεν έχει ανεβάσει ούτε ένα βίντεο, η Harmon «φυσικά» θα ανακάλυπτε ότι δεν υπάρχει «κανένας συνδρομητής και καμία συνδρομή» στη σελίδα, όπως και οποιοσδήποτε άλλος αναζητά τον επίσημο λογαριασμό του οίκου Chanel στο TikTok.

Προς περαιτέρω υπεράσπιση του προϊόντος ειδικής έκδοσης, ο πρόεδρος εξηγεί ότι η Chanel κατέβαλε προσπάθεια να χρησιμοποιήσει πιο βιώσιμα υλικά για το έργο.

Παρόλα αυτά, η Chanel θα είναι πιο προσεκτική την επόμενη φορά.

«Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι να προωθήσουμε τα προϊόντα μας και να μην πυροδοτήσουμε καμία αντιπαράθεση, και ακόμη λιγότερο να δημιουργήσουμε απογοητεύσεις ή να στείλουμε λάθος μηνύματα», καταλήγει ο Pavlovsky.