Ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη, απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τον πρόεδρο της Ρωσίας και είπε: «είναι εγκληματίας πολέμου».

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο Τζο Μπάιντεν χρησιμοποιεί αυτήν τη φράση για να χαρακτηρίσει τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Ως τώρα, ο Λευκός Οίκος απέφευγε να χρησιμοποιήσει αυτόν τον όρο, αναφερόμενος σε μια εν εξελίξει έρευνα για εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη.

Η χρήση της φράσης «εγκληματίας πολέμου» από τον Τζο Μπάιντεν έγινε την ίδια ημέρα με την ομιλία Ζελένσκι στο αμερικανικό Κογκρέσο, στην οποία ο πρόεδρος της Ουκρανίας επανέλαβε την έκκληση της χώρας του για επιβολή αποκλεισμού του εναερίου χώρου της και αναφέρθηκε, σε δραματικό τόνο, στην 11η Σεπτεμβρίου και το Περλ Χάρμπορ.

Στην πρώτη αντίδρασή του στην ομιλία Ζελένσκι, ο Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για έναν ιδιαίτερα πειστικό και σημαντικό λόγο, ενώ ευχαρίστηκε τον Ουκρανό πρόεδρο για το παθιασμένο μήνυμα που απήυθυνε στο Κογκρέσο.

Εξάλλου, μερικές ώρες μετά από την ομιλία του Ουκρανού προέδρου, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την αποστολή πρόσθετης στήριξης στη χώρα, ύψους 800 εκατ. δολαρίων, αυξάνοντας, έτσι, τη συνολική βοήθεια σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια μόλις την τελευταία εβδομάδα.

Πρόκειται για άμεσες μεταφορές εξοπλισμού από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας στον ουκρανικό στρατό.

Το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας θα περιλαμβάνει αντιαρματικούς πυραύλους και περισσότερα από τα αμυντικά όπλα που έχουν ήδη προσφέρει οι ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών πυραύλων Javelin και αντιαεροπορικών πυραύλων Stinger, δήλωσαν στο CNN αξιωματούχοι που γνωρίζουν τα σχέδια.

Η βοήθεια, ωστόσο, δεν θα περιλαμβάνει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ή τα μαχητικά αεροσκάφη που ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι είναι απαραίτητα για τη στήριξη του αγώνα της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας.