Τα βήματα που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα, προκειμένου η Τουρκία να «οχυρωθεί» κατά της Ελλάδας προανήγγειλε σήμερα ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο εθνικιστής εταίρος της κυβέρνησης Ερντογάν. Ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ) είπε ότι η Τουρκία πρέπει να κηρύξει επισήμως την ΑΟΖ της και να θέσει υπό την κυριαρχία της -με αυτόν τον τρόπο- τα νησιά και βραχονησίδες που ‘ανήκουν’ -κατά την τουρκική άποψη- στην Τουρκία.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να γίνουν βήματα από την Τουρκία, δήλωσε ο Μπαχτσελί και πρότεινε τα εξής:

 

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να προετοιμάσουμε και να επικυρώσουμε τον νόμο για τη Θαλάσσια Δικαιοδοσία της Τουρκίας το συντομότερο δυνατό και να τον ανακοινώσουμε στους αποδέκτες του.

 

Θα πρέπει να ορίσουμε τις έννοιες Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ειδική Αλιευτική Ζώνη, Όμορη Ζώνη, που δεν περιλαμβάνονται στο Δίκαιο της Επικράτειας και περιλαμβάνονται στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, με το νόμο που θα επικυρωθεί

 

Πρέπει να ανακοινώσουμε επίσημα τις συντεταγμένες της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

 

Σε δεύτερο στάδιο, πρέπει να χαρτογραφήσουμε στους ναυτικούς μας χάρτες τους γεωγραφικούς σχηματισμούς στη Θάλασσα των Νήσων (σ.σ. Αιγαίο) που ανήκουν στη χώρα μας, ως τμήμα της Τουρκίας, και δεν έχουν μεταβιβαστεί σε καμία χώρα με συμφωνία, και τέλος, πρέπει να καταγράψουμε αυτό το νέο status quo στα Ηνωμένα Έθνη.

 

Οι εν λόγω γεωγραφικοί σχηματισμοί πρέπει να τεθούν υπό τη δικαιοδοσία των πολιτικών διοικήσεων που βρίσκονται κοντά στην ακτή.

 

Σε τρίτο στάδιο, θα πρέπει να ανακοινώσουμε μια επ’ αόριστον NAVTEX για να καλύψουμε τους γεωγραφικούς σχηματισμούς, τα κυριαρχικά δικαιώματα των οποίων ανήκουν στην Τουρκία.

 

«Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

 

Η Τουρκία έχει φτάσει σε ένα στάδιο απόφασης.

 

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

 

Είτε θα ζήσουμε ως ένα αξιότιμο και ειρηνικό ανεξάρτητο έθνος,

 

Ή θα πέσουμε στην παγίδα του διχασμού υποκύπτοντας στα παγκόσμια παιχνίδια.

 

Εδώ, επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά:

 

Δεν έχουμε γη να δώσουμε.

 

Δεν υπάρχει επαρχία να εγκαταλειφθεί.

 

Δεν έχουμε όρια να χαράξουμε.

 

Δεν έχουμε κράτος να χωρίσουμε.

 

Πατρίδα δεν έχουμε να μοιραστούμε.

 

Δεν έχουμε ανθρώπους να τους παρατήσουμε.

 

Δεν έχουμε σημαία να κατεβάσουμε.

 

Δεν ψάχνουμε μέλλον σε άλλη γεωγραφία.

 

Γιατί είμαστε μια μεγάλη οικογένεια.

 

Γιατί είμαστε το τουρκικό έθνος», κατέληξε ο ηγέτης των Εθνικιστών στην Τουρκία.

“Στείλαμε ιστορικό μήνυμα στην Ελλάδα με την Efes 2022”

 

«Το πιο δραστικό μήνυμα προς την Ελλάδα δόθηκε με τη στρατιωτική άσκηση Έφεσος 2022, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022, με τη συμμετοχή 37 χωρών.

 

Με αυτή την άσκηση, φάνηκε ξανά ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μας είναι ένας ατσάλινος καρπός, μια καρδιά που χτυπά με πίστη, ένας πόλος υπερηφάνειας που ξεχειλίζει από ηρωισμό και θαμπώνει τα μάτια.

 

Προειδοποιώ όσους βλέπουν την Τουρκία με έχθρα, μην κάνουν λάθη στους υπολογισμούς τους. Το φυλάκιο της πατρίδας είναι το ‘αν πεθάνουμε θα γίνουμε ήρωες, αν τραυματιστούμε θα γίνουμε βετεράνοι’.

 

Η ιστορική ομιλία του προέδρου μας έχει μείνει χαραγμένη στην εθνική μνήμη ως μία ομιλία που εξηγεί τη σωστή στάση της Τουρκίας που κινείται με προσοχή και πεποίθηση.

 

Η ιστορική ομιλία του προέδρου μας κατά την άσκηση Έφεσος και ο μαχητικός, αξιόπιστος και ισχυρός χαρακτήρας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεών μας με έκαναν να νιώθω περήφανος και συγκινημένος ταυτόχρονα.

 

Επίσης, συγχαίρω ειλικρινά τον πρόεδρό μας, ο οποίος ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του για πρόεδρος στις 9 Ιουνίου, και πιστεύω ειλικρινά ότι μαζί θα τα καταφέρουμε.

 

Λέω στην ελληνική κυβέρνηση, που παίζει ανοιχτά με την κρίση κάνοντας την αδικία και την ανομία οδικό χάρτη στην απέναντι όχθη του Αιγαίου, εδώ είμαστε, δεν θα πάμε πουθενά, ούτε θα διστάσουμε. Όποιος δεν μαζεύεται, θα είναι για εμάς παιδικό παιχνίδι.

 

Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει ποτέ από τα ιστορικά της επιτεύγματα και από την τιμή που έχει αποκτήσει ως κυρίαρχο κράτος.

 

Η Ελλάδα, που έχει κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο, δεν θα μπορέσει να αποφύγει τη συντριβή υπό το βάρος των βαριών συνεπειών που μπορεί να προκύψουν.

 

Μην δοκιμάζει κανείς την υπομονή μας και τις δυνάμεις μας», προειδοποίησε ο εθνικιστής εταίρος του Ερντογάν.

«Η Αθήνα θα καταρρεύσει στα κεφάλια τους»

 

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί απάντησε στη συνέχεια στον απόστρατο αντιναύαρχο, Γιάννη Εγκολφόπουλο, που μίλησε στο ΟΡΕΝ.

 

«Διαφορετικά, όσοι ονειρεύονται να βομβαρδίσουν τις γέφυρες της Κωνσταντινούπολης θα δουν την Αθήνα να καταρρέει στα κεφάλια τους και πόσο δροσερά και βαθιά είναι τα νερά του Αιγαίου, πληρώνοντας βαρύ τίμημα».

 

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Ελλάδα και την Κύπρο ότι ασκούν πιέσεις κατά της Τουρκίας στην ΕΕ.

 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τις ελληνικές και Ε/Κ θέσεις που θέτουν εμπάργκο και πιέσεις στην Κύπρο, την εθνική μας υπόθεση».

 

«Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία το 2021, η οποία δεν αναγνωρίζει το δίκαιο και το κυρίαρχο κράτος της Τουρκίας στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, είναι άκυρη για εμάς».

ΗΠΑ: Φίλος ή εχθρός;

 

Την ίδια ώρα, ο Μπαχτσελί έβαλε κατά των ΗΠΑ για τη στάση τους.

 

«Οι ΗΠΑ πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους.

 

Είναι φίλος αυτή η χώρα; Ή μήπως είναι εχθρός;

 

Ας μάθουμε αν είναι εν δυνάμει εχθρός, ώστε να συμπεριφερθούμε αναλόγως.

 

Σε καμία περίοδο της ιστορίας μας, τα εγκλήματα κατά του τουρκικού έθνους πότε δεν έμειναν ατιμώρητα.

 

Είναι επιτακτική ανάγκη να μην ξεχνά καμία χώρα αυτό το προφανές γεγονός», διαμήνυσε.