Εικόνες καταστροφής επικρατούν σήμερα στο ισόγειο του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα ξημερώματα του Σαββάτου άγνωστοι προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στον υπό ανακαίνιση χώρο που επί χρόνια τελούσε υπό κατάληψη.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, ομάδα αγνώστων εισέβαλε τα ξημερώματα στον χώρο εργασιών της νέας βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, εκεί όπου κάποτε στεγαζόταν η κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό».

Οι άγνωστοι, πιθανότατα με βαριοπούλες και άλλα αντικείμενα, διέλυσαν τα πάντα, σύμφωνα με πληροφορίες του grtimes.gr.

Οι πρυτανικές Αρχές σε συνεργασία με τους μηχανικούς του έργου κάνουν απολογισμό των ζημιών, αν και εκ πρώτης όψεως ό,τι χτίστηκε κατά το διάστημα της Μ. Εβδομάδας μέχρι και σήμερα, δεν έμεινε όρθιο.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του συντηρητή των δύο ανελκυστήρων που υπάρχουν στον χώρο και ο οποίος βρέθηκε στο σημείο προκειμένου να κάνει μια πρώτη αυτοψία για το μέγεθος των ζημιών: «Θα πρέπει να ξαναγίνουν πράγματα από την αρχή», είπε μεταξύ άλλων.

Πρύτανης ΑΠΘ: «Καμία αξιόποινη πράξη δεν θα μείνει ατιμώρητη»

«Υπάρχει σημαντική καταστροφή σε δημόσια περιουσία και δρομολογούνται οι προβλεπόμενες νόμιμες ενέργειες. Το έργο αυτό, η δημιουργία μιας μεγάλης βιβλιοθήκης που θα εξυπηρετεί χιλιάδες φοιτητές και ερευνητές, χρηματοδοτείται από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, έχει παραδοτέα όρια και χρονοδιαγράμματα. Το δημόσιο πανεπιστήμιο χρηματοδοτείται από τον Έλληνα φορολογούμενο, για να έχουν την εκπαίδευση που αξίζουν τα παιδιά του, για να στηρίζει η χώρα την πρόοδο της στους αποφοίτους μας. Απέναντι στον φορολογούμενο, την πατρίδα μας και κυρίως απέναντι στα παιδιά μας που έχουν εμπιστευτεί το μέλλον τους σε μας, λογοδοτούμε όσοι υπηρετούμε το ΑΠΘ, από κάθε θέση ευθύνης. Όλοι εμείς έχουμε υποχρέωση να τοποθετηθούμε ξεκάθαρα αν ανήκουμε στην πλευρά της δημοκρατικής νομιμότητας απέναντι στην τρομοκρατία της κουκούλας. Η βιβλιοθήκη θα γίνει και έχω εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου ότι καμία αξιόποινη πράξη δεν θα μείνει ατιμώρητη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Οικονόμου: «Στηρίζουμε τον πρύτανη του ΑΠΘ όσο και τους πρυτάνεις των άλλων ΑΕΙ»

«Η κοινωνία, οι πανεπιστημιακές Αρχές, το διδακτικό προσωπικό, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες είναι αποφασισμένοι να σβήσουν όλες τις σκιές του κακού παρελθόντος στα ΑΕΙ. Τα θλιβερά απομεινάρια αυτού του κακού παρελθόντος της βίας και της ανομίας δεν θα καταφέρουν τελικά να ανακόψουν την πορεία προόδου που έχει ξεκινήσει και στην πορεία αυτή όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να πάρουν καθαρή θέση» αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Επίσης, ο κ. Οικονόμου καλεί τα κόμματα να απαντήσουν αν συμφωνούν ότι «ένας – ένας οι κατειλημμένοι πανεπιστημιακοί χώροι πρέπει να αποδίδονται στους φυσικούς κατόχους τους και χρησιμοποιούνται για την εκπαιδευτική διαδικασία, σύμφωνα με τη βούληση των οικείων πανεπιστημιακών αρχών».

Ο ίδιος καταλήγει υπογραμμίζοντας: «Εμείς είμαστε ανυποχώρητοι. Στηρίζουμε και συνδράμουμε με κάθε μέσο τόσο τον πρύτανη του ΑΠΘ όσο και τους πρυτάνεις των άλλων ΑΕΙ, ώστε η νεολαία μας να σπουδάζει με τις βέλτιστες συνθήκες και τα ελληνικά ΑΕΙ να αναβαθμίσουν περαιτέρω το κύρος τους».