Αλήθεια, ποια είναι η πρώτη σκέψη που σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε την άνοιξη; Ποιο συναίσθημα σας δημιουργείται; Μήπως κάτι αισιόδοξο ξυπνάει μέσα σας;
Η άνοιξη και η ελπίδα είναι συνυφασμένες έννοιες στο μυαλό μας, καθώς η φύση συνωμοτεί υπέρ μας, μας δείχνει τη μεγαλειότητά της μετά τον χειμώνα. Μας δείχνει την κρυμμένη της δύναμη κάθε στιγμή που την παρατηρούμε και μας παροτρύνει να την ακολουθήσουμε.

Η άνοιξη έρχεται γλυκά και γενναιόδωρα να μας διδάξει υπέροχα μαθήματα ζωής, για το τέλος και την αρχή. Για την παύση και την εξέλιξη, για το σκοτάδι και το φως.
Κάθε εποχή έχει τα δικά της κρυφά χαρίσματα, η άνοιξη κρύβει αυτή την ήρεμη δύναμη της μετάβασης από το κρύο στη γλυκιά θαλπωρή στις πρώτες ζεστές ακτίνες ηλίου που ξεπροβάλλουν δειλά.

Αξίζει να αφιερώσουμε χρόνο κοντά στη φύση, να ακούσουμε, να μυρίσουμε, να ακουμπήσουμε, να αισθανθούμε, να ανασάνουμε μαζί της και να αναγεννηθούμε μέσα στο ίδιο μας το σώμα. Αξίζει να αφεθούμε στις 5 αισθήσεις μας και να βιώσουμε αυτή την έκσταση μέχρι το μεδούλι, χωρίς πρέπει, χωρίς πώς.
Τι να αφήσουμε πίσω μας αυτήν την άνοιξη

Για να αναγεννηθούμε όμως χρειάζεται πρώτα να επιτρέψουμε σε κάποια κομμάτια του εαυτού μας να «πεθάνουν», τα κομμάτια εκείνα που δεν μας εξυπηρετούν, εκείνα που μας απομακρύνουν από μια καλύτερη και πιο ποιοτική καθημερινότητα και ζωή. Τα κομμάτια εκείνα που μας εγκλωβίζουν σε αποδεδειγμένες πρακτικές στασιμότητας και μη εξέλιξης.

Αξίζει να αφεθούμε και εμείς στη ροή της αλλαγής και να αφήσουμε μαζί με τον χειμώνα οτιδήποτε δεν συμβαδίζει με τις βαθύτερες επιθυμίες μας.
Στα αγγλικά η λέξη habit (συνήθεια) μεταφράζεται και ως ένδυμα, είναι αναγκαίο λοιπόν την άνοιξη να επιλέγουμε συνειδητά πια ποιες συνήθειες θα φορέσουμε στην καθημερινότητά μας και πώς θα προχωρήσουμε με αισιοδοξία και ελπίδα αφήνοντας πίσω καθετί που δεν μας βοηθάει.
Από πού να ξεκινήσουμε όμως;

* Χρειάζεται να είμαστε ανοιχτοί, ειλικρινείς με τον εαυτό μας, να μας ακούσουμε, χωρίς να μας ασκήσουμε κριτική για όσα λάθη πιθανότατα προηγήθηκαν τον χειμώνα. Κάνουμε έναν εσωτερικό διάλογο σχετικά με όλα όσα πραγματικά επιθυμούμε και τα καταγράφουμε.

Χωρίς δισταγμούς και δεύτερες σκέψεις, απλά καταγράφουμε τις σκέψεις μας. Στη συνέχεια βάζουμε μια σειρά προτεραιότητας στα θέλω μας ώστε να ξεκινήσουμε συνειδητά να εργαζόμαστε πάνω σε αυτά.

* Οταν δεν γνωρίζετε από πού να ξεκινήσετε, μπορείτε απλά να αναρωτηθείτε από πού θα θέλατε να ξεκινήσετε, με τι αισθάνεστε πιο άνετα.

* Ποιες νέες συνήθειες χρειάζεται να ενσωματώσετε στην καθημερινότητά σας; Δηλαδή τι χρειάζεται να κάνετε από αύριο που θα δίνει αξία στην ημέρα σας και θα σας οδηγεί πιο κοντά στα θέλω σας; Συχνά υποτιμούμε τη δύναμη των συνηθειών μας, ο Αριστοτέλης έλεγε «είμαστε αυτό που επαναλαμβανόμενα κάνουμε», οπότε παρατηρώντας τις συνήθειές μας μπορούμε να κατανοήσουμε πολλά για την παρούσα κατάστασή μας.

* Βάζουμε μικρούς στόχους και μαθαίνουμε να μας επιβραβεύουμε, η επιβράβευση τονώνει την αυτοαξία μας και μας βοηθά να συνεχίζουμε την καλή προσπάθεια.

* Υιοθετούμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και μαθαίνουμε να ακούμε το σώμα μας. Ενας εύκολος τρόπος είναι για 5 τουλάχιστον λεπτά την ημέρα να καθόμαστε σε μια άνετη θέση και να αφουγκραζόμαστε το σώμα μας. Οταν αρχίζουμε και μπαίνουμε συνειδητά και επαναλαμβανόμενα σε κατάσταση ηρεμίας, τότε σιγούν οι φωνές του εξωτερικού περιβάλλοντος που συνήθως μας αποσπούν και η δική μας εσωτερική φωνή αρχίζει να αποκτά δύναμη.

* Μια καλή πρακτική είναι να σκεφτείτε τι σας άρεσε και έκανε την καρδιά σας να χτυπά από χαρά όταν ήσασταν παιδιά. Οσο κι αν πιστεύετε ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια, θα εκπλαγείτε ευχάριστα όταν δείτε τις απαντήσεις και το ουσιώδες εδώ είναι να δείτε τι μπορείτε να κάνετε πολύ κοντινό με αυτό της παιδικής σας ηλικίας.

* Το άφησα για το τέλος, όμως πιστεύω ότι εδώ βρίσκονται όλες οι απαντήσεις, ξεκινήστε να γράφετε στην καθημερινότητα τις σκέψεις σας, σκόρπιες, ανούσιες, ελεύθερες σκέψεις.
Η αυτόματη γραφή ή Journaling μάς βοηθάει να ακουμπήσουμε σκέψεις καλά κρυμμένες στο υποσυνείδητο που αξίζει να βγουν στο φως. Σκέψεις που πιθανότατα να δώσουν απαντήσεις για τη μέχρι τώρα πορεία μας ή τη μετέπειτα ζωή μας.

Λοιπόν; Ανθίζουμε;

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Χριστίνα Πίκουλα, Human Connection Specialist, Motivational Speaker, Creator of personal development diary «Happy Choices for Happy People».