Είναι ένας από τους πιο φημισμένους στρατιωτικούς ηγέτες του αρχαίου κόσμου. Παρ’ ολίγο να γονατίσει την νεοσύστατη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ο λόγος γίνεται για τον Αννίβα Βάρκα, τον άνθρωπο που για να πραγματοποιήσει την υπόσχεση του προς τον πατέρα του, διέσχισε τις Άλπεις για να φτάσει ως το κατώφλι της Ρώμης.
Νίκησε σε 3 μάχες τον ρωμαϊκό στρατό, το 218 π.Χ πρώτα στον ποταμό Τρέβια, μετά στην Λίμνη Τρισαμενή το 217 π.Χ, όπου θα σφαγιάσει πάνω από 40.000 Ρωμαίους στρατιώτες, και τέλος στην περίφημη μάχη των Κανών το 216 π.Χ.
Δεν θα σταθώ στις νίκες που έγραψε στα πεδία των μαχών, αλλά στο εξαιρετικό του επίτευγμα να περάσει 50.000 πεζικό, 9.000 ιππικό και 37 ελέφαντες, απ’ τις Άλπεις και να τους φέρει μέσα στη Ιταλική Χερσόνησο. Κατάφερε μέσα απ’ τις αντιξοότητες να περάσει έναν ολόκληρο στρατό, αλλά το πλέον αξιομνημόνευτο, είναι το πέρασμα των 37 Ελεφάντων. Τα ζώα αυτά δεν ήταν συνηθισμένα στις καιρικές συνθήκες που υπήρχαν στις Άλπεις, καθώς την εποχή που ο στρατός του Αννίβα τις διέσχισαν υπήρχαν χιόνια και δριμύ ψύχος.
Ο στρατός του Αννίβα θα είχε να αντιμετωπίσει τους Γαλάτες πέρα των Άλπεων Γαλατίας, οι οποίοι ήταν καχύποπτοι και σε κάποιες περιπτώσεις δυσκόλεψαν τον Αννίβα, πετώντας του τεράστιους ογκόλιθους, σκοτώνοντας έτσι αρκετούς απ’ τους στρατιώτες του.
Ο Στρατός του Αννίβα παρά την μεγάλη νίκη του στις Κάννες δεν βάδισε ποτέ κατά της Ρώμης, αλλά στράφηκε στην νότια Ιταλία. Οι Ρωμαίοι έχουν πάρει το μάθημα τους απ’ τις 3 ήττες τους και δεν προέβησαν ξανά σε εκ του συστάδιν μάχες, παρά μόνο σε πόλεμο φθοράς.
Και με τον καιρό, το 208 π.Χ, οι Ρωμαίοι αφού είχαν ανακτήσει την χαμένη τους περηφάνια και τα εδάφη τους, αποφάσισαν να επιτεθούν στην Βόρεια Αφρική. Η Καρχηδόνα, θορυβημένη, ζήτησε να επιστρέψει ο Αννίβας και τα στρατεύματα που βρίσκονταν στη νότια Ιταλία πίσω στην Βόρεια Αφρική, για να προετοιμάσουν την υπεράσπιση της.
Κλείνοντας, ο Αννίβας έχασε την ευκαιρία του να νικήσει και να καταστρέψει τη Ρώμη μετά τις Κάννες, έτσι ώστε να εκπληρώσει την υπόσχεση που είχε δώσει στην πατέρα του Αμίλκα βάρκα. Τέλος, δεν ξέρουμε εάν ο ιστορικός των καρχηδονιακών πολέμων Πολύβιος έβαλε χάριν της συμπλήρωσης της ιστορικής πραγματικότητας τα λόγια τούτα στον αρχηγό του Ιππικού του Αννίβα: «Ξέρεις να νικάς, όχι όμως και να αξιοποιείς τη νίκη», λίγο μετά την απόφαση του τελευταίου να μετακινήσει τα στρατεύματα του προς την Νότια Ιταλία. Αλήθεια ή ψέμα η φράση αυτή, η απόφαση του Αννίβα έκρινε τον αρχαίο κόσμο, και επιτρέποντας στην Ρώμη να γίνει η αυτοκρατορία που θα κατακτούσε όλον τον τότε γνωστό κόσμο απ’ τα υψίπεδα της βόρειας Αγγλίας έως τις κοιλάδες της Μεσοποταμίας.

Επιμέλεια κειμένου: Θεόδωρος Μοργιαννίδης, ιστορικός-ερευνητής 

 

πηγή:issuesofhistory.wordpress.com