Κρίσιμο κύκλο επαφών έχει στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και σήμερα θα συναντηθεί με τον αμερικανό ομόλογο του Αντονι Μπλίνκεν. Η νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών- που υπογράφεται σήμερα – θα έχει πενταετή διάρκεια, ενώ μέχρι αργά χθες γινόταν κάποιες τελευταίες συζητήσεις για επιμέρους σημεία.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η ελληνική κυβέρνηση στην πολιτική δήλωση του κ. Μπλίνκεν και στα μηνύματα που θα περιέχει. Στόχος της Αθήνας είναι να υπάρχουν αναφορές στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα με σαφή παραπομπή στην ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είχε μεταδώσει προ ημερών το ethnos.gr, η νέα συμφωνία προβλέπει την επέκταση της αμερικανικής παρουσίας σε τέσσερις νέες τοποθεσίες. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως οι τοποθεσίες που επελέγησαν έχουν τη δική τους σημασία. Για παράδειγμα η μία τοποθεσία βρίσκεται κοντά στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, ενώ μια ακόμα τοποθεσία βρίσκεται στη νησιωτική Ελλάδα. Οι τοποθεσίες θα τελούν υπό ελληνικό έλεγχο και θα χρησιμοποιούνται τόσο από αμερικανικές όσο και από ελληνικές δυνάμεις.

Η νέα συμφωνία θα έχει διάρκεια πέντε ετών, ενώ υπάρχει και το σενάριο της επ’αόριστον επέκτασης μετά τη λήξη της πενταετίας. Παράλληλα θα συνοδεύεται από μία δήλωση στήριξης του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προς την Ελλάδα, κίνηση που έχει ιδιαίτερη σημασία (υπενθυμίζεται πως πριν από σχεδόν δύο χρόνια είχε υπάρξει επιστολή του τότε υπουργού Μ. Πομπέο).

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει ικανοποίηση για τις εξελίξεις, καθώς η συμφωνία υπογράφεται σε μια εποχή που το διεθνές σκηνικό είναι ρευστό. Οι ΗΠΑ στρέφουν το ενδιαφέρον τους στον Ειρηνικό ωκεανό, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία. Ωστόσο το αμερικανικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών δείχνει τη στρατηγική θέση της χώρας μας, καθώς και τον σταθεροποιητικό ρόλο που μπορεί να παίξει στην ευρύτερη περιοχή.

Ο διπλωματικός μαραθώνιος συνεχίζεται και την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα «φιλοξενηθεί» στην Αθήνα η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου- Αιγύπτου. Η Αθήνα συνεχίζει να έχει το βλέμμα στην ευρύτερη γειτονιά και στις 21 Οκτωβρίου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη στην Τρίπολη για την σταθεροποίηση της Λίβυης. Ο κύκλος αυτών των επαφών ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα, οπότε και θα υπογράφει στρατηγική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο που θα ρυθμίζει και μια σειρά θεμάτων που έχουν προκύψει μετά το Brexit.