Αύξηση κατά 34% στις εισαγωγές κατέγραψε η χώρα μας την τελευταία εβδομάδα επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των ειδικών ότι η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων θα πιέσει τα νοσοκομεία.

Το μόνο παρήγορο ότι επιβεβαιώνεται και η εκτίμηση ότι η παραλλαγή Όμικρον δεν συνδέεται με βαριά νόσηση στους εμβολιασμένους, και πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα από τις προηγούμενες, με αποτέλεσμα το βάρος και ο συνωστισμός να σημειώνεται πλέον στις απλές κλίνες και ευτυχώς όχι στις ΜΕΘ.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίγκας Μαγιορκίνης, ανέφερε πως την τελευταία εβδομάδα υπήρξε αύξηση ρεκόρ στα κρούσματα κατά 290%, ενώ καταγράφηκε και αύξηση στις εισαγωγές.

Ωστόσο οι σκληροί δείκτες της πανδημίας δείχνουν να έχουν σταθεροποιηθεί – αν και σε υψηλά επίπεδα- με τους θανάτους μάλιστα να καταγράφουν μικρή μείωση 1%.

Έκρηξη με 641 εισαγωγές το τελευταίο 24ωρο
Η άνοδος στις εισαγωγές καταγράφεται και στην σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 το τελευταίο 24ωρο στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 641 (ημερήσια μεταβολή +41.81%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 462 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανούντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Καθοριστικές οι νοσηλείες για την πορεία της πανδημίας
Σημειώνεται πως ο αριθμός των νοσηλειών την ώρα που η παραλλαγή Όμικρον επικρατεί στη χώρα θα είναι καθοριστικός, καθώς θα επηρεάσει και τους υπόλοιπους σκληρούς δείκτες και συγκεκριμένα τους θανάτους, οι οποίοι αυτή τη στιγμή καταγράφουν μικρή μείωση, αλλά και τη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας, καθώς εάν η πίεση στο ήδη καταπονημένο ΕΣΥ αυξηθεί, η κυβέρνηση ίσως προχωρήσει σε νέα μέτρα.