Θέλοντας να εκμεταλλευθεί τη θετική δυναμική από την πρόσφατη αναβάθμιση του αξιόχρεου, αλλά και να προλάβει τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές με την επανέκδοση 7ετους ομολόγου.

Περίπου στις 10:15 άνοιξε το βιβλίο προσφορών με το guidance για το επιτόκιο να ορίζεται 115 μονάδες βάσης + mid swap.

Η αρχική έκδοση του συγκεκριμένου τίτλου είχε γίνει τον Απρίλιο του 2020 και η χώρα άντλησε 2 δισ. ευρώ με κόστος 2%. Η τρέχουσα απόδοση του 7ετούς βρίσκεται στο επίπεδο του 2,4%. Στόχος μας είναι με την επανέκδοση να αντληθεί περίπου 1,5 δισ. ευρώ με το τελικό επιτόκιο κοντά στο 2,5%. Aν τελικά αντληθούν κοντά στα 2 δισ. ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα θα επανέλθουν κοντά στα 40 δισ. ευρώ, γεγονός που θα θεωρηθεί πολύ καλή εξέλιξη.

Την επανακυκλοφορία του 7ετούς ομολόγο έχουν αναλάβει οι BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs και JP Morgan.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη αντλήσει 3 δισ. ευρώ από τις αγορές φέτος, ενώ συνολικός στόχος με βάση τον προγραμματισμό του ΟΔΔΗΧ είναι να αντλήσει 12 δισ. ευρώ. Στο δεύτερο εξάμηνο αναμένεται η έκδοση του λεγόμενου πράσινου ομολόγου.