Συγγενείς, γιατροί, δικηγόροι, αστυνομικοί, ακόμα και… διοικητές Αστυνομικών Τμημάτων. Ολες τις παραπάνω ιδιότητες είχαν… «αποκτήσει» κατά καιρούς απατεώνες στη Ρόδο, οι οποίοι εξαπατούσαν τηλεφωνικά ηλικιωμένους κατοίκους του νησιού αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Πρόσχημα: πάντα ένα τροχαίο ατύχημα συγγενικού προσώπου και η άμεση ανάγκη χρημάτων. Τουλάχιστον 46 απόπειρες απάτης μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο είχαν επιχειρήσει τα μέλη της σπείρας, με τη λεία τους να ξεπερνάει τις 131.000 ευρώ. Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου συνέλαβαν το Σάββατο δύο μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ταυτοποίησαν και αναζητούν και μια συνεργό τους.

Η σπείρα των απατεώνων λειτουργούσε με ιεραρχική δομή στο πρότυπο πυραμίδας. Τα περιφερειακά μέλη δραστηριοποιούνταν στη Ρόδο, όπου επιτηρούσαν τα θύματα, εισέπρατταν τα χρηματικά ποσά και στη συνέχεια τα παρέδιδαν στον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης. Ο «εγκέφαλος» δρούσε από το εξωτερικό προχωρώντας σε σειρά τηλεφωνημάτων σε ανυποψίαστους πολίτες. Το πρόσχημα ήταν συνήθως η εμπλοκή συγγενικού προσώπου των υποψήφιων θυμάτων σε κάποιο ανύπαρκτο τροχαίο ατύχημα. Από εκεί και πέρα, αναλάμβαναν δράση οι συνεργοί, που προσποιούνταν τα συγγενικά πρόσωπα και τους έπειθαν να παραδώσουν χρήματα ή κοσμήματα για την αποφυγή σύλληψης και καταλογισμού ποινικών ευθυνών εις βάρος των συγγενών τους.

Οι αστυνομικοί της Ρόδου, ερευνώντας σειρά καταγγελιών που είχαν γίνει τους προηγούμενους μήνες, εξιχνίασαν συνολικά εννέα τετελεσμένες απάτες και 37 απόπειρες, τις όποιες διέπραξαν τα μέλη της σπείρας από τις 20 Ιουνίου του 2020 έως το περασμένο Σάββατο. Υπολογίζεται πως αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος 131.735 ευρώ, ενώ το προσδοκώμενο όφελος από τις απόπειρες υπερβαίνει τις 537.000 ευρώ. Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 11.000 ευρώ και κοσμήματα αξίας 4.000 ευρώ, προερχόμενα από τις τρεις πρόσφατες απάτες, ΙΧΕ αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν οι δράστες, 350 ευρώ και δύο κινητά τηλέφωνα. Τα κατασχεθέντα χρήματα και κοσμήματα, που προέρχονταν από τις απάτες, αποδόθηκαν στους δικαιούχους.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου, κατηγορούμενοι για τα -κακουργηματικού χαρακτήρα- αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε απάτες κατά συναυτουργία, κατά συρροή και κατ’ επάγγελμα, αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Εις βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη, κρατούνται και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.

Την περασμένη Πέμπτη η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου, με αφορμή μια από τις καταγγελίες που είχαν γίνει για τις συγκεκριμένες τηλεφωνικές απάτες, συμβούλευε τους πολίτες:

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε τηλέφωνα αγνώστων που προσπαθούν να σας πείσουν να τους δώσετε χρήματα, με το πρόσχημα ότι συγγενικό σας πρόσωπο έχει προκαλέσει τροχαίο ατύχημα.
Να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το συγγενικό σας πρόσωπο προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται.
Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μη δέχεστε να μιλάτε με άτομο το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
Να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση.
Να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να δώσετε χρήματα.
Να ενημερώνετε τα οικεία σας πρόσωπα προκειμένου να μην εξαπατηθούν από επιτήδειους.
Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών εάν έλθουν σε επαφή μαζί σας, καθώς και των οχημάτων με τα οποία κινούνται (αριθμός κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.).