Στο 1ο νεκροταφείο Αθηνών τελέστηκε σήμερα (27/5) η κηδεία του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, παρουσία οικογενειακών του προσώπων και λίγων φίλων και συνεργατών. Το «παρών» έδωσαν μέλη της ΚΑΕ Ολυμπιακός, ενώ στεφάνι έστειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έπειτα από παράκληση της οικογένειας, αντί για στεφάνια κατατέθηκαν χρήματα στο Γενικό Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ». Ωστόσο, με στεφάνι τίμησαν τη μνήμη του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλο ο Πθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αλλά και άλλοι επιφανείς επιχειρηματίες, ενώ στην κηδεία έδωσαν το «παρών» πολλά μέλη της ΚΑΕ Ολυμπιακός (διοίκηση, προπονητές, παίκτες), και ο πρώην προπονητής της ομάδας, Παναγιώτης Γιαννάκης.

Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος ήταν γιος του Παναγιώτη Αγγελόπουλου και αδελφός του Θεόδωρου. Γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα, φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών, σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην ΑΣΟΕΕ και συνέχισε τις σπουδές του στην Ελβετία. Από νεαρή ηλικία έπασχε από μια σπάνιας μορφής αρθρίτιδα που εμπόδιζε την κινητικότητά του. Ωστόσο, αυτό δεν τον εμπόδισε να ασχοληθεί με την πάλαι ποτέ κραταιά Χαλυβουργική, τον έλεγχο της οποίας ανέλαβε το 1998.

Μάλιστα, στις αρχές της δεκαετίας του 2000 υλοποίησε ένα επενδυτικό πρόγραμμα «μαμούθ», ύψους 220 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να καταφέρει ποτέ να της προσδώσει την παλιά αίγλη.

Η αρχή του τέλους για τη Χαλυβουργική ξεκίνησε ουσιαστικά το 1986, όταν ο Δημήτρης Αγγελόπουλος δολοφονήθηκε από τη «17 Νοέμβρη».

Από τη δεκαετία του ’90 μέχρι το 2004 η βιομηχανία από παγκόσμιο παίκτη στην αγορά του χάλυβα έδειξε σημάδια «εσωστρέφειας», μειώνοντας την παραγωγή της. Ο πατέρας του, Παναγιώτης Αγγελόπουλος, λίγο πριν πεθάνει το 2001 ζήτησε από το γιο του να «αναστήσει» τη Χαλυβουργική, όπως και έκανε. Το 2003 έτρεξε επενδυτικό πλάνο άνω των 200 εκατ. ευρώ με στόχο να καταστεί ξανά διεθνής δύναμη που θα επωφεληθεί από την ανάπτυξη της Κίνας.

Ωστόσο, τα χαμηλά κόστη των Ινδών, των Τούρκων και των Κινέζων ανάγκασαν τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο να στραφεί εκ νέου στην εγχώρια αγορά. Από τη μια η κατακόρυφη πτώση της εγχώριας ζήτησης λόγω της οικονομικής κρίσης και από την άλλη το υψηλό κόστος ενέργειας και η φορολογία έπληξαν βαρύτατα τη Χαλυβουργική.

Πρόσφατα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αίτηση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία αποτελεί και τον βασικό πιστωτή της Χαλυβουργικής, για υπαγωγή της σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. «Η Χαλυβουργική σταμάτησε να εξυπηρετεί τις δανειακές της υποχρεώσεις στην Εθνική Τράπεζα τον Νοέμβριο του 2015 και σήμερα αποτελεί το, μακράν, μεγαλύτερο μη εξυπηρετούμενο δάνειο στον ισολογισμό της ΕΤΕ», έχει αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα.

Πάντως, πέρα από τη Χαλυβουργική, το αποτύπωμα του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου στην επιχειρηματική σκηνή ήταν έντονη, καθώς ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα και στον κλάδο της ναυτιλίας, ιδρύοντας το 1998 την Arcadia.

Μελανό σημείο στην ιστορία του αποτελεί η κόντρα που είχε τα τελευταία χρόνια με τους δύο γιους του, Γιώργο και Παναγιώτη, ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός, φτάνοντας μέχρι τα δικαστήρια. Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην «Καθημερινή» το 2018, είχε αναφέρει ότι «ο άνθρωπος πρέπει να μάχεται για το δίκιο του και να αντιστέκεται στην αδικία. Αισθάνομαι πάρα πολύ άσχημα γι’ αυτή την εξέλιξη».